topnovini.bgВ Калофер започнаха тържествата по повод 172-та годишнина от рождението

...
topnovini.bgВ Калофер започнаха тържествата по повод 172-та годишнина от рождението
Коментари Харесай

В Калофер започнаха тържествата по повод 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев

topnovini.bg

В Калофер започнаха тържествата във връзка 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев.  Сред формалните лица бяха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и регионалният шеф на Пловдив Дани Каназирева, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.

С думи за Ботев  кметът на Калофер Румен Стоянов  откри тържественото заседание, което към този момент е традиция за родния град на поета.

В словото си  зам.-министър Михайлова  припомни значими моменти от живота и делото на поета-революционер и акцентира значимостта на незабравимото му творчество.

Областният шеф на област Пловдив Дани Каназирева  отбеляза, че 172 години след рождението на великия стихотворец и революцинер стиховете и делото му не престават да вълнуват всички българи и да провокират респект и поклонение.

„ В историята и културата на всеки един народ има персони, които са се откроили с качествата или с активността си, хора, чиито имена се знаят както от най-възрастните, по този начин и от невръстните деца ", подчерта Каназирева пред цялостната зала на читалище " Христо Ботев ".

Тя напомни,че такава персона за нашата нация несъмнено е Христо Ботев –  човек с избухлив, буен, мощен дух .

„ Нещо повече!  Ботев е комплицирана, изпреварила времето си персона. Той като че ли е отвън времето. Поезията му ни кара да настръхваме, публицистиката му даже и в този момент звучи настоящо. А делото му - делото му е героизъм! Биографията на Ботев, за късото време през което е живял,  е  толкоз разнообразна, че е мъчно да го определиш единствено като стихотворец, единствено като бунтовник, единствено като  преподавател, журналист или прозаик. Той е една многостранна персона, непрекъснато диреща нещо ново. Може би по тази причина е изживял и своя живот по този начин. На един мирис. Както на един мирис се четат неговите стихове “, добави Каназирева.

След тържественото заседание жителите и гостите на Калофер гледаха моноспектакъла " Щурчето - килърът на Ботев " по романа на Неда Антонова " Неговата обичана, показан от Димитър Селенски и държавна такса " Гео Милев " от Стара Загора.Вечерта завърши с празнични илюминации.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР