Това е бягство под надзора на специалните служби и сигнал

...
Това е бягство под надзора на специалните служби и сигнал
Коментари Харесай

Бягството на Ксения Собчак под надзора на спецслужбите е сигнал към руския елит

Това е бягство под надзора на специфичните служби и сигнал към елита? Какво се знае за случая с несъстоялия се арест на Ксения Собчак? 

В сряда в Русия се случиха две неща едновременно, които преди този момент изглеждаха невъзможни. Ксения Собчак, дъщерята на политика, който подкрепя кариерата на Владимир Путин, е обвинена за изнудване на дългогодишния другар на президента Сергей Чемезов. Втората сензация е, че управляващите не съумяха да задържат журналистката: тя сякаш съумя да измами спецслужбите и да избяга от Русия, разяснява " Москоу таймс " и продължава " въпреки второто да не наподобява изключително безапелационно, въпреки всичко може да бъде сигнал към елита ". Вече няма недосегаеми, разяснява кремълски политолог, представен от.

Какво се знае по случая? Във вторник следобяд стана известно за ареста на комерсиалния шеф на Ксения Собчак Кирил Суханов. А в сряда организациите оповестиха, че дружно с него е арестуван и някогашният основен редактор на първокласното издание Tatler Ариан Романовски.  " Суханов и Романовски са упрекнати в изнудване за 11 милиона рубли на ръководителя на " Ростех " Сергей Чемезов, с цел да бъде заличен пост от Телеграм канала Put Out the Light, в който става дума по какъв начин Чемезов поздравил милиардера Андрей Бокарев за рождения му ден. Текстът е към този момент заличен. От материалите по делото следва, че Суханов се е срещнал с неназовано лице в ресторант Regent, от което е получил 800 000 рубли. В съда Суханов съобщи, че е подготвен да се признае за отговорен за приемането на тази сума, само че добави, че няма нищо общо с канала „ Put Out the Light " (Изгаси светлината). На собствен ред Романовски удостоверява обявата, само че декларира, че не е изнудвал Чемезов и не е преговарял за това.

Собчак напуща Русия бързо. Според източник, осведомен с програмата й, журналистката е трябвало да записва в тв студиото в сряда. Но през нощта записът е анулиран. Източник на ТАСС от правоохранителните органи разказва бягството й като интелигентна спецоперация, измислена от публицист. Преди да замине е купила билети първо до Дубай, по-късно до Турция, с цел да обърка оперативните служащи, а по-късно пресича беларуско- литовската граница пеш.

Твърди се, че Собчак минава безпроблемно границата на Европейски Съюз, тъй като има израелско поданство. 
" Москоу таймс " се усъмнява, че службите са заблудени от Собчак, тъй като от видеозаписа излиза наяве, че те очевидно са знаели къде и по какъв начин журналистката ще премине границата. Само половин час след пресичането на границата в държавната организация РИА Новости се появи известие, че Собчак е в Литва. " От оповестените до момента материали към момента не излиза наяве за какво световна обява за рождения ден на Бокарев може да бъде оценена на 11 милиона рубли ", продължава изданието. Твърди се още, че Чемезов е бил обвързван с организацията и финансирането на кандидатпрезидентската акция на Собчак 2018-2019 г. 

Прокремълският политолог Сергей Марков написа в канала си в Telegram, че делото против Собчак може да е знак към елита. „ Ако са подготвени да арестуват за дреболия, за просто изнудване, за пари даже дъщерята на обичания преподавател и ментор на президента Путин, на която всички прощаваха дълги години, тогава към този момент няма недосегаеми? “, написа Марков - " Майката на Собчак, която  е член на Съвета на федерацията, Людмила Нарусова, е един от дребното сенатори, които от време на време подлагат на критика управляващите. 

Според данни на Телеграм канала " База " Собчак напуща Беларус и влиза в Литва през Граничен контролно-пропусквателен пункт Видзи. За да стигне рано сутринта до пункта, тя би трябвало да е напуснала Москва в 3 през нощта. Рано сутринта в жилището й в Москва стартира обиск, следователят носи заповед за задържане. Не е ясно дали Собчак е била предизвестена или сама се е досетила какво й готвят. 

 Собчак назова ареста на Суханов и Равановски напън върху нея поради журналистическата й активност. Тя има повече от три милиона клиенти на канала си в YouTube и по 1,5 милиона в телеграм каналите Bloody Lady и Beware the News. Това не е първият престъпен случай, в който са забъркани Собчак или нейни чиновници. Тя е очевидец по дело за клюка против документалиста Виталий Мански, който упрекна Никита Михалков и ръководителите на други кино фестивали в кражба на пари от бюджета. По настоящото дело за изнудване Суханов и Равановски са арестувани до 24 декември. 

" База " също разяснява, че може би това е първият случай, когато човек с висок статут в Путинова Русия емигрира по насила. Собчак мъчно може да се назова другар на Путин, само че също по този начин е мъчно да се счита за непозната. Путин е кръстник на Ксения Собчак, той стартира политическата си кариера под управлението на  татко й, кметът на Санкт Петербург при започване на 90-те година Анатолий Собчак. По време на президентските избори през 2018 година Собчак беседва с Путин. „ Сметнах за належащо да оповестя на индивида, с който съм близка... Струва ми се, че по този начин е вярно: в случай че се конкурирате с човек, който е работил с татко ви и е бил обвързван с вас по някакъв метод, би трябвало да му го кажете непосредствено ", - сподели тя тогава пред " Ехото на Москва ". Дали в Русия на Путин към момента има недосегаеми - огромни предприемачи, служители, другари на президента от детинство - ще стане ясно идващите месеци. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР