Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо

...
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо
Коментари Харесай

Съкровищата на малките нещотърсачи

Топчета, гума от строшен камион, остаряла опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни на боклукчийска кофа, само че не – това е нормалното наличие на детските джобове. Няма девойки, момчета – всяко дете къта, където свари, само че да е на несъмнено място, дребните си съкровища.

“Един дребен „ нещотърсач ” живее във всяко дете, една аура на загадъчен захлас, в който изпада, изследвайки света към себе си. И не щеш ли 5-годишното момче става корсар или готвач, а 4-годишното момиченце – самоуверен джедай или откривателка на непознато остров. ”

Всичко това е част от магическия интервал на детството, в който детето прекроява действителността си в продължение на вътрешния си свят. Магии и пътешествия, завършения и секрети, въодушевени от приказки, книжки или филмчета. От дочути и доукрасени истории, които заживяват собствен живот.

Съкровищата са на всички места - по земята, по тревата в парка, в ъглите, в които към този момент не поглеждаме. Те могат да бъдат безусловно всичко, стига да има своя история или бъдеще в детското въображение. Децата вървят по-близо до земята, в сравнение с до нас и по тази причина очите им виждат неща, които ние в никакъв случай няма да видим. И това е част от големия сексапил на детството, нали?



Ако непрекъснато намирате в джобовете на детето си сходни съкровища, забравете за малко за мръсотията и бактериите, които сигурно има по тях. Опитайте се да погледнете през очите на дете:

Най-добрите играчки са обгърнатите с история. История, която е повече от: " отидохме в магазина и му взех от рекламата, каквото искаше. Понякога ще чуете, че счупеното ухо на откритото зайче е откъснато от битка с тигрите, които се крият под боклукчийската кофа. Това е същинска история, по този начин би трябвало да и ние да одобряваме движимостите си – не като взаимнозаменяеми, а като част от нашата персонална история.

Най-добрите играчки разрешават доста игри. Ако имаш кукла Барби, на какво ще играеш – на Барби, на какво друго. Ако имаш пиукаща полицейска кола – на служител на реда. Ако имаш капачка от бутилка – може да напоиш котка, да бъде маса за елфите, да събереш семена от рожков и доста още неща, които към този момент съм не запомнила по какъв начин ставаха, тъй като към този момент не съм дете....

Най-добрите играчки те карат да се чувстваш, а не да бъдеш богат. Джобните съкровища са тези, които ни напомнят, че не е нужно една играчка да е скъпа, с цел да е хубава, да е съвременна, с цел да е забавна. Играта стартира без мотив, от нищо, вниква в самата природа на предмета, въображението улавя качествата и я впряга в грандиозна история.

Най-добрите играчки са тези, пристигнали непринудено в живота на детето – не във връзка, не планувано от някой член на фамилията. Те са пристигнали директно по покана от самото сърце на детето, тъй като то незабавно стартира да го обгръща с магия. И тези играчки остават по-дълго. Освен в случай че не разчистим джобовете за пералнята..

Не бързайте да изхвърляте играчките по джобовете, в случай че видите, че те доста се събират. Попитайте детето, коя желае да задържи, с коя може да се раздели. Покажете почитание към вътрешния му свят и схващане към детството и неговите дребни огромни магии
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР