Току-що излязох на балкона, пълно е с пепел и миризмата

...
Току-що излязох на балкона, пълно е с пепел и миризмата
Коментари Харесай

АДЪТ Е В ГЪРЦИЯ: Пепел като сняг се сипе над страната

Току-що излязох на балкона, цялостно е с пепел и миризмата на пушек е доста мощна. Очите ми сълзят. Това споделя, жителка на атинското предградие Илио.

В сряда горски пожари избухнаха и покрай гръцката столица, откакто от събота горят с цялостна мощ и са отвън надзор в североизточна Гърция. Мащабен е огненият фронт в региона на планината Парнита до Атина, а облаци пушек покриха Акропола.

Властите в столицата започнаха евакуация на няколко региона, а локалните разкриват, че нямат опция да отворят прозорците си поради смога и в случай че би трябвало да се излезе, ще го създадат с маска.

Заради огнения пъкъл гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис свика водачите на политическите партии и депутатите на изключително съвещание в Народното събрание.



“Условията остават сложни, а в няколко случая рискови. Всички сили на Гражданска отбрана остават в подготвеност и се борят с пожарите ”, сподели представителят на пожарната Йоанис Артопиос. Той добави, че 202-ма пожарникари, подкрепени от доброволци, дружно с 65 транспортни средства и 15 самолета, някои изпратени от Швеция и Германия, са се борили с огъня на към 20 км северно от Атина, покрай село Фили в подножието на планината Парнита.

Пожарът нанесе вреди на къщи в северозападния атински квартал Мениди, който също е покрай боен лагер.

“Много хора не желаят да напущат домовете си. Намерихме някои възрастни хора, които бяха припаднали в личните си дворове ”, сподели Никос Кунтромихалис, началник на Гръцкия червен кръст. Спешни екипи са лекували няколко поданици за изгаряния и респираторни проблеми.  

Димът от стотиците вилнеещи пожари към този момент се е разнесъл на над 80% от територията на Гърция, а микрочастици 10 пъти над нормата бяха регистрирани във въздуха в страната, написа гръцкият в. “Катимеринищ.

“Североизточните ветрове придвижват дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море ”, съобщи шефът на Института за проучвания и стабилно развиване Никос Михалопулос.

Според локални медии облаци пушек са достигнали до Малта и Сицилия.



“Това е едно от най-впечатляващите публикувания на пушек, които сме виждали през последните години ”, изясни пък шефът на Националната обсерватория в Атина Костас Лагувардос.

Четири бяха дейните пожари в региона до Александруполис в сряда. Вятърът леко утихна, само че огненият фронт продължаваше да гори в няколко села, чиито поданици са евакуирани. Бреговата защита разгласи, че патрулни лодки и частни плавателни съдове са евакуирали стотици хора по море от плажове покрай Александруполис.

Поне 26 души починаха в региона, множеството от които са бежанци.

“Всички сме подготвени с една чанта в колата, по цели нощи седим и чакаме момента, в който ще ни кажат да напуснем града, автомагистралата е затворена сега, отварят я на 5-10 минути. Пепел пада отвред като сняг ”, съобщи Галя Бакалова, гражданин на Александруполис, пред Българска национална телевизия.

Тя добавя, че въздухът в региона към момента е отровен.

От Червения кръст предизвестиха, че е застрашено оцеляването на дивите животни, защото “домовете ” са им унищожени и намирането на храна в изгорените гори е съвсем невероятно.

Запалиха се села край Чанаккале, тече евакуация

Голям горски пожар избухна и в региона на Чанаккале, Западна Турция, оповестяват локални медии. Огънят доближи девет села и не може да бъде сподавен поради вятъра. Пламъците бушуват на повърхност от 1500 хектара.

В гасенето по въздух вземат участие 26 хеликоптера и осем самолета. 3 хиляди огнеборци и доброволци се борят с разразилата се огнена буря.

Министърът на опазването на здравето Фахретин Коджа заяви, че близо 50 души, наранени от дима, са потърсили помощ в болница. Няколко селища са евакуирани поради пламъците, написа Българска телеграфна агенция.

Следобед в сряда незабавните служби споделиха, че са постигнали прогрес в преодоляването на мозайка от пожари, които образуваха облаци пушек над известната крайбрежна ваканционна дестинация.



Заради огъня бе затворен проливът Дарданели, превантивно е спряно придвижването по пътищата в района. Повече от 100 товарни кораба чакаха да преминат в сряда през пролива, който беше затворен до второ разпореждане, с цел да могат хеликоптери и други самолети да събират вода, с цел да оказват помощ за потушаването на пламъците,

Протокът Дарданели свързва Егейско море с Мраморно море и е известна туристическа дестинация, защото е и мястото на античните руини на Троя. Проливът също по този начин обслужваше кораби със зърно, които Украйна изпрати, преди Русия да се отдръпна от военното съглашение предишния месец.

Турция се пробва да модернизира службата си за незабавно реагиране, откакто през 2021 година беше обхваната от извънредно разрушителни пожари по южното и западното крайбрежие, означават западни издания.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР