Токсични химикали са открити в подпочвените води по целия свят.

...
Токсични химикали са открити в подпочвените води по целия свят.
Коментари Харесай

Токсични химикали са открити в подпочвените води по целия свят

Токсични химикали са открити в подпочвените води по целия свят. Токсичните химикали са открити в повърхностни и подпочвени води по целия свят на равнища, доста по-високи, в сравнение с разрешават доста интернационалните регулаторни органи, съгласно ново изследване. Тези субстанции са известни също като „ непрекъснати химикали “. Тъй като са извънредно устойчиви, когато се намират в околната среда и организмите.

Изследователите в новото изследване са анализирали

повече от 45 000 водни проби от цялостен ​​свят и са открили, че към 31 % от пробите от подземни води, които не са били ситуирани наоколо до явен източник на замърсяване, са имали равнища на PFAS, нездравословни за човешкото здраве, съгласно организацията за отбрана на околната среда Агенция (EPA). Освен това, към 16% от тестваните проби от повърхностни води, които също не са били покрай известни източници на замърсяване, са имали високи равнища на PFAS.

„ Това изобретение буди паника “,

сподели Денис О’Карол, професор по политическо и екологично инженерство в Университета на Нов Южен Уелс и един от създателите на проучването, оповестено в списанието Nature Geoscience, пред New York Times.

„ Не единствено за PFAS, само че и за всички други химикали, които влагаме в околната среда. Не е наложително да знаем техните дълготрайни резултати върху нас или екосистемата “, акцентира откривателят.

Високите равнища на излагане на избрани PFAS химикали

са свързани с по-висок холестерол, увреждане на черния дроб и имунната система, хипертония и прееклампсия по време на бременност, както и рак на бъбреците и тестисите. EPA предложи строги нови предели за питейна вода за шест типа PFAS и може да разгласи дефинитивни насоки тази седмица.
Д-р Карол и сътрудниците му събраха близо 300 към този момент оповестени изследвания за PFAS в околната среда. Тези изследвания проучиха 12 000 водни проби от повърхностни води – потоци, реки, езера и езера – и 33 900 проби от подпочвени кладенци, събрани през последните 20 години.

Тези проби не покриват цялата планета, защото идват от места, където се намират множеството екологични откриватели, като Съединените щати, Канада, Европа, Австралия и тихоокеанското крайбрежие на Азия. Според предходни изследвания водата в Съединените щати и Австралия съдържа изключително високи концентрации на PFAS.

Сред наличните проби най-високите равнища на замърсяване

нормално са открити наоколо до места като летища и военни бази, които рутинно употребяват пяна, съдържаща PFAS, за упражняване на пожарогасене. Около 60-70% от пробите от подземни и повърхностни води наоколо до такива уреди имат равнища на PFAS, които надвишават показателя на заплаха на EPA и границите на препоръчаните нови разпореждания за питейна вода на EPA.
Това проучване акцентира степента на световното замърсяване с PFAS, сподели Дейвид Андрюс, старши академик в Environmental Working Group, изследователска и застъпническа организация, който не е взел участие в новото изследване.

„ Тези субстанции са открити в Арктика, по скатовете на връх Еверест, в пингвини, полярни мечки, китове и тюлени “, сподели Андрюс. „ Това са химикали, които са просто необикновено вездесъщи по света заради метода, по който са били пуснати от производителите и по какъв начин са се популяризирали в почвата, въздуха и водата. “

Научните проучвания върху здравните резултати

на PFAS напреднаха доста през последните 10 до 20 години и равнищата на експозиция, считани за безвредни през днешния ден, са дребна част от това, което са били преди няколко десетилетия.
Майкъл Ригън, админ на EPA, сподели, че организацията му възнамерява да изиска от комуналните услуги да пречистват водата си, тъй че равнищата на някои PFAS да са покрай нулата. Това условие ще направи Съединените щати една от най-строгите страни в регулирането на PFAS във водата.
Д-р Андрюс добави обаче, че въпреки пречистването на питейната вода да е значимо, то не взема решение казуса. Неговите лични проучвания демонстрират, че PFAS са необятно публикувани и в дивата природа.

„ След като бъдат освободени в околната среда, те са необикновено сложни за разчистване, в случай че не и невъзможни в доста случаи “, сподели той. „ Можем да ги премахнем от питейната вода, само че крайното решение не е да ги използваме преди всичко, изключително тук-там, където има ясни други възможности. “

Например, някои компании за облекло

са спрели да употребяват PFAS за водоустойчивост на своите артикули и се обръщат към други възможности като силикон. Министерството на защитата на Съединени американски щати стартира да заменя обичайна противопожарна пяна с опция, наречена пяна без флуор или F3.

„ По никакъв метод не се пробвам да кажа, че не би трябвало да пием вода. Това, което се пробвам да кажа е, че би трябвало да внимаваме какво слагаме в околната среда “, заключи откривателят.

Всеки, който е угрижен за качеството на водата си,

може да закупи тест онлайн или от сертифицирана лаборатория, предлага Андрюс. Ако равнищата провокират безпокойствие, потребителите могат да закупят воден филтър за своя кран. Най-ефективните водни филтри за PFAS са филтрите за противоположна осмоза, защото те могат да отстранен необятен набор от замърсители. Филтрите с гранулиран деен въглен са по-евтини, само че не толкоз ефикасни за PFAS.

„ Важното е, че би трябвало непрекъснато да сменяте тези филтри. Ако не ги измененията, равнищата на PFAS във филтрираната вода в действителност могат да бъдат по-високи от равнищата на чешмяната вода “, заключи Андрюс.

Източник: New York Times, CNN /Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР