Токсичните химикали в екипировката на пожарникарите може да допринесат за нарастващите случаи на рак

...
Пожарникарят от Бостън Даниел Ранахан е чул за колеги, които
Коментари Харесай

Пожарникарят от Бостън Даниел Ранахан е чул за колеги, които се разболяват от рак, но беше изумен, когато лекарите откриха голям тумор в гърдите му.

Той беше само на 30 и беше в Бостънската пожарна по-малко от десетилетие. Но докато изследва диагнозата си лимфом на Ходжкин през октомври 2020 г. и потърси успешно лечение, той научи, че той и други носят екипировка, съдържаща токсичното индустриално съединение PFAS.

„Винаги чувате за опасностите. Просто никога мисля, че това ще бъдеш ти“, каза Ранахан, който спря да работи поради рака и е сред хилядите пожарникари в цялата страна, които съдиха производителите на PFAS и компаниите, които произвеждат противопожарно оборудване и пяна, търсейки обезщетение за тяхното излагане.

намира се във всичко от опаковките на храни до дрехите и се свързва със здравословни проблеми, включително няколко вида рак. През март Агенцията за опазване на околната среда за първи път предложи ограничения за химикалите в питейната вода.

Ново проучване открива, че PFAS са „вечни химикали“ в питейната вода от 45% от крановете в САЩ

Новината, че PFAS съединения са в тяхното снаряжение — основно предназначени да отблъскват вода и замърсители като масло и да предотвратяват изгаряния, свързани с влагата — са тревожни за пожарникарите.

Ракът измести сърдечните заболявания като най-големият убиец на пожарникарите и Международната асоциация на Пожарникарите или IAFF приписват 66% от смъртните случаи на пожарникари между 2002 г. и 2019 г. на рак. Пожарникарите са изложени на по-висок риск от получаване на няколко вида рак, според IAFF, включително два пъти по-вероятно да получат рак на тестисите и мезотелиом в сравнение с общото население.

Пожарникарите са изложени на цял списък от канцерогени, идващи от пожари гори по-горещо и по-бързо от всякога - често поради повишеното съдържание на петролни продукти в домовете. Но докато научават повече за PFAS, все по-голям брой са убедени, че личните им предпазни средства или ЛПС ги разболяват.

„Нямахме представа, че оборудването, което слагаме всеки ден, е основно заредено с PFAS “, каза генералният президент на IAFF Едуард Кели, който беше избран през 2021 г. в кампания отчасти за справяне с опасностите от PFAS в екипировката.

„Когато повече научни данни се възползваха, стана очевидно, че най-голямото ни излагане на канцерогените е нашето ежедневно обличане и сваляне на ЛПС бункерно оборудване“, продължи той.

Един ответник по съдебните дела, 3M Co., каза в изявление, че „произвежда разнообразие от продукти за лични предпазни средства, които отговарят на национално признати стандарти, за да помогнат за защита на лицата, реагиращи първи, изправени пред среда с висока степен на опасност." Миналата година компанията обяви, че ще спре производството на PFAS до края на 2025 г. и ще работи за прекратяване на използването на химикалите в продуктите си.

Друг ответник, W. L. Gore & Associates, казва, че PFAS съединението PTFE, използвано в облеклото му е нетоксично и безопасно.

„Въз основа на наличните и надеждни научни данни Gore заключава, че неговите продукти за гасене на пожар не са причина за ракови заболявания, засягащи пожарникарите, които поради естеството на своята важна работа понякога са изложени до причиняващи рак химикали от пожари“, каза говорителят на компанията Ейми Калхун.

Американският съвет по химия каза в изявление, че „базираните на PFAS материали са единствените жизнеспособни опции за някои ключови съоръжения, които отговарят на жизненоважните характеристики свойства, необходими за противопожарното снаряжение."

Още опасения относно PFAS в екипировката

PFAS е в екипировката от десетилетия. Но съпругата на пенсионирания лейтенант от пожарната Уорчестър, Масачузетс Пол Котър, който беше диагностициран с рак на простатата през октомври 2014 г., изрази опасения за това през 2016 г. Дотогава много пожарникари не бяха чували за PFAS или не знаеха, че е в тяхната екипировка.

Производителите на съоръжения казаха на Даян Котър, че има само следи от PFAS и е безопасно. „Бях нападната от пожарникари, когато обсъждах идеята, че химикалите в екипировката може да причиняват рак“, каза тя.

Котър изпрати парчета екипировка на Греъм Пийзли, професор от университета в Нотр Дам, който изучава PFAS, за тестване.

„Беше зареден с PFAS. Това беше първият момент, когато отворих очите си, че може да има нещо повече от следи“, каза Peaslee, който също откри химикалите върху ръкавици и в прах от пожарната.

„Те излизат и крият рискове“, каза той.

Кортни Каригнан, учен по експозицията и епидемиолог в Мичиганския държавен университет, каза, че е открила PFAS на два пъти по-високи нива от обща популация в кръвта на повече от половината от 18-те пожарникари, които тя тества в Нантъкет и Фол Ривър, Масачузетс. Тя също така установи, че PFAS в оборудването се пренася върху кожата на пожарникарите.

Но Carignan все още проучва доколко оборудването е допринесло за повишени нива на PFAS в кръвта и дали експозицията на PFAS може да причинява или допринася за рак .

„Въпреки че знаем, че PFAS е в оборудването, все още не знаем колко е излагането му“, каза тя.

Пожарникарите предприемат действия за по-безопасно оборудване

h2>

Разкритието на PFAS в екипировката предизвика кампания от пожарникари за намиране на по-безопасни алтернативи и за търсене на отговорност на компаниите.

Съдебните дела от името на пожарникарите твърдят, че те са били изложени на значителни нива на PFAS и компаниите са знаели съоръженията са съдържали PFAS и че могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Костюмите също така твърдят, че компаниите са представяли погрешно своите продукти като безопасни.

IAFF, която представлява повече от 340 000 пожарникари от САЩ и Канада, реши през 2021 г. да не приема повече спонсорство или реклама от химическата индустрия и да се противопостави на PFAS в стрелкова предавка. Законопроект, внесен от Конгреса през юли, ще ускори търсенето на по-безопасни алтернативи и ще подпомогне обучението на пожарникари за намаляване на експозицията от съществуващо оборудване.

Седем щата, включително Вашингтон, Ню Хемпшир и Ню Йорк, приеха законопроекти, изискващи от компаниите да разкриват PFAS в своите съоръжения, според Safer States, коалиция от екологични здравни групи. Още няколко щата въведоха или приеха в сила законопроекти тази година, които осигуряват средства за закупуване на съоръжения без PFAS или забраняват производството или продажбата на съоръжения, съдържащи химикалите, според Емили Сампсън, анализатор на екологичната политика в Националната конференция на държавните законодателни органи.

Няма лесно решение за подмяна на екипировка

За повечето противопожарни служби няма лесно решение. Подмяната на екипировка е скъпа - един комплект може да струва над $4000 - и намирането на алтернативи се оказа предизвикателство. Някои компании рекламират външен слой без PFAS, но това не решава проблема, тъй като другите два слоя все още съдържат PFAS, каза IAFF.

Сред препятствията, според съдебно дело на IAFF, заведено през март , е, че стандартът на Националната асоциация за противопожарна защита или NFPA за оборудване може да бъде изпълнен само с материал, в който е влят PFAS. Костюмът обвинява NFPA, че работи с няколко производители на съоръжения, за да поддържа това изискване. Той търси обезщетение и прекратяване на стандарта.

Крис Дубей, вицепрезидент и главен инженер на NFPA, каза в изявление, че стандартът „не уточнява или изисква използването на конкретни материали, химикали или обработки за тази екипировка." Той каза, че групата няма "специални споразумения или взаимоотношения с която и да е компания или организация" при разработването на стандарти.

"Производителите, които произвеждат това оборудване, дължат на противопожарната служба да измислят алтернатива, " Шефът на пожарната в Броктън Брайън Нардели, който е чувал за компании, рекламиращи оборудване с по-малко PFAS, но не желае да го купи за своя отдел от 231 членове без повече доказателства.

Вместо това отделът му се опитва да ограничи излагането на пожарникарите на оборудване, което е неразделна част от идентичността на пожарникаря. Те биха го взели навсякъде, включително благотворителни събития. Сега Броктън обезсърчава пожарникарите да носят екипировка в жилищните помещения и ги насърчава да ги перат след пожари. Съхранява се в камиони и трябва да се носи само при сериозни обаждания като пожари и автомобилни катастрофи.

„Момчета са виждали всички, които са се разболели от рак, момчета умират от рак“, каза Уилям Хил, президент на Местен пожарникари Броктън 144, който беше успешно лекуван от рак на тестисите. „Като им казват, че PFAS е в предавката, момчетата не искат да рискуват да бъдат преекспонирани.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР