Толкова скъпо за българина не е било, ама лошото е,

...
Толкова скъпо за българина не е било, ама лошото е,
Коментари Харесай

Стигат ли ни доходите след скока на цените

" Толкова скъпо за българина не е било, но неприятното е, че ще става още по-скъпо " . Такива са  терзанията на кюстендилци , за които като на всички места другаде тематиката за цените на всичко, безусловно на всичко, е над всичко.

Хората не отдават и не си обясняват всичко с войната в Украйна, нито с Covid-19, ограниченията против който паднаха, а на спекулата и на неприятното ръководство на страната.

" Където и да влезеш цените и скъпотията те шокират ", споделят го всекидневно пазаруващи.
Кюстендилка, която държи магазин за цветя и сувенири, разяснява:

" От през днешния ден до на следващия ден цените се усилват и не е обикновено това нещо . От през днешния ден за на следващия ден производителите да усилват цените на производствата им – сирена, олио, захар, брашно, всичко, а за горивата да не приказваме. Карам кола на нафта, за която заплащам 2,99, а преди беше 2,10 – 2,20. Не може единствено войната да е отговорна, считам, че и нашата стопанска система е отговорна и освен нашата, ами в целия Европейски съюз. Имаме доста проблеми и в самата ни страна ".

 istock istock
Цените нарастват в най-високия си ритъм от последните близо 15 години , само че като чели това не беше по този начин засилено през 2007-2008 година, когато също имахме доста високи равнища на инфлация ". Това изясни пред БНР  Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) :

" Това преструктуриране на стопанската система и може би в някаква степен смяната на модела, който имаме през последните 15 години, както и някакво въпреки всичко догонване на европейските приходи, имаме нормализация, малко по-западно стартира да наподобява картината тук. Някак си  западна е тази нетърпимост към по-високите цени, защото в края на 90-те и първото десетилетие на 21 век в действителност може би нямаше такава нетърпимост към високите цени, защото те бяха всекидневие .

Тогава просто бяхме привикнали на доста високи равнища на инфлацията в годините на напредък, тъй че това може би отново е някакъв индикатор за една непоносимост към такива странни и внезапни промени в живота, който по принцип върви към усъвършенстване, в случай че гледаме едни интервали от 10-20 години. Все отново има някакво догонване, въпреки и не толкоз бързо. Трябва да отбележим, че войната не е единствената причина за по-високите цени. Видяхме инфлация покрай 10% още преди войната ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР