Това е най-популисткото правителство на прехода в България.Това каза пред

...
Това е най-популисткото правителство на прехода в България.Това каза пред
Коментари Харесай

Николай Василев: Това е най-популисткото правителство на прехода в България

" Това е най-популисткото държавно управление на прехода в България ".

Това сподели пред БНР Николай Василев, някогашен министър на стопанската система.

Той беше безапелационен, че не поддържа нищо от бюджетната политика на държавното управление на Кирил Петков:

" С доста огромна скорост стигнахме до такава степен, че за месец изхарчихме половината от фискалния запас и останахме с към 250 млн. лв. над неприкосновения запас, което са разноските на страната за един работен ден напред.... Трябва да се мисли за един мандат напред, а в случай че Министерството на финансите не може да възнамерява за един ден напред, не знам какво да мисля ".

По думите на Василев държавното управление подстрекава упованията на хората, че ще се усилват разноските за поддръжка и дотации:

" Това е политика, която е тествана в България по времето на Виденовата зима, тествана е във Венецуела и постоянно най-после резултатът е еднакъв. Аз по тази причина не поддържам бюджетната политика и бюджетната прогноза на това държавно управление.... Сега всяка година ще вземаме толкоз дълг, колкото завари страната след Тройната коалиция, т.е. всички рецесии натрупвани преди този момент.... Като виждам този бюджет, той е доста по-щедър и по-харчещ от бюджета на Виденов преди време, който беше най-щедрият бюджет в историята на България. И не мога да схвана по какъв начин това държавно управление с към 69 милиарда лв. тази година не му стигат парите. Това е неприятно ръководство и липса на визия. ".

Според Николай Василев ръководещите " имат вяра, че колкото по-големи са бюджетните разноски, колкото са по-големи дефицитите и по-големи задълженията и колкото повече бюджетни актуализации се вършат всяка година, толкоз по-добре, а краят е еднакъв ". 

Като " голяма нелепост или голяма неточност "  определи някогашният министър на стопанската система плануваното от Асен Василев до края на мандата да няма да се усилва минималната работна заплата:

" Това няма да се случи по този начин и още тази годината минималната заплата ще бъде поправена, както и всички години по-късно. Защо пишат по този начин в прогнозата - нямам визия. За мен това е неточност ".

Василев сложи индиректно въпрос към министъра на финансите за изхарчени от държавното управление 9 милиарда лв. в края на 2021 година, като попита защо са дадени. 

Бившият министър на икономиката упрекна държавното управление, че няма никаква икономическа политика и няма визия по какъв начин да притегли български и задгранични вложения, по какъв начин да помогне на бизнеса:

" Цялата изразителност е ляво популистка и тя е антибизнес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР