Току-що МС одобри три нови закона, подготвени от Министерство на

...
Току-що МС одобри три нови закона, подготвени от Министерство на
Коментари Харесай

Министър Зарков с информация за правните закони, свързани с Плана за възстановяване


Току-що Министерски съвет утвърди три нови закона, готови от Министерство на правораздаването, които са част от уговорките ни по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да можем да се възползваме от втория транш по този проект. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо.

„ Първият – Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра на имотния указател, с който се основават електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписани актове като съществена причина за основаване на заможен указател. Освен че е ангажимен по Плана за възобновяване, този въпрос виси в българското обществено пространство към този момент от 20 години. Вторият – Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, с който се планува въвеждане на наложителна правосъдна медиация за производствата по избрани цивилен и търговски каузи, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Става дума главно за разногласия, свързани със фамилните взаимоотношения, собствеността, делби, етажната благосъстоятелност - въпроси, които тровят българските жители и които по-ефиктивно биха били решавани с този прийом “, информира той.

„ Министерски съвет утвърди законопроект, направен от Министерство на правосъдието, за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. С това се основава проверяващ орган, който да се занимава с корупцията по високите етажи на властта. Предвиждаме гаранции, с цел да може този орган да не се използва нито като бухалка, нито като чадър “, сподели още Зарков.

„ За да се случи това, предлагаме той да се конституира, като се намесят разнообразни органи, които да излъчат членове в тази комисия – Народно събрание, президентът и висшите съдилища “, добави още той.

Той посочи, че се планува самостоятелност на проверяващите вътре в този орган, с цел да няма въздействие върху тяхната работа: „ желаеме да излезем от порочния кръг на кавги към тези органи, свързани с техните ръководители, по тази причина предлагаме той да се ръководи по ротационен принцип – от петте членове всеки с по една година. Така всеки ще знае, че различен ръководител ще поеме неговата работа. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР