Това е характерът на българите – от неглижиране до паника.

...
Това е характерът на българите – от неглижиране до паника.
Коментари Харесай

Колегите подценяват заплахата от COVID-19 - оправдана ли е реакцията на щаба?

" Това е характерът на българите – от неглижиране до суматоха ". С тези думи ръководителят на Националния център по заразни и паразитни заболявания професор Тодор Кантарджиев в действителност разяснява и отношението на медиците в България към ковид.
По думите на Кантарджиев, не е поради липса на защитно облекло, а поради схващането - " Няма да стигне до нас " и не потреблението на защитните средства.
Съгласно най-актуалните за момента данни, за последното денонощие са доказани още 12 случая на заболели медици, а към 17:00 часа през вчерашния ден (22 април) Министерството на здравеопазването заяви за 83 доказано заболели от COVID-19 медици.
Особено забавна е обстановката в една от най-хубавите лечебни заведения в България – " Св. Иван Рилски " в София. Там за последните два дни се броят случай след случай и към този момент изражението е двуцифрено, настрана има и пациенти.
Трябва да се съблюдават разпоредбите за работа - тези неща се случват в други отделения, не в отделенията за COVID-19, тъй като сътрудниците подценяват опасността , разяснява националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев на днешния утринен брифинг на Националния действен щаб. И го направи, откакто беше заложен експлицитен въпрос дали онкоболен пациент, който в този момент е доказано болен от COVID-19, не е бил проучен 10 дни преди този момент и надлежно е станало разпространяване от болест. Само че шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев разгласи, че не било несъмнено, че онкоболният е нулевият пациент.
Actualno.com потърси за спомагателна информация РЗИ, с съответни въпроси за обстановката. Пиарът на институцията разясни, че болните медици в " Св. Иван Рилски " са 11, от две отделения - онкологичното и по хематология. Тя добави, че към момента се търси кой е нулевият пациент - да, първият доказан с тест болен е онкоболен пациент, само че не е ясно дали той е първият разболял се . Засега от РЗИ не могат да кажат какъв брой време ще им отнеме да изяснят историята.
В този ред на мисли, занапред се обяснява дали има нарушаване на правила и протоколи в болничното заведение - тъй като излезе информация, че първият потвърдено болен в лечебното заведение (онкоболният пациент) не бил тестван 10 дни, през които имал признаци.
На уеб страницата на " Св. Иван Рилски " има повечко информация – най-полезна е заповедта за банкет на пациенти, която е от 20 април. Още в първа точка от този документ проличава следното: " Планово постъпващите за консервативно лекуване пациенти наложително показват авансово изпълнен в лаборатория пакет от биохимични проучвания според Приложение № 1 към заповедта, авансово изпълнено в лаборатория проучване за COVID-19 (изглежда приказваме за серологичен т.е. бърз тест, който да покаже има ли човек антитела и какъв тип – дали подсказващи прясна зараза или такива, които се образуват след по-дълго време от преболедуване), както и осъществено образнo изследванe (рентгенография на бял дроб) ". И в този момент въпросът е –, като отговорът наподобява явен поради други фактори - че от изпълнителния шеф зависи дали болничното заведение прави за своя сметка проби на своите пациенти при банкет на пациенти! В заповедта има обаче и конкретизиране, че приемащият доктор преценя нуждата от тест за коронавирусна зараза и дали да се прави тест в " Св. Иван Рилски ", до момента в който пациентите чакат в особено обособен кабинет какъв ще е резултатът.
Що се отнася до това дали има карантина в болница " Св. Иван Рилски " или не, има карантина в отделенията с заболели пациенти. Това значи, че се стопира приемът на нови пациенти, а към този момент признатите се лекуват. Правят се проби на пациентите в отделенията и щом излезе позитивен тест, съответният пациент бива изолиран. Когато бъде открит позитивен случай за COVID-19, следват повторни проби на всички останали пациенти в отделението, където е заловен казусът. Щом към този момент не се появяват нови случаи, болестта се смята за овладяна.
Надежда
Все отново генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски сподели, че два екипа от Българска академия на науките работят по отношение на ковид – единият за ваксина, само че е в доста ранен стадий, а втория – за лекарствена терапия, Относно работата по метода на кръвна плазма, доктор Ангел Кунчев съобщи, че ще се дадат инструкции на лечебните заведения по какъв начин може да се употребява лекуването с кръвна плазма, само че по думите му то не е толкоз елементарно.
За да създадем пул от кръвна плазма ние имаме потребност от 2000-2500, най-добре 5000 донори. При изписаните все още 75-76 пациенти това няма по какъв начин да стане, само че ще подготвим нужните документи, съобщи доктор Кунчев.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 23 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР