Това е историята на един отрицателен тест за бащинство, генетичен

...
Това е историята на един отрицателен тест за бащинство, генетичен
Коментари Харесай

Бащата на това дете всъщност никога не се е раждал

Това е историята на един негативен тест за бащинство, генетичен химеризъм и мъж, чието дете е било " заченато " от неговия личен нероден близнак.

През юни 2014-та във Вашингтон, след поредност от процедури, свързани с фертилността, на бял свят се появява малко момченце от двойка, която остава анонимна. На пръв взор раждането наподобява напълно нормално, най-малко до момента в който не е осъществен обикновен кръвен тест, който демонстрира, че има противоречие сред кръвните групи на родителите и бебето. Лекарите са озадачени, а мъжът е помолен да си направи тест за бащинство. Оказва се, че той не е бащата.

Извършените научни изследвания удостоверяват, че не става дума нито за невярност, нито за неточност в инвитро клиниката. Оказва се, че мъжът е фантазия, без изобщо да подозира за това – т.е. субект, формиран от кафези с повече от един набор ДНК, а бащините гени принадлежат на неродения близнак на мъжа, който е бил загубен при започване на бременността.

Този случай става обект на научно проучване, оповестено през 2017-та в Journal of Assisted Reproduction and Genetics. Изследователите изясняват, че генетичните проби демонстрират, че мъжът и детето споделят едвам 25 % от своята ДНК – същото количество, което се споделя и сред чичо и неговите племенници. От друга страна, същинският биологичен родител би трябвало да споделя цели 50 % от своето ДНК с детето си. Именно тук нещата лека-полека стартират да си идват на мястото и откривателите вземат решение да проучат концепцията дали не става дума за химеризъм.

Тетрагаметичният химеризъм е вариация на вродения химеризъм. Това се случва, когато две обособени яйцеклетки се оплождат от два разнообразни сперматозоида, а по-късно един от ембрионите всмуква другия по време на ранните стадии на развиване. Хората с този вид химеризъм имат два набора ДНК в разнообразни елементи на тялото си (и даже две кръвни групи или разнообразни цветове на очите). И преди химеризмът е откриван у хора, само че се счита за изключителна необичайност. През 2009-та американската певица Тейлър Мул открива, че има тетрагаметичен химеризъм, откакто си изследва рядко родилно леке по средата на тялото си (едната страна на тялото и гърба ѝ наподобяват малко по-червеникави). Броят варира, само че съгласно множеството източници досега са документирани едвам към 100 случая при хората.

Случаят на мъжа от Вашингтон обаче е даже по-необичаен, защото клетките от неродения му близнак са се наместили в личните му репродуктивни кафези. Това от своя страна довежда до образуването на сперматозоиди с две радикално разнообразни клетъчни линии. С други думи – някои от сперматозоидите са „ негови “, до момента в който други съдържат генетичния материал на неродения му близнак. Когато правят теста за бащинство, учените употребяват кафези от бузите на бащата, които съдържат само и единствено неговите лични гени, а не тези на близнака, които могат да бъдат открити в сперматозоидите. Именно по този начин получаваме и невероятния резултат.

По-късно дамата забременява още веднъж от същия мъж и ражда второ момченце. Този път обаче детето има 50 % от неговата лична ДНК. Това значи, че двете деца не са (технически погледнато) братя или полубратя – те споделят 37,5 % от своите гени. Същинските братя и сестри споделят към 50 % от своята ДНК, до момента в който полубратята и сестрите – към 25 %.

Подобен случай е разказан в детайли в New England Journal of Medicine през 2002-ра. Карън Кийгън и нейните възрастни синове си вършат ДНК тест, защото майката се нуждае от бъбречна трансплантация. Оказва се обаче, че тя не е техният биологичен родител, а самата Карън е с тетрагаметичен химеризън.

„ Дори генетиците са изумени от това “, споделя Бари Стар, генетик от Станфордския университет, който е взел участие в тази ситуация от Вашингтон.

Стар подозира, че евентуално е цялостно с сходни случаи на химеризъм, само че те остават скрити, тъй като не показват очевидни физически признаци. С възхода на леснодостъпните ДНК проби обаче, това може и да се промени напълно скоро.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР