Тони Блеър поздрави министър-председателя за инициативата ЕС-Западни БалканиСлед енергийната компания

...
Тони Блеър поздрави министър-председателя за инициативата ЕС-Западни БалканиСлед енергийната компания
Коментари Харесай

След “Тотал” и “Шел” търси нефт в Черно море

Тони Блеър поздрави министър-председателя за самодейността „ ЕС-Западни Балкани ”


След енергийната компания Тотал и от Шел бързат да стартират сондажи за петрол до края на тази или най-късно при започване на идната година. Това стана ясно след срещата сред премиера Бойко Борисов и ръководителя на департамента за интернационален рандеман на петрол и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун по време на Световния стопански конгрес в Давос.

Борисов срещна Андрю Браун с развиването на плана за създаване на европейски газоразпределителен център “Балкан ”. А от своя страна Браун поздрави българския министър председател за енергийната карта на района и развиването на газовата мрежа в България.

Борисов още веднъж акцентира значимостта на газовия хъб “Балкан ”, който ще способства за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа, а по тази причина ще способства тъкмо предстоящ рандеман от блок “Хан Кубрат ”.

Припомняме, че разрешението за търсене и изследване на Шел беше обещано от държавното управление през октомври 2015 година и съгласно предварителни изследвания на компанията, упованията им са за намиране на залежи на нефт, само че има данни и за природен газ. В същото време от Тотал приготвят трети изследователски сондаж в нашия блок.

В рамките на визитата в Давос Борисов беседва и някогашния английски министър председател Тони Блеър, който сега е ръководител на Института за световни промени. “Смятам, че предприемате верните начинания в най-подходящия миг ”, акцентира Блеър. И поздрави Борисов за включването Западните Балкани като един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР