Топлофикация Габрово може да не работи през предстоящия зимен сезон.

...
Топлофикация Габрово може да не работи през предстоящия зимен сезон.
Коментари Харесай

Габрово може да остане без топлоподаване през зимата

Топлофикация „ Габрово ” може да не работи през идния зимен сезон. Това заяви кметът на града Таня Христова на брифинг в Министерството на енергетиката.По думитеѝпрез миналата зима жителите на Габрово на процедура не са имали централно отопление, тъй като през ден е имало повреди.

Христова посочи, че макар множеството инспекции и санкции, не е имало смяна в топлоподаването от локалното сдружение.

Заради казуса страната търси вероятните краткосрочни и дълготрайни решенияза засегнатите над 4000 обонати на топлофикацията.

От държавния бюджет ще бъдат отпуснати 1,5 млн. лева за идния отоплителен сезон, с цел да могат жителите на Габрово да създадат преход към различен тип отопление и надлежно да нямат голяма разлика в сметките си.

Министерството на енергетиката стартира поредна инспекция в Топлофикация – Габрово поради систематичните нарушавания. На брифинг отрасловият министър Румен Радев посочи, че инспекцията ще е взаимна с Комисията по енергийно и водно контролиране, което допуска и преразглеждането на лиценза на сдружението. Експертите ще ревизират техническото положение, методът на употреба на този обект, както и използването на реда и техническите условия за топлоснабдяване.

Радев изясни какви са вероятните решения за обществените обекти в града, които употребяват топлоподаване.

В дълготраен проект двете вероятни механически решения са или продължение на насърчаване на централното топлоподаване или замяна на самостоятелните абонатни станции в постройките.

Подкрепата, която ще пристигна от страната е в размер на 1,5 млн. лева и ще бъде набавена от буферите в бюджета. Финансовият министър Асен Василев посочи, че сумата ще се даде на общината.

Василев посочи, че в случай че има други сходни случаи, ще се обезпечи нужният финансов запас, с цел да може на жителите да се обезпечи време за преход към различен вид отопление.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов съобщи, че въпросът съществува от доста години. Като са налагани санкции от Регионална инспекция за опазване на околната среда, само че това не е довело до основни дейности. Попов сподели и фрагменти, на които се вижда гъст черен пушек, излизащ от комините на топлофикацията. По думите му би трябвало да има безкомпромисни дейности от всички институции освен по случая в Габрово, а в цялата страна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР