Топлофикация София“ вече няма да води дела срещу свои клиенти,

...
Топлофикация София“ вече няма да води дела срещу свои клиенти,
Коментари Харесай

„Топлофикация София“ вече няма да завежда дела срещу клиенти, които дължат малки суми

„ Топлофикация София “ към този момент няма да води каузи против свои клиенти, в случай че задълженията им са под минималната работна заплата, която сега е 560 лв.. Такава поръчка направи изпълнителният шеф на сдружението Кремен Георгиев пред.
 
„ Практиката до момента беше, че при обвързване над 50 лв. и непостигане на какъвто и да е консенсус на връзката с клиента, най-малко да се стартира правосъдна процедура. Тази процедура също няма да продължи, тъй като за 5 лв., за 50 лв. или за 5 хиляди лв., работата, която прави юрисконсултът е една и съща. На процедура се губи смисълът за такива дребни суми да се хаби запас “, разяснява Георгиев и добави, че в бъдеще „ Топлофикация “ ще завежда каузи за дължими суми над минималната заплата. По думите му, годишно се завеждат сред 12 и 17 хиляди каузи против длъжници, което е под половин % от клиентите.

 
В същото време омбудсманът Мая Манолова изнесе данни за разминавания в сумите, които „ Топлофикация “ е събрала от юрисконсултски хонорари по каузи против длъжници. Тя е получила данните след питане по Закона за достъп до социална информация и твърди, че те се разминават от оповестените във финансовите доклади на сдружението.
 
За 2015 година от „ Топлофикация-София “ дали отговор на Манолова, че тези доходи са 4 232 303.29 лева, до момента в който във финансовия доклад е посочена сумата от 6 115 000 лева За идващите две години във финансовите доклади на „ Топлофикация-София “ са записани получени юрисконсултски хонорари за 10.224 млн. лева и 11.844 млн. лева.-->
 
От „ Топлофикация-София “ пък дадоха отговор, че присъдените юрисконсултски хонорари за 2015 година в действителност са към 4,23 млн. лв., само че са събрани с 2 млн. лева по-малко и на никое място не участвали суми от 6 млн. лева

 
Изнесената от Манолова информация се разминава и с посочения от Кремен Георгиев брой каузи на година. Омбудсманът сподели, че в отговора до нея столичното парно твърди, че през 2015 година е завело 28 832 каузи, а в доклада му пишело, че са 27 313. Манолова пресмята, че при минимално юрисконсултско заплащане от 300 лева през 2015 година и хонорар по изпълнително дело от 350 лева, „ Топлофикация “ би трябвало да е получила близо 9 млн. лева
 
За наемането на външни адвокати от сдружението показаха, че водят каузи за милиони и по тях се постанова да наемат профилирани юристи, които да го пазят.
 
Манолова обърна внимание и на такса „ сградна апаратура “, като прикани енергийния министър Теменужка Петкова да предложи нова формула, която да е разбираема и обективна за жителите.

 
„ Преди 1 година Административен съд-София, анулира формулата, по която се пресмята „ сградна апаратура “, като я дефинира за необяснима и неразбираема, неотчитаща действителното подаване на топлинна сила. След постановяване на това решение на първа инстанция, имаше заричане от страната на министъра на енергетиката да предложи обективна формула, която да е разбираема за жителите и специалистите, и която да отразява действително излъченото количество топлота “, напомни Манолова. За задачата е била образувана работна група, която завършила работа през октомври, само че по този начин и не излязла с публично предложение.
 
„ Междувременно отоплителният сезон ще завърши, на жителите ще им бъдат начислени сметки по тази анулирана формула на „ сградна апаратура “, и е доста евентуално да застанем пред обстановка, в която хората ще си потърсят ненадлежно събраните пари по една формула, която най-вероятно ще бъде дефинитивно анулирана и от втората правосъдна инстанция “, сподели още омбудсманът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР