Това е история на нашето време. Така започва статията си,

...
Това е история на нашето време. Така започва статията си,
Коментари Харесай

Войната срещу Дж. К. Роулинг: Как една жена бе намразена и оплюта в дебата за пола

Това е история на нашето време. Така стартира публикацията си, оповестена още през ноември 2021 година в The new European, Сара Дитум. (Връщаме се обратно във времето тъкмо през днешния ден, тъй като през днешния ден във Върховен административен съд ще се гледа заведеното от ЛГБТИ общността против певицата Милена Славова дело за дискриминация). Думите, казани от Роулинг, са надалеч от унищожителната мощ на омразата и нетолерантността, за което тя бе упрекната и низвергната, жигосана и обречена на цялостна медийна изолираност. В нейните думи, които прекатурнаха ориста й и я направиха най-черната обществена персона през последните години, не присъстваше нито лъх от обръщение на дискриминация или назадничавост. Да си напомним какъв е „ прегрешението “ на авторката на Хари Потър. Публикуваме публикацията на Сара Дитум със съкращения.
Публичният профил на Роулинг постоянно е бил политически, само че до 2019 година тази политика не е от типа, който да обърне против нея международната ненавист. Писателката даже отхвърля да употребява схеми за минимизиране на налозите, с цел да отбрани благосъстоянието си: през 2018-19 година тя получава над £100 милиона от авторски права и други източници, и изплаща £48,6 милиона на хазната.
Роулинг знае какво е тежка сиромашия и самотно майчинство в мизерия още от 90-те години. „ Имало е нощи, когато съм хапвала една бисквита и това ми е била вечерята “, споделя тя. Първоначалният й задатък за „ Хари Потър и Философския камък “ възлиза на скромните 2500 паунда, само че за нея по това време това е „ благосъстояние “.
Смята се, че от този момент е спечелила повече от £1 милиард от писането си и още £200 милиона от филмовите акомодации. Това надали е бил неусетен път към триумфа – тя би трябвало да се бори с изобличения и изгарянето на книги от евангелисти, ужасени от свръхестественото наличие на историите. 
Правила е великодушни дарения както на Лейбъристката партия, по този начин и на разнообразни благотворителни организации. Нейната лична благотворителна организация Lumos е учредена през 2006 година, откакто Роулинг е шокирана от броя на децата, изоставени в домове за сираци в Молдова. Сега работи по целия свят в поддръжка на фамилиите.
Някои от нейните дейни цивилен действия обаче са по-спорни. Например през 2014 година тя поддържа профсъюзната акция Better Together на референдума за самостоятелност на Шотландия и се изрича срещу разпадането на Обединеното кралство. Противопостави се и на Брекзит.
Но тези разногласия не моат да накърнят нейния имидж на уважавана социална фигура. Щеше да е смешно, в случай че някой допусна преди три години, че Роулинг ще стартира да бъде обсъждана като общественото лице на обществения консерватизъм, отречена от нейните почитатели и жигосана от актьорите, станали известни с помощта на героите, които тя е сътворила.
За да се случи това, ще е нужен проблем със зашеметяваща токсичност. За да се случи това, ще е нужен конфликт с придвижването на транс деятелите.

***Позицията на Роулинг във войните сред половете за първи път стартира да се появява обществено през 2018 година Интересът към тази болна тематика нараства непрекъснато от 2016 година, когато Комитетът за дамите и равенството разгласява отчета си за равенството на транссексуалните. Тогава светът научава за няколко активистки претенции, в това число апели полът да бъде законно приет въз основа на самоидентификация, вместо да се изисква утвърждението на специалисти.
***Да разгледаме за какво самоидентификацията е толкоз рисков бутон за възпламеняване. Понастоящем в Обединеното кралство процесът на законна смяна на пола се урежда от Закона за признание на пола от 2004 година Всеки роден мъж, който желае да бъде публично приет за жена, или родена жена, която желае да бъде публично считана за мъж, би трябвало да получи специфичен документ за признание (GRC). Кандидатите би трябвало да показват доказателства, че имат диагноза джендър дисфория (дискомфорт от родния си пол), че са живели в добития си пол в продължение на две години и че претендират да живеят като този пол до края на живота си.Транс хората се оплакват, че този развой е бюрократичен, настойчив и неопределен: претендентите в никакъв случай не се срещат лице в лице с комисията, която ги прави оценка.
Нещо повече, те недоволстват от концепцията, че различен с изключение на тях самите, би трябвало да бъде съдия на тяхната еднаквост. Джеймс Мортън от Шотландския трансджендър алианс сподели пред Комитета за дамите и равенството, че „ доста транс хора са били в действителност травматизирани и унижени от процеса “.
Предложената опция би премахнала условието за доказателства и вместо това би издала GRC на всяко лице, което съобщи, че изисква подобен документ. За транс деятели като Шон Фей, създател на книгата The Transgender Issue, това би било „ елементарна законодателна смяна “, която би направила приемането на GRC „ по-достъпно и по-малко патологично “. Фей твърди, че сходен развой към този момент е в действие в няколко европейски страни, без доказателства за някакви неподходящи резултати.
Но сходни причини не съумяват да задоволят скептиците по въпроса за самоидентификацията. Ако полът стане юридически отговор на това какво казвате, че сте, е невероятно някой различен да дефинира, че не сте такива. Това е проблем за всяка работа, група или институция, предопределена да обслужва единствено един пол.
Трябва ли мъж, който съобщи, че е жена, да има достъп до женските съблекални? Дамски тоалетни? Женски спорт? Женски убежища? Женски затвори? Женски спортни надпревари и награди? 

Опитът демонстрира основателността на сходни опасения. Случаи като този на Карън Уайт – мъж изнасилвач, който се е разпознал като жена и е бил настанен в женски затвор (въпреки че не е имал GRC), и който е траял да насилва полово дами затворнички – демонстрират, че прегръдката на половата еднаквост може да има действителни и пагубни последствия за дамите.

***Друг значим фактор е, че определението за „ транс “ се е трансформирало фрапантно, откогато GRA е въведено преди по-малко от две десетилетия. През 2004 година изразът „ транс човек “ се употребява рядко – вместо това понятието „ преход “ се схваща като отнасящо се до транссексуални, което значи хора, които са трансформирали половите си характерности, с цел да живеят като противоположния пол. Помислете за английската писателка Ян Морис (която разказва прехода си от мъж към жена в книгата си от 1974 година „ Загадка “ ) или американската порнозвезда Бък Ейнджъл. И двете са употребявали интервенция и хормонално лекуване, с цел да напаснат по-добре телата си към личното си усещане.
Но през 2010 година това схващане стартира да се счита за остаряло. Все по-често се твърди, че условието някой да се подложи на интервенция, с цел да бъде разпознат като „ същинското си аз “, е безразсъдно. GRC са били проектирани като метод да се даде юридически статут на хора, които физически са „ сменили пола “. Сега деятелите започнаха да настояват, че слагането на нечий сексуален статус според от интервенция, която дейно ги прави стерилни посредством премахване на репродуктивни органи, се равнява на „ насилствена дезинфекция “. С други думи, съществуването на изцяло работещ пенис не би трябвало да е спънка да бъдеш жена.
***Но какво се случи с Роулинг. На 6 юни 2020 година в своя обява в Туитър тя даде линк към вест, в заглавието на която се загатват „ хора, които имат менструация “. (Това е набор от заобикалки, предопределени да избегнат думата жена. Други включват „ бременни хора “ и „ хора с шийка на матката “, макар че термини за мъже като „ имащи простата “ до момента не са се наложили.) Под линка Роулинг написа: „ Хора, които имат менструация “. Сигурна съм, че в миналото е имало дума за тези хора. Някой да ми помогне. Wumben? Wimpund? “
Variety разказа това като „ антитранс туит “. Коментарът на NBC е по-предпазлив: споделя, че писателката била „ упрекната в трансфобия “. Обвиненията в трансфобия валят под формата на хиляди гневни изявления в обществените медии – доста от които съдържат ужасяващи обиди и закани. Всички възмутени са на мнение, че потреблението на думата „ жена “ е ужасяваща засегнатост за транс общността.
Това не е първото изказване на Роулинг по въпроса. През декември 2020 година тя споделя поддръжката си за Мая Форстатер, чиновник на мозъчен концерн, която губи работата си след собствен пост в Туитър, разкриващ нейните сериозни възгледи за пола (терминът „ сериозен за пола “ е общопризнат от тези, които са сериозни към замяната на концепцията за секс със себе си – дефиниран пол в политиката и законодателството). „ Обличайте се както желаете. Наричайте се както желаете. Спете с всеки склонен възрастен, който изиска това. Живейте най-хубавия си живот в мир и сигурност. Но би трябвало ли да принуждавате дамите да напущат работата си, тъй като декларират, че избират „ същински “ секс. “

В началото на акцията против нея съперниците на Роулинг избират да я покровителстват като профан, а не злонамерена жена. През 2020 година, откакто тя няколко пъти в уеб страницата си отстояваше позицията си обстановката се промени фрапантно. Въпреки че писателката акцентира поддръжката си за транс хората и убеждението си, че те би трябвало да могат да живеят без тормоз. Но Роулинг също по този начин разкрива, че като оживяла от принудителен брак, тя знае цената на мъжкото принуждение и не желае отбраната, учредена на пола, за дамите и девойките, да бъде отстранена.
Това е интимно и премислено обръщение, което би трябвало да провокира състрадание даже измежду тези, които не са съгласни. Вместо това се разгаря унищожителен огън. До края на 2020 година и трите основни звезди на поредицата за Хари Потър или непосредствено осъждат, или недвусмислено се дистанцират от Роулинг.
Фен уеб страниците на Потър побързаха да заявят поддръжката си за транс идеята и да се опълчват на създателката на творбата, което обичат. Ако посетите The Leaky Cauldron, ще бъдете посрещнати от лого на мълния, украсено в розовото и синьото на транс флага.
Дори в случай че Роулинг не е бе искрено измъчвана, изобличавана и прогонвана, най-хубавото, което можеше да чака, е да бъде патологизирана. Списание New York попита „ В какво се трансформира Дж. К. Роулинг? “ и стига до заключението, че тя е жена, толкоз белязана от славата, че е изгубила способността да изпитва състрадание към всеки отвън нейния непосреден персонален опит и обграждане.

***Извън политическия подтекст е мъчно да се изясни част от реакцията в Обединеното кралство във връзка с обстоятелствата. Крайността на световното наказание на Роулинг би трябвало да се преглежда в подтекста на това коя е тя. Като основател на най-обичания воин нацяло едно потомство, Роулинг е не просто ценена, само че и мечтана. Тя самата усеща, че принадлежи на своите почитатели.
Неуспехът й да заеме нужната „ вярна линия “ е изживян като освен това от отчаяние. Това е съкрушително изменничество от една алегорична майка.
Убежденията на Роулинг са, че сексът бива „ същински “, че мъжкото принуждение е проблем, че дамите би трябвало да могат да приказват за себе си на явен език и че никоя жена не би трябвало да губи работата си за изложение на такива отзиви. Още никой критик не е обяснил безапелационно за какво вярването в тези неща наранява транс хората.
Гневът против Роулинг в действителност е яд против нея за това, че е жена, която не е учтиво избледняла на назад във времето, а вместо това е наложила своя глас и своите граници. Това е, което е изключително вбесяващо у нея за представителите на новото време. Затова една от желаните от нейните врагове тактики в Туитър е да дават отговор на постовете й с порно фотоси. Сексуалният темперамент на похищението не е инцидентен. Но Роулинг не се поддава на злоупотребата. Засега тя е неволна фигура в доста противоречив въпрос...
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР