Токът за домакинствата поскъпва средно с 2.7 на сто от

...
Токът за домакинствата поскъпва средно с 2.7 на сто от
Коментари Харесай

Токът поскъпва с 2.7% от днес, вместо да поевтинее

Токът за семействата нараства приблизително с 2.7 на 100 от през днешния ден – 1 юли, вместо да поевтинее с 0.55 на 100, каквито бяха оповестените в края на май планове на Комисията за енергийно и водно контролиране. Основната причина за това е включването в зареждането за бита на мощно закъсалата финансово държавна Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", която в началото бе отрязана от достъп до сигурния пазар, където да продава скъпата си електрическа енергия.

Парното пък ще поевтинее приблизително с 12.69 % по отношение на цените от предишния отоплителен сезон, а цената на природния газ през месец юли ще е с 6.05 % по-ниска от юнската, което е над планувания при започване на месеца от " Булгаргаз " спад с над 4 на 100.

Това заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов в онлайн конференция, която бе последната за него и на която той още веднъж съобщи, че през петте години на мандата му решенията на регулатора са вземани съгласно закона, обективно, независимо и уравновесено. До края на тази седмица се чакат номинациите в Народното събрание за началник и нови четирима членове на комисията, които са с изчетли през април мандати.

Преминаването на разчетеното поевтиняване на електрическата енергия в повишаване Иванов изясни с настъпили условия след оповестението на отчета с понижението на цените.

Едното е извеждането на небитовите консуматори на свободния пазар, което ще понижи нужната за контролирания пазар сила с над 3 тераватчаса в идващите 12 месеца и по този начин размерът ѝ ще падне до 11.7 тераватчаса, изясни Иванов. Той обаче не навлезе в детайлности по какъв начин това въздейства това на цените в микса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР