Топлофикация София ще получава редовно природен газ през 2023 г.

...
Топлофикация София ще получава редовно природен газ през 2023 г.
Коментари Харесай

Газ за "Топлофикация София" ще има, предстои одържавяването й

Топлофикация София " ще получава постоянно природен газ през 2023 година Това подсигурява нов контракт, подписан сред софийското парно и " Булгаргаз ", разгласи на брифинг ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, на който участва и служебният министър на енергетиката Росен Христов. Общинското сдружение натрупа дълг от 1.350 млрд.лева към държавния снабдител на природен газ и към Българския енергиен холдинг (БЕХ), уточни Георгиев. Сега е контрактувано от него да бъдат приспаднати 680 млн.лева - неполучени обезщетения от страната към " Топлофикация София ". Това е стъпка към евентуално идно одържавяване на закъсалото общинско сдружение, стана ясно от изявленията на двамата, само че то нямало да се приватизира.

" Прехвърлянето на акции (на " Топлофикация София " АД) към страната ще стане единствено при ясни гаранции, че сдружението ще остане обществено, т.е. благосъстоятелност на страната и ще се подсигурява интереса на софиянци ", акцентира Георгиев.

До месец-два ще бъде квалифициран търг за инвеститор-оператор на " Топлофикация София " АД, който да оздрави и модернизира сдружението, уточни служебният министър. Така той подсказа, че страната ще провежда избора на бъдещия собственик на софийското парно. Мнозинството от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в СОС внесе и одобри отчет на 7 юли закъсалото сдружение да бъде на външен инвеститор-мениджър. Той би трябвало да вложи 1.6 млрд.лева за софтуерно възобновяване, като акцентът ще е върху производството на електрическа енергия.

" Топлофикация София " ще продължи да натрупа отговорности, като през отоплителния сезон те ще са в размер от 600-700 млн.лева месечно, предизвести Христов. Затова Министерството на енергетиката, което има повече експертиза и финансови благоприятни условия, може да откри решение за задлъжнялото общинско сдружение. Това обаче ще стане не през този отоплителен сезон, а през идващия, предвижда той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР