Това е един охолен бюджет - оценката е финансиста и

...
Това е един охолен бюджет - оценката е финансиста и
Коментари Харесай

Симеон Дянков одобрява охолния Бюджет 2022

Това е един разточителен бюджет - оценката е финансиста и министър на първото държавно управление на ГЕРБ Симеон Дянков. Той не е обезпокоен от оферти и към този момент признат на първо четене в комисия Бюджет 2022 и го приема като обикновено държание на страната в миг на инфлация в международен мащаб. Макар и Симеон Дянков да стана прочут с бюджета си " постна пица ", сега той не е на друго мнение от наследника си Асен Василев и счита, че страната би трябвало да харчи пари. Това е добре във всяка естествена страна, уточни Симеон Дянков - България обаче е с доста високо равнище на корупция и парите могат да изтекат.

" Ако държавното управление не успее да се оправи с корупцията, то парите, които страната харчи, ще изтекат в нищото и това може да бъде проблем ", предизвести Дянков и напомни, че всяко едно държавно управление, " в това число и ние (първото държавно управление на Борисов) бяхме с такава упоритост ". Като проблематични в проектобюджета Дянков уточни планувани 8 милиарда лева за инфраструктурни планове, за които е уверен, че няма да се осъществят изключително след замразяването на редица планове предходната година.

Друг проблем съгласно Дянков е авансово заложената актуализация в средата на годината, която, както всяка актуализация, най-вероятно ще значи увеличение на недостига. Към момента, преди актуализацията, финансистът не вижда проблем обаче със заложения недостиг. Политиката на европейските страни се промени в последните години, изясни Дянков, на една актуализацията значи постоянно повече харчене, това е притеснителното.

Увеличаването на оптималния застрахователен приход не е проблем, съгласно Симеон Дянков, само че съгласно него нарастването на минималната работна заплата стартира да става проблематично, защото по този начин действително тези, които фактически работят, стават онеправдани. Твърде публикувана, изключително в държавната сфера, става минималната работна заплата, без това да се отразява на междинната работна заплата. Симеон Дянков се надява точно в актуализацията на бюджета акцентът да бъде подложен върху междинната, а не върху минималната заплата.

Инфлационният напън ще продължава да пораства, прогнозата, че ще настъпи успокоени пролетта на тази година, минава към средата, а някои предвиждат и края на годината.

Проблемна е инфлацията в дребната потребителска кошница, а не в огромната, а прогнозата на Дянков в средата на годината е на тъкмо тази инфлация да е двуцифрено число.

Би било неточност, в случай че държавното управление наддава единствено за минималната пенсия и минималната работна заплата, даже с актуализацията на бюджета.

Според Дянков няма различен вид с изключение на нарастването на някои налози, а държавното управление не гледа на там. Няма обаче по какъв начин да стане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР