Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване

...
Топенето на ледовете в полярните региони вече причинява безпрецедентно покачване
Коментари Харесай

Глобалното затопляне събужда древни смъртоносни вируси?

Топенето на ледовете в полярните райони към този момент предизвиква невиждано повишаване на морското равнище. Освен водата обаче в тях се крият и други рискове, пише Фокус, цитирайки Popular Science. Във безконечната заледеност - горният слой от земната кора в Арктика, който е непрекъснато заледен, от 2003 година до момента учени откриват вируси с огромен размер, по-дълги от 0.5 микрона. В нова обява в журнала PNAS теоретичен екип оповестява, че е изследвал вирус на 30 хиляди години, открит в същата мразовита среда. Древният вирус, Millivirus sibericum, е в положение да инфектира живеещата през днешния ден амеба и този факт буди паника.

Авторите на проучването се считат, че древнитe вируси, открити в трайно замръзналата земя, които не са рискови за индивида, може да заплашват други организми. Опасението е, че повишаващите се температури и топящият се лед, наред с добива на петрол в Арктика, може да върнат към живот антични смъртоносни вируси.

“Ако не сме деликатни и индустриализираме тези райони, без да вземем защитни ограничения, рискуваме един ден да събудим вируси като този на едрата шарка, които мислим, че сме премахнали ”, споделя Жан-Мишел Клавери, един от ръководителите на изследването.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР