Токът ви поскъпва? Съмнявате се, че е заради далавери на

...
Токът ви поскъпва? Съмнявате се, че е заради далавери на
Коментари Харесай

Само по Канал 3: Васил Иванов с разследване как се правят далавери с поръчки в ЧЕЗ

Токът ви нараства? Съмнявате се, че е поради далавери на шефовете на EРП -тата? Съмненията ви са верни. Как го вършат? Точно това сподели " Разследване с Васил Иванов " в Канал 3.

``
реклама
 
Насочваме вниманието си към ЧЕЗ - най-големият всред трите частни доставчика на електрическа енергия в страната. В момента ЧЕЗ прибира към 20 % от цената, която заплащаме, т.е. в случай че сме изразходили ток за 80 лв., с надценката за ЧЕЗ плащаме 100.
 
Това е заплащането за активността ѝ за това, че поддържа в редовност мрежата и разпределя тока до крайния консуматор. Тази надценка се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) въз основата на декларирани от ЧЕЗ разноски, включително така наречен " капиталови разноски “. 
 
Това са замяна на техниката, създаване на нови трафопостове, промяна на кабели и други. За задачата обаче е длъжна да прави тези действия посредством осъществяване на публични поръчки, спазвайки Закона за публичните поръчки. Но, както всички можем да се досетим, тъй като са частни сдружения, никой не ревизира дали съблюдават закона, и дали състезанията, които вършат, са нагласени.

И ето какво се случва. " Разследване с Васил Иванов " демонстрира емблематичен образец. Миналата пролет ЧЕЗ афишира социална поръчка за замяна на оборудването в подстанция " Витоша “ – тази до НДК. Концентрираме вниманието си върху двама от участниците в състезанието. Първият - българско сдружение, което предлага съоръжение " Сименс “ и цена от 3 милиона и 600 хиляди лв.. Вторият участник е формалният представител за България на известната в сектора марка „ АBB “, чието съоръжение е с идентични характерности и качество. Цената му е по-ниска с 800 хиляди, а с Данък добавена стойност – съвсем милион. Този втори участник обаче е отхвърлен от търга. 
 
Причината за отстраняването му е меко казано смешна и тя е, че в тръжните документи, в графата " непредвидени разноски “ не е показал съответна сума, а е написал, че всички непредвидени разноски са включени в препоръчаната от него обща цена. И е отхвърлен поради това.
 
Така ЧЕЗ подписва контракт с първия участник – този с оферта за " Сименс “, а неговата оферта, както споменахме, е с 800 хиляди по-скъпа. 
 
И в този момент внимание! Само няколко дни след подписване на контракта приближен източник разкри, че спечелилият състезанието няма да оборудва подстанцията с техника " Сименс “, каквато е била офертата му, а с съоръжение " АBB “ - съоръжение, което отстраненият участник – представителят на " АBB “ за България, предложи за 800 хиляди лв. по-малко.
 
Разбрах също, че цената няма да бъде понижена, и че ЧЕЗ ще си му платят както си е по контракт, все едно е оборудвал със " Сименс “, и че през цялото време е планувано след сключване на контракта шефовете на ЧЕЗ и спечелилият да подпишат анекс към този контракт, с който се съгласяват техниката да бъде " АBB “ – тази с 800 хиляди по-евтина. 
 
Отидох при почитан столичен нотариус.
 
Васил Иванов: Нотариус Катранджиев, тук желая да ни заверите тази декларация от мен, че след месец-месец и половина ще се извърши една спекулация за близо един милион. Ние имаме безспорна сигурност, че спечелилата компания с цена 3 милиона няма да инсталира " Сименс “, а ще инсталира техника " АBB “, каквато е офертата на втората компания, която е взела участие и която е отстранена от търга. За близо 1 милиона ще си
създадат спекулация шефовете на ЧЕЗ. Как ви се коства?
 
Нотариус Красимир Катранджиев: Ненормално. Изисква се време, с цел да мине тази процедура, с цел да се ревизира дали в действителност твърдяното от вас е фактически истина.
 
Васил Иванов: Вие сте правист. Ако е истина?
 
Нотариус Красимир Катранджиев: Ако е истина, изрично става въпрос за спекулация. След като се подпишете за това си изказване, аз ще го удостоверя.
 
Васил Иванов: Добре! И ще се забележим, когато тази техника за 2 милиона ще бъде инсталирана, а фактурата е за 3 милиона.
 
Което автоматизирано значи, че според разпоредбите, страната посредством КЕВР, която не е в течение на тази спекулация, ще одобри фактура с съвсем милион по-висока цена, платена от ЧЕЗ. И това ще бъде мотив да бъде нараснала цената на тока под претекст " капиталови разноски “ за съвсем един милион повече. Един милион, който ще бъде разпределен в сметките ни и ще платим всички ние.
 
Тук е мястото да споменем, че чешката компания сама по себе си няма виновност за това. Тя фактически е платила на спечелилия участник този близо милион допълнително. Така казусът остава във висшите мениджъри на ЧЕЗ, взели участие в тази спекулация.
 
Пет месеца след първото си посещаване при нотариуса, където написах декларация, че ще се случи тъкмо това, което се случи, още веднъж посетих адвокатската фирма му. Показах му документите, подписаните контракти и анекса.
 
Нотариус Красимир Катранджиев: Обстоятелствата, които изложихте в декларацията, очевидно са правилни. Тайно се надявах да не се забележим повторно и да се окажат ненужни, само че това, което заявихте пред мен и което аз удостоверих, е самата истина. За жал думите, които тогава използвахте " спекулация “, в действителност позволявам, че има подписана нечиста договорка.
 
Васил Иванов: Абе спекулация си е чиста?! Това са 1 милион и в този момент КЕВР са длъжни да им ги одобряват като капиталови разноски и това ще влезе във вашия електромер.
 
Нотариус Красимир Катранджиев: Тук към този момент фактически недоволствам и аз като консуматор на тези услуги. Вероятно и милиони ще бъдат пострадалите и са пострадали. Да, фактически това е самобитна форма за завишаване цената на услугата, която употребяваме.
 
Васил Иванов: Тази разлика от 1 милион къде е отишла съгласно вас?
 
Нотариус Красимир Катранджиев: В нечий джоб. 
 
Внимавайте още веднъж! Ето и най-фрапиращото в тази спекулация: Спечелилият претендент с оферта за " Сименс “ и цена 3 милиона и 600 хиляди закупи апаратурата " АBB “, забележете, от отстранения участник - формалният представител на " АBB “ за България. Същият, който взе участие в търга и беше предложил цена по-ниска с 800 хиляди лв., и бе отхвърлен от присъединяване. 
 
И тук изниква извънредно забавният въпрос: откакто спечелилият претендент получава от ЧЕЗ 3 милиона и 600 хиляди и закупува техниката от отстранения участник, който я е предложил за 800 хиляди лв. по-малко, къде отидоха тези 800 хиляди лв. разлика?
 
Както и нотариус Катранджиев допусна, евентуално в нечий джоб. Или в нечии джобове?
 
Чии може да са тези джобове? Ето ги разумните разновидности.
Единият е цялата сума да си е прибрана от спечелилото сдружение, което е малко евентуално.
 
Вторият вид е огромна част от тези 800 хиляди, платени на спечелилия претендент, да са поели назад към някой или някои от най-големите шефове в ЧЕЗ, без чиято помощ подобен бонус въобще нямаше да съществува.
 
А най-големите в ЧЕЗ са тримата членове на
Управителния съвет: Петер Холаковски, Виктор Станчев и Томаш Пецка. По документите те назначават тръжната комисия, която се състои от техни подчинени. След това преглеждат и одобряват отчета на тази комисия, която е отстранила участника " АBB – България “ и за победител е разгласен участникът с офертата за " Сименс “.
 
Мениджърите на ЧЕЗ неотложно подписват контракт с този спечелил претендент. И внимание - незабавно след сключване на контракта с него той уведомява Управителния съвет - Холаковски, Станчев и Пецка, че не може да достави съоръжение " Сименс “, и че ще достави и инсталира съоръжение " АBB “.
 
Споменатите трима от УС не приключват контракта, макар, че това е извънредно тежко нарушаване на Закона за публичните поръчки и те са длъжни да го създадат.
 
Вместо това тъкмо те подписват анекс с компанията, с който ЧЕЗ
приема техниката да бъде " АBB “, а в подмяна цената се понижава с 9 хиляди лв., в случай, че напълно скоро, когато са разглеждали и подписали документите от състезанието, са видели, че компания " АBB – България “ предлага за същата техника цена с 800 хиляди лв. по-ниска. И все пак договорът не е преустановен и не е плануван нов конкурс.
 
И по този начин сдружението, спечелило търга с категорично изискване да инсталира техника " Сименс “, оборудва подстанция " Витоша “ с техника " АBB “ на цена като за " Сименс “. А когато това се случи, ЧЕЗ провежда тържествено разкриване на обекта. На него бяха поканени единствено публични лица и определени медии.
 
Макар да не бяхме измежду определените, екипът ни се появи на
място. И след края на церемонията причакахме до колата му упоменатия доскоро върховен управител - членът на УС и шеф " Управление на активите “ в ЧЕЗ - Томаш Пецка.
 
Как изясни договорката Томаш Пецка, по какъв начин протече диалогът с него, по какъв начин се раздели с екипа и за какво излезе през мазе - гледайте цялото следствие във видеото:

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР