Тонове отпадъци, изхвърляни в лошо регулирани крайречни сметища или директно

...
Тонове отпадъци, изхвърляни в лошо регулирани крайречни сметища или директно
Коментари Харесай

ЕКОКАТАСТРОФА: Река в Източна Босна се превърна в грамадно сметище

Тонове боклуци, изхвърляни в неприятно контролирани крайречни сметища или непосредствено в реките, които текат през три страни, се натрупват зад преграда за отпадък в река Дрина в Източна Босна през зимата и ранната пролет, заяви Асошиейтед прес.

Тази седмица бариерата още веднъж се трансформира във външния завършек на голямо плаващо бунище, препълнено с пластмасови бутилки, ръждясали варели, употребявани гуми, домашен уреди, плаващи дървета и други боклуци, които реката събира от притоците си.

Преградата на реката, инсталирана от босненска водноелектрическа централа на няколко километра нагоре по течението от язовира ѝ край Вишеград, е трансформирала града в несъзнателно районно бунище, оплакват се локални природозащитници.

Проливните дъждове и извънредно топлото време през миналата седмица доведоха до преливане на доста реки и потоци в Босна, Сърбия и Черна гора, като наводниха близките региони и принудиха десетки хора да изоставен домовете си. В петък температурите в доста региони се намалиха, защото дъждът мина в сняг.



" През последните дни имахме доста превалявания и породени от тях наводнения, както и голям приток на вода от (притоците на Дрина в) Черна гора, който за благополучие към този момент се успокоява ", сподели Деян Фуртула от екологичната група Еко Център Вишеград (Eko Centar Visegrad). " За страдание, големият приток на отпадък не е спрял ", добави той.



Река Дрина тече на 346 км от планините на северозападна Черна гора през Сърбия и Босна. Участъкът по границата сред Босна и Сърбия е известен измежду рафтърите, когато не е " сезонът на боклука ".



През последните дни зад бариерата за отпадък на река Дрина са се натрупали към 10 000 кубически метра боклуци, сподели Фуртула. Същото количество бива вадено през последните години от този регион на реката.



Премахването на боклука лишава приблизително до шест месеца. Той се озовава на общинското бунище във Вишеград, което съгласно Фуртула " даже няма задоволителен потенциал, с цел да се оправи с битовите боклуци на града ".

Страните от Балканите не са постигнали огромен прогрес в построяването на ефикасни и екологични системи за изхвърляне на боклуци, макар че се стремят към участие в Европейския съюз и одобряват някои от неговите закони и разпореждания.

Неразрешените сметища са ситуирани по хълмове и долини в целия район, а боклукът загрозява пътищата и пластмасовите торбички висят по дърветата.

Освен замърсяването на реките, доста страни от Западните Балкани имат и други екологични проблеми. Решаването на един от най-неотложните е извънредно високото равнище на замърсяване на въздуха, което визира редица градове в района.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР