Това е дърво с антиревматични, аналгетични, противовъзпалителни, антисептични и успокояващи

...
Това е дърво с антиревматични, аналгетични, противовъзпалителни, антисептични и успокояващи
Коментари Харесай

Това растение може да замени аспирина! Ето как да го използвате

Това е дърво с антиревматични, аналгетични, противовъзпалителни, антисептични и успокояващи свойства. За лечебни цели най-често се употребява кората на растението, която оказва помощ за лекуване на тресчица и облекчение на болката. Растението се назовава още растителен аспирин.

Родом от Азия, Северна Америка и Европа, бялата върба (Salix alba)  се употребява от близо 5000 години. Например античните египтяни са го употребявали за лекуване на възпаления, до момента в който лекарите Хипократ и Дискорид са го употребявали като средство за лекуване на ревматични болести. 

За лечебни цели се предлага кора от бяла върба, получена от млади дървета. Оставя се да изсъхне най-малко 2 седмици, след което се натрошава и се употребява в разнообразни медикаменти. Кората съдържа салицин, главният съставен елемент на аспирина, витамини (витамин В и витамин С), минерали (калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен цинк), полифеноли, флавоноиди, липиди, протеини и нишесте. 

Кората от бяла върба се назовава още " растителен аспирин ". Лекарствата, съдържащи бяла върба, носят изгоди, сходни на аспирина, само че без да предизвикват някои странични резултати, като стомашно-чревни разстройства. 

Успокоява болката

Основният съставен елемент на кората от бяла върба, салицинът, й придава противовъзпалителни и аналгетични свойства. Растението облекчава болки, породени от ревматизъм, главоболие, лумбални, зъбни, менструални, ставни и невралгии. За лекуване на тези признаци консумирайте отвара от кора на бяла върба. За да го приготвите, прибавете 2 чаени лъжички настъргани кори в 200 мл гореща вода, оставете да се запарят и изпийте. 

Треската спада

Поради антипиретичните си свойства върбата може да се употребява за намаление на телесната температура при тресчица. В този случай се ползва отварата. За да го приготвите, варете 2 супени лъжици суха кора и литър вода за 30 минути. След като изстине, консумирайте по малко през целия ден. 

Лекува грип и простуда   

Върбата може да помогне за облекчение на признаците, свързани с грип и настинки, като кашлица, запушен нос и възпалено гърло. Освен това антиоксидантите в състава на кората подкрепят здравето на имунната система. При болки в гърлото се предлага гаргара с запарка от върба. За да намалите дихателния дискомфорт, който съпътства респираторните инфекции, можете да консумирате и 2-3 чая от върбова кора. 

Лекува рани  

Компреси с съсредоточен чай от върбови кори оказват помощ за лекуване на рани и язви. Освен това антиоксидантите на растението усилват притока на кръв към кожата, което понижава появяването на бръчки и възрастови петна. Концентрирания чай приготвяте от 5 супени лъжици от растението на четвърт вряща вода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР