ТОПСПОРТ представя поредната глава от книгата за най-великите мачове на

...
ТОПСПОРТ представя поредната глава от книгата за най-великите мачове на
Коментари Харесай

ЦСКА - Ливърпул: Честито, капитан Младенов!

ТОПСПОРТ показва следващата глава от книгата за най-великите мачове на ЦСКА в Европа - " Червената авантюра ". Тя излази на пазара на 25 юли. Автори са публицистите Станил Йотов и Цветан Дерменджиев.

XIV глава

ЦСКА - " Ливърпул " 1982 година

Честито, капитан Младенов!

С два гола Стойчо екзекутира европейския първенец " Ливърпул ". Каква е тактиката на Аспарух Никодимов против Боб Пейсли? Спас Джевизов върнат обратно да пази Греъм Сунес. Георги Велинов избавя ЦСКА с невъобразим инстикт. Факлите на успеха.

Когато става въпрос за Ливърпул от края на 70-те и началото на 80-те години, усещане прави контрастът сред града и неговия едноименен футболен тим.

Поначало в тези времена ситуацията в Англия е спешна. Масовата беднотия в междинната класа, стачките на служащите и повдигането на налозите са последвани от войната против Аржентина за Фолклендските острови.

В тази конюнктура Ливърпул заема челно място в най-непрестижните ранглисти. Той е градът с най-голяма безработица, най-висока престъпност, най-масова проституция и най-вече наркомани. Сблъсъци с полицията, улични кражби измежду бял ден, хулигански банди - това е всекидневието на мрачния 800-хиляден град, ситуиран до неприветливите докове на северния бряг на река Мърси.

Но хората там имат щастието да разполагат с футболния тим " Ливърпул " - стопанин на Европа в тези времена. Три пъти притежател на Купата на европейските първенци (1977, 1978, 1981), съставът на Боб Пейсли се явява и най-силният в света. Този отбор умее две неща - да играе красиво и да побеждава.

Затова и в България тогава това е най-популярният и обичан задграничен тим. Всички негови победи във финалите за Купата на европейските първенци са предавани директно у нас през това време. Пред вестникарските павилиони се водят сражения, когато става въпрос да си купиш " Старт " със фотографията на " Ливърпул " от рубриката " За вашия албум " на последната страница. Именно от " Старт " българският ентусиаст към този момент е научил за мениджъра на клуба Боб Пейсли, за неговия предходник Бил Шенкли, за вратаря Брус Гробелар, за Фил Нийл, Алън Кенеди, Марк Лауренсън, Фил Томпсън, Рони Уилън, Греъм Сунес, Сами Лий, Тери Макдермот, Кени Далглиш, Йън Ръш... И напълно естествено, съвсем всички правоверни цесекари викат за алените от " Ливърпул ". Нещо повече - въпреки и да играе в алено, у нас този тим още тогава има хиляди фенове, които другояче симпатизират на синия " Левски ".

Според програмата на УЕФА първата четвъртфинална среща сред ЦСКА и " Ливърпул " от шампионата за Купата на европейските първенци напролет на 1982 година би трябвало да се играе на " Анфийлд ", а втората - в София. Над ЦСКА още тегне неприятният спомен от конфликта с този британски тим година по-рано и двете загуби с 1:5 и 0:1.

Обаче треньорът Аспарух Никодимов може да е единствено на 36 години, само че си е научил доста добре урока от предходния път. Разузнаването на противника е извършено посредством Борис Станков, прочут някогашен футболист на ЦСКА, в този момент чиновник в спортно-техническото направление. Станков отпътува за Англия, с цел да подаде оттова най-точната информация за бъдещия противник. " Въз основа точно на неговия обстоен отчет взех решение каква тактичност ще е най-добре да използваме ", спомня си Паро.

Вечерта преди първия мач на " Анфийлд " Никодимов се оказва разпънат на кръст от британските публицисти. Те познават ЦСКА доста добре от предния сезон. Един от въпросите, който най-вече ги вълнува, е по какъв начин българите ще пазят Греъм Сунес. Нали тъкмо той година по-рано е вкарал три от головете? Въпросите валят отвред. Никодимов дава отговор: " Вижте, всеки ден не e Великден ".

Всъщност неговият план за Сунес е да го пази Спас Джевизов. " На " Анфийлд " Спас не игра като централен нападател, а беше позициониран вляво. Работата му беше да стопира точно Сунес. Както постоянно, Джевизов се оправи отлично, въпреки и този път в по-необичайна позиция. Два пъти му влезе, както си знае, и му взе страха. Майкъла съумя да опази Йън Ръш, а Ради Здравков се бореше мъжката със Сами Лий. Цялата ни отбрана беше съвсем безупречна. Единственото, до което " Ливърпул " съумя да стигне, беше голът на Рони Уилън. Но и ние имахме положения, при едно от които Стойчо Младенов по знамение не прати топката във вратата на Брус Гробелар ", разправя фамозният армейски треньор.

" В този мач Паро Никодимов ме сложи по-назад, в зоната пред отбраната, с цел да им оказвам помощ и да вардя Сунес. През цялото време той не пипна топката, за разлика от мача през 1981-ва година, когато ни вкара три гола при загубата с 1:5. Решението на Никодимов беше подбудено от това, че трябваше да употребяват физическите ми качества против подобен вид противници. Няма да е пресилено, в случай че кажа, че по време на мача имаше моменти, когато намерено провокирахме противниците, някои от тях се държаха доста надуто. Дори няколко пъти прекарах топката сред краката на Фил Томпсън, капитанът, донесъл КЕШ на " Ливърпул " година по-рано ", прибавя Спас Джевизов.

Той и играчите му са посрещнати в София със заглавия като " Резултат, който вдъхва оптимизъм ". " Така беше и против " Аякс " преди време! Съставих проект за втория мач, съгласно който да спечелим с 1:0 в постоянното време и след това да довършим англичаните в продълженията ", разкрива още Никодимов.

В навечерието на реванша треньорът на ЦСКА изпада в доста комплицирана обстановка. Ръководството отпред с полковник Никола Миланов - Чопъра упорства тимът да бъде пратен на лагер в спортната школа. Иначе казано - в казармата. Паро опонира, че няма потребност, и упорства футболистите да бъдат настанени в хотела въз основата " Червено знаме ". " Въобще нямахме потребност от сходни военни условия. Напротив - в " Червено знаме " играчите се усещаха отлично. Идваха и техни другари, потупваха ги по рамото, даваха им кураж... ", споделя треньорът.

Той би трябвало да се пребори и с друго гледище на началниците. Те желаят да отсрочат турнирния мач на ЦСКА с " Левски ", който е единствено четири дни преди този с " Ливърпул ". Уж, с цел да са отпочинали футболистите.

" Не се съобразих с тези планове и настоях да играем против " Левски ", както си е по стратегия. И да паднем, какво толкоз? Нашата цел беше " Ливърпул " и Европа, до момента в който с " Левски " си играехме най-малко два пъти годишно. Освен това бяхме влезнали в темп и нямаше проблем да играем в събота и след това в сряда ", споделя още Паро.

Преценката му излиза вярна и с два гола на Цветан Йончев ЦСКА печели дербито с 2:1. Само че изниква нов проблем. Ради Здравков получава травма и не се знае дали ще може да играе. Никодимов обаче се снабдява с уверението му, че излиза на терена и ще изкара най-малко едно полувреме (той играе по този начин цели 65 минути). Подобно е ситуацията със Спас Джевизов, който припада след удар със противник по време на предходния европейски дуел с " Гленторан ".

Джевизов: " В този мач получих заплашителен удар в слепоочието. Трябваше обаче да устоя, защото промените към този момент бяха направени. Не виждах нищо, не различавах даже цветовете на двата тима. След мача се прибрахме с жена ми с рейс. Беше препълнено, стана ми неприятно, наложи се една остаряла жена да ми отстъпи мястото си, с цел да седна. Оказа се тежко комоцио, само че и през разум не ми мина, че може да не играя против " Ливърпул ". Стиснах зъби и още на другия ден отидох на подготовка. И до през днешния ден си нося следствията със зрението... ", признава " деветката " на армейците...
 Нотингам на колене пред ЦСКА!
Нотингам на колене пред ЦСКА!

Припомнете си великия мач в Англия
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР