Тонът на руския патриарх Кирил беше неприемлив, коментира вицепрезидентът Илияна

...
Тонът на руския патриарх Кирил беше неприемлив, коментира вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Тонът на руския патриарх беше неприемлив

Тонът на съветския патриарх Кирил беше недопустим, разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова думите на главата на Руската патриаршия към президента Румен Радев.

Йотова бе посетител на предаването " Здравей, България " по Нова телевизия.

Не одобрявам изявлението на вицепремиера Валери Симеонов като отбрана на президента, акцентира вицепрезидентът по адрес на мненията на Симеонов за патриарх Кирил, които се трансфораха в причина за искри в редиците на Обединените патриоти.

Според нея тонът на съветския свещеник е недопустим. „ Но за мен е по-важно по какъв начин реагираха институциите. Реакцията на президента беше вярната реакция -хладнокръвно и с ясни послания ", уточни Йотова. По думите й ние сме страна, която е признателна към всеки, които е взел участие в тази война.

" Не считам, че това е интензивно мероприятие на Кремъл против президенството. Приемам го като прочувствена реакция във допустимо най-неприемливата форма. " Дълбокият ми реверанс пред съветския патриарх е реверанс и пред Българската православна черква ", сподели тя.

„ Очевидно това води към една предизборна акция в Русия ", уточни вицепрезидентът. Тя приема реакцията на Румен Радев като невъзмутима, ясна, твърда и безапелационна.

„ В последна сметка самият патриарх е отказал да приказва повече по тематиката. Не считам, че това е допустим звук, президентът отговори както би трябвало ", уточни още Илияна Йотова.

„ Позицията на президента е по-отговорна. За мен е значимо по какъв начин реагираме ние като българи и като институции ", счита още тя.

" Президентската институция няма да е толкоз безгласна, както предходните 5 години. Поели сме задължения към хората и ще ги изпълняваме. В споразумение зад тила на хората няма да влизаме ", разяснява Йотова за връзките сред Радев и Борисов.

По думите й у народа има огромно напрежение и грубо съмнение в политическата система. „ Ако нещо не се промени, аз не съм оптимист за това по какъв начин ще наподобява Европейски Съюз след няколко години ", уточни Йотова.

" За мен е значимо какво разясняват хората. Мога да убедя всички, че съвпадението на тоалети на мен и госпожа Радева е безусловно инцидентно. Поздравявам я въпреки всичко за положителния избор на дреха ", пошегува се Йотова по отношение на идентичните им дрехи по време на приема при президента на 3-и март.

Тя разяснява и българското европредседателство. „ Липсва ми българската позиция, която е отстоявана в полза на нас като бълггарски жители. Трябва да се промени формализмът в Европейски Съюз ", уточни още вицепрезидентът.

Предстои Илияна Йотова да изнесе лекция по отношение на бъдещето на Европейския съюз (ЕС) другата седмица пред института " Жан Моне " в Швейцария.

„ Имам своите рецензии към това, което съставлява Европейски Съюз през днешния ден. Ще бъда задоволително откровена, с цел да приказваме по тези тематики. Не съм оптимист за това по какъв начин ще наподобява той след няколко години – от метода, по който действат институциите; през метода, по който се взимат решения; до бъдещето на финансите на Европа ", съобщи Йотова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР