Това дали по интерконектора с Гърция ще потече газ през

...
Това дали по интерконектора с Гърция ще потече газ през
Коментари Харесай

Арх. Иван Шишков: Строежът на интеконектора с Гърция не е спиран умишлено

Това дали по интерконектора с Гърция ще потече газ през октомври зависи от строителя. Когато ние встъпихме в служба, се срещнах с документите и открих, че има незавършени работи. Поканих строителя и надзорника на среща и успяхме да се разберем, че планът ще бъде разграничен на два стадия. В първия ще бъде пуснато това, което е наложително за стартирането на работата на интерконектора. В него би трябвало да бъдат приключени всички действия, свързани с сигурността.

Това съобщи служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков по Bulgaria ON AIR.

По думите му никой не е спирал съзнателно строителството, а просто страната не е била задоволително дейна с инспекциите за степента на комплектност.

" Установихме, че има неща по градежа, които би трябвало да бъдат наложително приключени, с цел да може да бъде пуснат в екслоатация първият стадий. Бях споделил, че страната ще оказва помощ на строителя, това и вършим сега ", акцентира той.

Според арх. Шишков проблем не е дали по интерконектора тече газ, а това, че има обособени здания, свързани с непосредствената употреба на цялото оборудване, по които има незавършени действия, измежду които неизградена канализационна тръба за главната постройка.

" Цялата страна инспектира непрестанно. Помагайки им, ги инспектираме. Смятаме, че може би това е единственият метод да накараме строителят да приключи нужното. Успоредно с това Дирекция " Национален строителен надзор " събира и всички документи от надзорника, с цел да не се бавим с въвеждането в употреба ", акцентира той.

Служебният министър заяви, че на следващия ден ще бъде издадена заповедта за разделянето на двата стадия на строителството. Той остава оптимист, че интерконекторът може да бъде приключен в уговорения период.

Арх. Шишков разяснява и пътната конюнктура в страната.

" Изненада ме, че не беше плащано нищо за " Хемус " в 1,2 и 3 лот, които имаха позволение за градеж. Въпреки цялата история с възлаганията " ин хаус ", с всички юридически проблеми от времето на ГЕРБ, считам, че никой не е имал желанието да стопира 1,2 и 3 лот на " Хемус ", установи той. И добави, че не може да си изясни за какво през последните 7 месеца не са постъпвали заплащания. От думите му стана ясно, че виновността е освен на Министерство на регионалното развитие, само че и на " Автомагистрали ".

Служебният министър разясни, че 2 лот е цялостна злополука - трасето е едвам очевидно.

Той изрази недоумението си по отношение на случая с тунел " Железница ", където свлачище блокира придвижването - в границите на 8 месеца е направен само абстрактен план.

" България няма обща мисъл по какъв начин да се вършат всички автомагистрали, в какъв интервал от време кое по какъв начин ще се строи и по какъв начин ще се развива инфраструктурата. Когато се появи проблем, той не се взема решение и става по-голям ", заключи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР