Това беше новината, която очакваха общо 30 внуци!Два човешки живота

...
Това беше новината, която очакваха общо 30 внуци!Два човешки живота
Коментари Харесай

Две семейства от България и Турция сродени завинаги с размяна на бъбреци


Това беше новината, която чакаха общо 30 внуци !

Два човешки живота са избавени, а две фамилии от България и Турция остават свързани вечно след замяна на бъбреци и кръстосана трансплантация. Трансплантациите и при двамата пациенти са сполучливи и бъбреците действат напълно обикновено, оповестява хирургът проф. Хамди Каракаялъ, началник на Центъра за трансплантации в болница Acibadem Altunizade в Истанбул.



„ Кръстосана “ бъбречна трансплантация се ползва при пациенти с хронична бъбречна непълнота, които имат донор, само че без нужната съгласуемост. Такъв е казусът при Ибрахим Емин от Добрич и Халиме Ерик от град Вон в прилежаща Турция. Двамата живеят на диализа и се нуждаят от присаждане на здрав бъбрек, само че нямат нужната съгласуемост със съпрузите си, които са подготвени да им дарят собствен бъбрек. Когато се „ кръстосат “ обаче, т.е. разменят се сред фамилиите на двамата нуждаещи се, органите са съвместими и дават късмет на двама души да продължат живота си пълноценно.

Тя може още веднъж да се радва на живота със своите 30 внуци

51-годишната Халиме Ерик има 12деца и 30 внуци, за които се грижи безрезервно, преди да чуе диагнозата бъбречна непълнота. Когато научават за заболяването, цялото семейство се сплотява да я поддържа, само че никой от тях няма нужната съгласуемост, с цел да й подари собствен бъбрек. Спасителният орган идва от България.

Ибрахим Емин от Добрич също живее на диализа в очакване на трансплантация. Съпругата му Сатифе Емин е подготвена да му подари единия от двата си здрави бъбрека, само че двамата нямат нужната съгласуемост. Когато им се обаждат с новината, че са намерили подобаваща двойка за кръстосана трансплантация в прилежащата страна, и двете фамилии са обнадеждени. Така бъбрекът на Завит Ерик от Вон е вкоренен на Ибрахим Емин от България, чиято брачна половинка Сатифе Емин подарява своя бъбрек на Халиме Ерик, дамата на Завит.

„ Щастлива съм, че възвърнах здравето си. Чувствам се преродена. Сега мога още веднъж да се грижа за внуците си “, споделя Халиме Ерик.



51-годишният Ибрахим, който получи втори късмет за живот с бъбрека, дарен му от Завит Ерик, разяснява: „ В България не се правят кръстосани трансплантации. Всички бяхме обнадеждени, когато ни споделиха, че има подобаващ донор за мен в Турция. Сега господин Завит и фамилията му са част от нашето семейство. Много съм благополучен. Преди нямах сили даже да си подвигна ръката. Поддържаха ме с диализа, само че непрестанно се усещах изтощен и подтиснат “.

Заболяването се среща доста по-често, в сравнение с се счита

Бъбречната непълнота постоянно се развива неусетно, без признаци, което затруднява откриването й в ранен стадий. Затова и засегнатите от хронична бъбречна непълнота са повече, в сравнение с се счита. Всяка година към 3500 души в България и близо 70 000 в Турция се лекуват с хемодиализа. „ Диализата е жизненоважен лековит способ, само че да живееш обвързван с машина три дни от седмицата утежнява доста качеството на живот. Освен това, апаратът не може да размени напълно функционалностите на здравия бъбрек, по тази причина се предлага бъбречна трансплантация “, изяснява проф. Хамди Каракаялъ.

Трансплантацията на бъбрек е най-хубавото решение

Присаждането на здрав орган е единственото трайно и животоспасяващо решение за пациенти в последна фаза на хронична бъбречна непълнота. Донорството „ по двойки “ и кръстосаната трансплантация дават опция на пациенти, които имат донор, само че двамата нямат потребността съгласуемост, показва проф. Хамди Каракаялъ. Този способ за лекуване разрешава да се оперират две двойки донор-реципиент по едно и също време, които си разменят дарените органи. Операциите се правят неинвазивно, тъй че рискът от кръвозагуба и инфекции се свежда до най-малко, а възстановителният интервал се редуцира. „ Изписваме донорите на третия ден след интервенцията, а трансплантираните пациенти след една седмица. Така беше и в тази ситуация със фамилиите Емин и Ерик, и при двамата пациенти бъбреците действат напълно обикновено сега “, изясни проф. Каракаялъ.



Много пациенти от целия свят, в това число и България, избират Турция за бъбречна трансплантация заради насъбрания опит и високата успеваемост. В страната се правят над 3500 трансплантации на бъбрек годишно и 80-85% от тях са от жив донор. В лечебни заведения Acibadem досега са осъществени над 5000 бъбречни трансплантации с успеваемост надлежно 99% на първата година и 95% на петата година след интервенцията.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР