Тонове мъртва риба е покрила част от брега на Варненското

...
Тонове мъртва риба е покрила част от брега на Варненското
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба покриха брега на Варненското езеро - slava.bg

Тонове мъртва риба е покрила част от брега на Варненското езеро, се вижда на видео, оповестено в интернет. Видеото, което е от през днешния ден е, снимано на южния бряг на Варненското езеро в региона на село Константиново, оповестява moreto.net.

От РИОСВ-Варна оповестиха, че към този момент има подаден сигнал и е назначена инспекция на случая. На място са изпратени специалисти на Басейнова дирекция и на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Дали мъртвата риба има общо със замърсяването с фекални води, поради скъсания водопровод занапред ще се откри.

От Басейнова дирекция разясниха за Moreto.net, че сега се вземат пробите, само че за резултати са нужни няколко дни.

Moreto.net напомня, че това не е първият случай на всеобщо измиране на риба във Варненското езеро. Подобен случай по това време от годината имаше и преди 2 години - в края на май 2018 година. Тогава специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда откриха причина за всеобщото измиране на рибата е била ниското наличие на О2 (вероятно още по-ниско в придънния слой) и високото наличие на амониеви йони, които при избрани условия, оказват токсично влияние върху рибите.

Масово измиране на риба във Варненското езеро нормално се следи обачев края на август и началото на септември, когато повода също е липса на О2. Подобни случаи се записват съвсем всяка година. Между 2011 и 2016 година това се е случвало всяка година.

Дали обаче днешният случай се дължи на замърсяването с фекалии поради скъсания водопровод или се дължи на други фактори, занапред ще се откри.

Виж видео ТУК!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР