Това е изглежда най-невралгичното място в държавата. Аз съм изключително

...
Това е изглежда най-невралгичното място в държавата. Аз съм изключително
Коментари Харесай

Теодора Димова: Радостна съм, че паметникът, унизяващ националната ни свяст, ще бъде махнат

" Това е наподобява най-невралгичното място в страната. Аз съм извънредно радостна, че най-сетне има решение този противен монумент, този монумент, който унизява националната ни свяст, да бъде отстранен и аз същински имам вяра, че ще бъде по този начин ", разяснява пред бТВ решението за пренасяне на Паметника на Съветската войска писателката Теодора Димова. 

" Не единствено той, нашата страна е осеяна с сходни монументи и точно в този момент, когато почитаме 1 година от войната в Украйна е най-хубавото време това да се случи, с цел да покажем по един безапелационен, категоричен метод поддръжката си за Украйна ", сподели още Димова.

" Комунистическата идеология беше проникнала доста надълбоко в нашето общество. Тя беше прилепнала към душeвността на българската психика като ръкавица на ръка и когато наложителното изповядване на идеологията отпадна тя се трансформира в нрав ", добави Димова.

" На Русия би трябвало да сме признателни за Освободителната война, само че не би трябвало да сме роболепни. В последна смета ние сме издействали Съединението срещу нейната воля. Нашият народ има сили за независимо развиване. Трябва да има баланс в нашето национално самочувствие – да не прекосяваме нито в ксенофобия, нито в идолопоклонничество ", добави Димова.

" Трябва да имаме открит и спокоен диалог за предишното, тъй като предишното е нещо, което ни тежи като товар. Ние се вършим, че го няма, че можем да вървим умерено, само че започваме да вървим все по-бавно и най-после имам възприятието, че ще блокираме и ще спрем. Затова един спокоен диалог за предишното, който минава през унищожаване на тези монументи, е пътят  да стартираме да гледаме в една посока и несъмнено това е в посока към Европа ", прикани още Теодора Димова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР