Това е хипотетичната и много често срещана ситуация, когато майката

...
Това е хипотетичната и много често срещана ситуация, когато майката
Коментари Харесай

Как да се грижим за новородени котета, ако майката е починала

Това е хипотетичната и доста постоянно срещана обстановка, когато майката котка е умряла, а котенцата са оживели, само че са сами.

Как да се грижим за новородени котета, в случай че майката е умряла?

Всички тези новородени котенца се нуждаят най-вече от грижи, с цел да оцелеят. Шансовете на толкоз дребни създания обаче не са огромни, тъй като те изискват 24 - часова отдаденост 7 дни в седмицата, т.е. непрестанно. Нужни са освен предпочитание, само че и информация какви грижи се поставят за новородени котета без майка.

Два са ефикасните способи за избавяне на новородено коте, останало без майка.

Единият е да се откри приемна кърмеща котка, която да ги отгледа.

Другият метод е това да направи човек с изкуствено хранене.

Ако се постанова човек да се грижи за новородено коте без майка, той има някои неотложни задания за решение.

1. Стоплете котето

На първо място дребното коте би трябвало да бъде стоплено. Най-подходяща е бутилката с гореща вода, увита в мека забрадка или стопляща възглавница. Незатоплено котенце не трябва да бъде хранено. Ако се нахрани мъниче с ниска температура това ще му навреди повече, в сравнение с ще му помогне. Храната няма да бъде усвоена от организма му, то ще получи разстройство и това в допълнение ще го обезводни.

2. Хранете новородено коте

След като е добре стоплено, дребното би трябвало да бъде нахранено. Най-добре за задачата да се употребява профилирано ветеринарно мляко за новородени котета. Ако такава алтернатива няма, може да се употребява хумана за бебета, като се наблюдават напътствията на опаковката. Храната се дава единствено затоплена, като температурата би трябвало да е към 39 градуса. Студено мляко не трябва да се дава на котето, тъй като няма да се усвои от организма. Прясното мляко също не е уместно, то провокира разстройство при котетата.

3. Инструменти за предоставяне на храната

Капкомер или специфични шишета за хранене на новородени животни са това, което е нужно за предоставяне на храната. Спринцовките, които се употребяват от време на време не са подобаващи, тъй като мъничето може да се задави. Малките постоянно се хранят по стомах, а не по тил.

 Как да се грижим за новородени котета, в случай че майката е умряла

4. Помагнете на котето да се изходи

След всяко хранене котенцето би трябвало да се подтиква да се изходи. С мека влажна забрадка е добре да му разтрие доста леко и деликатно коремчето и ануса му. Те също по този начин уринират при всяко стимулиране.

5. Следете тежестта на котето

Нужно е да се следи непрестанно тежестта на мъничето, като за задачата се мери всеки ден. Нужно е да се следят изпражненията на бебето. При съществуване на кръв, слуз или при диария, би трябвало незабавно да се потърси ветеринарна помощ.

6. Следете козината на котето

Добре е да се преглежда и цялата четина на котето за ларви на мухи, бълхи и други инсекти и деликатно да се почисти, в случай че се открият такива.

Отглеждането на малко коте без майка е огромно предизвикателство. Ето за какво ви съветваме, в случай че сте в сходна обстановка, да се обърнете допустимо по-скоро към ветеринарен експерт, който да ви помогне в сложната задача.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР