Топличко е в САЩ и Канада. Добре де, адски горещо е.

...
Топличко е в САЩ и Канада.
Добре де, адски горещо е.
Коментари Харесай

Толкова е горещо в САЩ и Канада, че и инфраструктурата се топи

Топличко е в Съединени американски щати и Канада.

Добре де, пъклен горещо е. Температурите в Канада разрушават върховете ден след ден, стотици умират. Отделенията в лечебните заведения в Сиатъл наподобяват обстановката от началото на пандемията от COVID-19, единствено че този път повода е, че хората получават топлинни удари. Множество градове района образуват „ охладителни центрове “, в които човек би могъл да потърси леговище от жегата.

Не единствено хората стават жертва на горещините. Сградите, пътищата и обществената инфраструктура като цяло, основана да устои на надалеч по-меки лета, безусловно се топи под слънчевите лъчи.

В Портланд, Орегон трамваите бяха спрени за три дни, защото високите температури разтопиха захранващите кабели и изкривиха жиците над линиите.

„ Нашата инфраструктура е основана за температурни обхвати, типични за Портланд – изяснява Андрю Пламбек в Newsweek. – И тази топлинна вълна изобщо не е типична за месец юни в Портланд. “

Температурите по това време на годината в Портланд рядко доближават над 32 градуса по Целзий, до момента в който в Сиатъл – 29 градуса са типични за средностатистическия юнски ден. Ето за какво когато температурите в Тихоокеанския северозапад доближиха съвсем 50 градуса предходната седмица, учебните заведения и редица организации бяха принудени да затворят.

„ Много от началните учебни заведения не разполагат с климатици, които могат да охлаждат класните стаи при тези условия “, съобщи Ангъс Уилсън от учебния регион на Британска Колумбия пред CBC News.

„ Това не еднократно събитие – разяснява Дийпти Синг, професор от щатския университет на Вашингтон, Ванкувър. – За в бъдеще тези условия най-вероятно ще се повтарят, освен това евентуално много постоянно, поради все по-засилващото се световно стопляне. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР