Томас Гибънс-Неф, The New York TimesРаботата е лесна, опасна и

...
Томас Гибънс-Неф, The New York TimesРаботата е лесна, опасна и
Коментари Харесай

New York Times: 122 милиметрови артилерийски снаряди върнаха към живот замиращите Костенец и Сопот

Томас Гибънс-Неф, The New York Times

Работата е лесна, рискова и скоро ще бъде налична за искащите: да се изпълни 122 милиметров артилерийски снаряд руски пример с гърмеж, който ще го трансформира в гибелен снаряд.
За жителите на Костенец, умиращо планинско градче в Западна България, това е дълго чакана опция, без значение от смъртоносния риск. Това значи, че в завода за муниции „ Терем “ ще се появят повече работни места.
Заводът е прекратил производството на 122-милиметрови снаряди през 1988 година, когато приключва Студената война. Но скоро поточните линии още веднъж ще проработят. Нахлуването на Русия в Украйна трансформира оръжието и боеприпасите от руско време в сериозно значима стока, доколкото западните страни се стремят да доставят на Украйна боеприпасите, нужни да бъде предотвратено нахлуване от Москва.
И ето, че 35 години откакто от „ Терем “ отпътуват последните 122-милиметрови снаряди, през януари 2023 предприятието възобнови производството си.
Малките български градове, с тяхното многочислено проруски настроено население може да наподобяват слабовероятни опорни пунктове на военните старания на Украйна. Но година след началото на войната, без значение от притока на модерно западно оръжие, украинските военни както и преди разчитат главно на

 оръжие, стрелящо с муниции по руски стандарт

 САЩ и съдружниците им от НАТО не създават тези муниции, а тези немного страни отвън рамките на Русия, които създават, главно не престават да са в руската орбита.
Това принуждава западните страни да търсят различни източници, инвестирайки милиони долари в заобиколни пътища, които пазят транзакциите в загадка и избягват 

политическите последици и отмъщение от страна на Русия

 И това ги води в някои много отдалечени региони на Източна Европа, такива като Костенец и дребния Сопот, където се намира още един държавен оръжеен цех.
През предишния месец представители на посолството на Съединени американски щати незабележимо участваха на гала по прерязване на лентата на нова индустриална линия в Костенец. 
С откриването на новите работи места, заводът може да стане един от най-големите работодатели в Костенец.
Състоянието на Сопот също се усъвършенства след нахлуването (на Русия в Украйна – бел. ред.). Тук се намира ВМЗ, оръжейна компания, в която работи по-голямата част от локалното население, а предишния петък прозорците се тресяха от грохота на гърмежите – най-вероятно, тествания на новопроизведени муниции.
„ В града няма нито едно семейство, членовете на което да не са работили или работят в завода. В Сопот на практика няма безработица, безработни са единствено тези, които не желаят да работят “, споделя кметът на града.
България има исторически тесни връзки с Москва, без значение, че е член на Европейски Съюз и НАТО. През предишното лято разобличенията, че България е доставяла оръжие на Украйна, без значение от мощната съпротива, провокираха възторг в политиката на страната.
Според оценки на държавното управление от октомври, износът на оръжие от България през предходната година е надвишил

 3 милиарда $,

 което е близо 5 пъти повече от износа през 2019 година.
Но това не е единствената страна, която дискретно взе участие във военните дейности на Украйна. Люксембург доставя на Украйна оръжия, създадени в Чехия. Брокери, заредени с кеш от Съединени американски щати, обикалят фабриките в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния в търсене на снаряди. Англия е образувала секретна оперативна група за въоръжаване на Украйна, съгласно документи, получени от The New York Times от публични лица, осведомени с работата на оперативната група.
Важността на такива източници пораства по едно и също време с необикновено бързото консумиране на муниции от Украйна, които, както съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, „ неведнъж надвишават темповете на настоящето ни произвеждане “, което основава в допълнение натоварване на отбранителната индустрия.
В последните месеци Украйна всекидневно е произвеждала от 2000 до 4000 артилерийски снаряда, само че са и нужни повече, с цел да си върне територията, окупирана от Русия. В някакъв миг през предишното лято Русия е изстрелвала до 50 хиляди снаряда на ден. Оттогава тази цифра е понижена, а 

Русия също страда от дефицит на муниции

Съединени американски щати усилват личното си произвеждане на артилерийски снаряди шест  пъти, с цел да запълни дефицита. Но те създават главно муниции за гаубиците по стандартите на НАТО, които изпрати в Украйна.
Когато през предходната година стартира нахлуването, Украйна и съдружниците и започнаха да купуват оръжие руски пример на всички места, където го намерят.
Според документи, с които разполага The Times, държавните украински компании са правили запитвания до медиатори от САЩ  и други страни за танкове, хеликоптери, самолети и миномети.
Потенциалните снабдители се появиха от нишите на международната търговия с оръжие, с цел да задоволят търсенето. Според документите, през юни предходната година чешки търговец на оръжие е предложил на Украйна муниции и дузина изтребители руски модел, издигнати в интервала от 1984 до 1990 година, за почти 185 милиона $.
Както Англия, по този начин и Съединени американски щати финансират покупко-продажби с трети страни и медиатори в случаите, когато страните-производители на желаят да бъдат обществено разпознати като снабдители на оръжия за Украйна, настояват осведомени с тези покупко-продажби.
Секретната целева група, основана от английското Министерство на защитата е съсредоточена върху доставката на муниции от руски вид и тази задача се усложнява дружно с развиването на войната и изчерпването на запасите на огромните снабдители.
През юни предходната година Англия подписа договорка за покупката на 40 хиляди артилерийски снаряда и реактивни снаряди, създадени от пакистански артилерийски фабрики. Според изискванията на договорката Англия би трябвало да заплати на румънски брокер за покупката на пакистанските оръжия, а в формалните документи се споделя, че оръжието ще бъде предадено от Пакистан на Англия без да се загатва Украйна.
„ Сделката обаче се провали, тъй като пакистанският снабдител не съумя да достави боеприпасите “, споделя Мариус Рошу, началник на отдела за износ на румънския брокер Romtehnica.
Г-н Росу споделя, че неговата компания не изпраща оръжия за Украйна, само че позволи, че клиентите могат да купят оръжие от Romtehnica, а по-късно да го изпратят в Украйна.
Бюрократичните малки врати и другите

 схеми дават опция на българските служители за политическо прикритие, 

като в същото време подкрепят военните старания на Украйна - макар че прикритието е зле завоалирано. 
Още от времето на Съветския съюз военната индустрия на България доставя оръжия на двете страни в ирано-иракската война и Либия, а след разпада на Съветския съюз доставяше въстаниците в Ангола и тамилските тигри в Шри Ланка.
Даже след влизането на България в Европейски Съюз и НАТО военната и индустрия продължи да създава муниции от руски диаметър, което сътвори нови благоприятни условия откакто Съединени американски щати изпратиха войски в Афганистан и Ирак. Техните съдружници използваха оръжие от руско време и Съединени американски щати купуваха муниции в България, с цел да им ги доставя. 
След като в Сирия през 2011 година стартира революция там стартира да се появяват български муниции – евентуално като част от акцията за въоръжаване на групите, сражаващи се със сирийския режим.
Това докара България до различия с Русия, която поддържа президента Башар Асад. Руски убийци през 2015 година отровиха български търговец на оръжие, а от този момент поредица 

необясними гърмежи постоянно раздрусват българските оръжейни компании

Изборите помогнаха на България да се трансформира в огромен снабдител за Украйна. През есента на 2021 година, когато Русия се готвеше за нахлуването, на власт пристигна нова партия и Кирил Петков, министър председателят с харвардско обучение, реши, че е пристигнал момента, когато България може да се отвърне от Русия и да се обърне на Запад.
„ Ние желаеме да бъдем на вярната страна на историята “, сподели неотдавна той.
Управляваща коалиция включваше историческия другарска на Русия партия (БСП-бел. ред.), която отхвърляше да бъде доставяно оръжие за Украйна, по тази причина те измислят заобиколен път, който би разрешил на България публично да отхвърля, че въоръжава Украйна: държавното управление утвърждава износ в други страни от Евпропейския съюз, в това число Полша. След това към този момент оръжието може да бъде изпратено в Украйна без присъединяване на България.
Продажбите нарастват, а фабриките усилват производството. По думите на Петков, скоро българските доставки доближиха една трета от доставките на муниции за Украйна.
Няколко месеца по-късно обединението пада, само че към този момент има задоволителен подтик за продължение на износа, без значение, че и други политици в България подлагат на критика решението да се помогне в битката с Русия.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР