Тонове мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Някои от

...
Тонове мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Някои от
Коментари Харесай

Каква е причината за мъртвата риба край Черноморец

Тонове мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Някои от екземплярите толстолоб са огромни повече от метър. Сред умрялата риба има сом и шаран. Язовирът е общински, само че е предан на концесия. След сигнали се издава наставление рибата да бъде изчистена от брега и извозена в екарисаж, съобщи БТВ.

От Басейнова дирекция обясниха, че към дата на осъществяване на инспекцията, водата в язовира е към 30% от общия размер, което е евентуална причина за липса на О2, което пък е довело до гибелта на рибата.

„ Язовир „ Круша 1 “ и „ Круша 2 “ са каскадни язовири. Приток от „ Круша 2 “ към проверявания „ Круша 1 “ няма, защото „ Круша 2 “ е изцяло изсъхнал. Първите резултати от физикохимичния разбор демонстрират ниско количество на О2 и повишени концентрации на амониев азот “, изясни основният специалист Събина Русева.

При инспекцията не са открити брегови източници на замърсяване, нито заустяване на води, изясняват от Басейнова дирекция. Настоящият концесионер стопанисва язовира от 2016 година Преди това за него се е грижело ловно-рибарското сдружение „ Лебед “.

Председателят на сдружението Невен Каравасилев изясни, че засушаването и неналичието на О2 е причина за мъртвата риба. По думите му първото зарибяване на язовира е било с шаран, само че поради тревите и тръстиката се постанова да пуснат толстолоб и бял амур.

А кметът на Черноморец Росен Деспов посочи, че концесионерът на язовира е обяснил, че е видял няколко дни преди този момент да излизат обособени екземпляри, само че не е очаквал, че ще се стигне до толкоз умряла риба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР