Топ 10 купувачите на танкери са похарчили 3,7 милиарда долара

...
Топ 10 купувачите на танкери са похарчили 3,7 милиарда долара
Коментари Харесай

10-те най-големи купувачи на танкери са похарчили $3,7 милиарда през 2023-а

Топ 10 купувачите на танкери са похарчили 3,7 милиарда $ за закупуване на 90 използвани кораба от началото на годината - два пъти повече от сходни играчи на пазара за кораби за насипни товари. Това се споделя в изследването на Ребека Галанопулос Джоунс, старши анализатор в услугата за следене и оценка на кораби VesselsValue, представена от finmarket.ru.

Към днешна дата най-големите купувачи на употребявани кораби за насипни товари са платили общо 1,6 милиарда $ за 51 кораба.
 Новите кораби: Срив при контейнеровозите, взрив при танкерите
Новите кораби: Срив при контейнеровозите, взрив при танкерите

Китайските корабостроителници са водачи, следвани от Южна Корея и Япония

Scorpio Tankers оглави листата във връзка с разноските за танкери, откакто закупи 17 кораба за общо 829 милиона $, в това число 13 MR и четири LR2. Средната възраст на закупуване е единствено четири години.

На второ място е индийската Gatik Ship Management, която заплати 641 милиона $ за 19 танкера, с което общият брой на закупените кораби от основаването на компанията през декември 2021 година доближи 63. Средната възраст на добитата благосъстоятелност е 15 години. Някои от тези кораби към този момент са препродадени, защото търсенето продължава да пораства.

Следва канадската Teekay Tankers, която закупи 1 Suezmax, 4 Aframax и 4 LR2 на обща стойност $393,9 милиона. Средната възраст на закупените кораби е 12 години.
 Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари
Русия ще купува десетки товарни кораби за милиарди долари

Страната желае да размени (част от) задграничните кораби със лични

От септември 2022 година цената на четиригодишните танкери MR е надхвърлила 40 милиона $, а LR2 - 65 милиона $, най-високата стойност от 2008 година насам. Това се изяснява с повишаването на търсенето след налагането на наказания върху съветския нефт, което промени структурата на комерсиалните потоци.

По отношение на общите разноски за корабите за насипни товари водач е норвежката Golden Ocean, която е похарчила 291 милиона $ за 6 кораба Newcastlemax Capesize с дедуейт 208 000 тона и междинна възраст четири години.

Придобиването на корабите за насипни товари Hong Kong Pacific Basin 9 за 189,9 милиона $ го изведе на второ място в тази категория. Тази година компанията закупи 4 броя Ultramax, 2 Supramax и 1 транспортен съд за насипни товари Handy на междинна възраст 10 години. Следва Bank of Communications Financial Leasing с разноски от 188,7 милиона $, главно закупени съвременни плавателни съдове: 1 Capesize 2021, 1 Panamax и 2 Supramax, издигнати през 2023 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР