Това е краят на света или поне толкова близо до

...
Това е краят на света или поне толкова близо до
Коментари Харесай

Древната дума, която никой не може да преведе точно

Това е краят на света или най-малко толкоз покрай него, колкото може да стигне човек.

Ушуая в Аржентина, приказно красиво място до националния парк „ Тиера дел Фуего” (Земя на огъня), където слънцето се отразява с кристални ледникови води и покритите със сняг планини.

ВИЖТЕ ПРИКАЗНАТА КРАСОТА НА УШУАЯ В ГАЛЕРИЯТА

През 1520 година португалският странник Фердинанд Магелан несъмнено е видял сходна панорама, когато корабът му е дебаркирал в региона. Той дава името „ Земя на огъня” поради огньовете, които вижда по брега.

7-те най-големи гори на Земята

В Аржентина откриха астероид, който е втори по величина в света

В продължение на хиляди години племето Яган живее на това място. Те палят огньове освен, с цел да се топлят, само че и с цел да поддържат връзка между тях, през планините, долините, горите и бурните студени реки.

За тях огънят е нещо доста повече от горещи пламъци, той е превъплътен дух. Яган палели 3 огъня край брега, с цел да оповестят идването на кит или прием с риба за всички от племето. Служели си с димни сигнали, с цел да преодолеят дистанциите и пресечния терен.

Същността на огъня за племето може да се заключи с една дума „ мамихлапинатапай”. Много почти съгласно потомък на яганците, това може да се дефинира като „ моментът на медитация към огън на Яган, когато възрастните предават историите си на младите, слушащи тихо”.

През 60-те години на предишния век английският мисионер и езиковед Томас Бриджис провежда задача в Ушуая. Той прекарал идващите 20 години, живеейки измежду яганците и съставил речник с близо 32 000 техни думи и изрази. Според него „ мамихлапинатапай” значи: „ да се ​​гледат един различен, надявайки се, че ще предложат нещо, което двете страни доста желаят, само че и не желаят да правят”.

Съвременните откриватели на яганския език обаче считат, че този превод е използван единствено в съответна обстановка, а не по принцип.

Според друга интерпретация „ мамихлапинатапай” показва взор сред двама души, които изпитват привличане между тях, само че всеки от тях се опасява да направи първата крачка.

Много от сложността на яганския език се дължи на това, по какъв начин античният метод на живот на племето се преплита с природата.

Потомък на Яган си спомня слушането на езика, говорен от старейшините на фамилията му – „ гледах по какъв начин по-възрастните приказват и нарязват речта си с мълчания. Говореха постепенно, с паузи без тон. С малко думи, споделяме много”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР