Топлата зима ще е причината за по-хладно и влажно лято,

...
Топлата зима ще е причината за по-хладно и влажно лято,
Коментари Харесай

Петър Янков: Утре ще вали последният сняг за сезона

Топлата зима ще е повода за по-хладно и влажно лято, съобщи синоптикът

Петър Янков е шеф на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 година в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", компетентност " Метеорология ". Има стабилен опит като синоптик във Военновъздушните сили. Ето какво показа за края на зимата, настъпващата пролет и насладата от по-високи температури в цялата страна в изявление, оповестено в.

- Г-н Янков, през последните дни времето е слънчево и прелестно, въпреки и студено. Разкажете за преваляванията, които ще ни застигнат тази седмица.

- Валежният интервал стартира през днешния ден следобяд с дъжд в западната половина на страната. През нощта на сряда против четвъртък ще има краткотрайно увеличаване напразно и смяна на посоката му от северозапад. Над нашата страна ще се настанява леден и мокър въздух от запад и преваляванията от дъжд ще минават в сняг по високите западни полета и Предбалкана.

- Ще има ли условия за по-трайна снежна завивка?

- Валежите ще бъдат от влажен сняг, който бързо ще се топи. Но ще го има. В националната метеорология този дъжд се споделя " лапавица ". Представлява комбинация от дъжд и сняг и бързо се топи. Целият ден на следващия ден ще бъде от такива смесени превалявания, а в петък ще продължи да превалява в централните елементи на страната, следобяд ще е в Югозападна България, където ще пристигна най-късно. Постепенно преваляванията ще свършат.

- Може ли да кажем, че това ще бъде последният сняг за тази зима?

- Да, може да се каже. Все отново астрономическата пролет идва до дни. Тези превалявания от сняг нямат да основат удобни условия за феновете на белите спортове. Ще бъде тежък и влажен. А доста хора знаят, че пролетните снеговалежи крият доста изненади и контузии по високопланинските пътеки за туристите.

- Какво да чакаме от температурите, защото свикнахме на високи стойности?

- Средно оптималните температури за този интервал ще бъдат сред 5 и 10 градуса в четвъртък. В петък ще бъдат с два-три градуса по-високи. И последователно в събота и неделя ще стартира покачване на температурите, като в последния ден от седмицата ще доближават приятните стойности от 14-19 градуса.

- Какво настава след края на преваляванията?

- След тях идва един по-продължителен изсъхнал интервал. Във вторник - 20 март, настава астрономическата пролет. Може би с ден-два метеорологичната пролет ще изпревари астрономическата пролет. Ще се затопли с по-стабилна въздушна маса. Сутрешните мъгли ще бъдат постоянно събитие през идната седмица, като може да стартират още от 19 март. Но денем ще се радваме на повече слънце, като температурите сензитивно ще се покачват, в случай че може да обобщим данните, с които разполагаме. Дори да има захлаждане, въздушната маса над страната бързо се трансформира, защото наклонът на слънчевите лъчи към този момент е по-голям и бързо се затопля. Не знам дали ви прави усещане, в случай че заран температурите са сред -1 и -3 градуса, то денем бързо се затопля и доближават стойности над 10-градусовата температурна преграда през март. И във връзка с стоплянето времето напролет е динамично.

- На финала сме на астрономическата и метеорологичната зима. Повечето хора остават с усещанията, че беше прекомерно топла и без снеговалежи, такава ли е оценката и съгласно вас, метеоролозите?

- Топла и суха зима! Пълен провал на дълготрайните и средносрочните прогнози. Аз се напатих от тези динамични обрати, защото времето непрестанно се сменяше. Имаше доста динамичност и непрестанно прогнозите се лутаха от едната до другата прекаленост. По-успешни се оказаха прогнозите, които бяха в границите на до 5 дни.

- Топлата зима ще окаже ли въздействие върху идващото лято?

- Лятото ще компенсира. При тази обстановка се чака да бъде с повече превалявания. В природата няма пусто, няма празно. Всичко се компенсира - топлата зима ще донесе по-хладно лято.

- Къде може да търсим повода за нетрадиционното държание на времето - в световното стопляне или случайност?

- Такава си е годината. Средно на 7-10 години се случва такава топла зима. Глобалното стопляне не е някакъв симптом за това държание на времето. Американските ни сътрудници чакат появяването на Ел Ниньо (бел. ред. - топлата фаза на изменение в температурата на повърхностния пласт на водата в екваториалната част на Тихия океан, което се появява край Перу през период от две до седем години, кръстено е на испанския израз за младенеца Исус), като сега се намираме в интервал на Ла Ниня (бел. ред. - студената фаза). Очаква се Ел Ниньо да е повода за по-хладна зима в Европа през идната година. И с повече превалявания от сняг. Ако се реализира и се появи Ел Ниньо, другата година ще имаме по-интересна зима с повече сняг - такава, каквото е в нашето избистрено схващане от климатичните информации.

Първа пролет е на 20 март

Първа пролет е денят, през който настава пролетното равноденствие.

Практически пролетта настава на друга дата през март. Всяко равноденствие избързва по отношение на григорианския календар всяка година. Часът на равноденствието зависи мощно от това дали съответната година е високосна, или не. Всяка година той настава приблизително с към 5 часа, 51 минути и 36 секунди по-късно от предходната като време на денонощието, а всяка високосна година - с 1 ден по-рано от миналата.

Тази година първа пролет е на 20 март в 23:24 часа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР