Тодор Балабанов – два мандата председател на местния парламент във

...
Тодор Балабанов – два мандата председател на местния парламент във
Коментари Харесай

Тодор Балабанов: Не бива да допускаме аматьорщината да влезе в Общински съвет – Варна

Тодор Балабанов – два мандата ръководител на локалния парламент във Варна, е претендент на ГЕРБ за общински консултант. Втори е в партийната листа за идните избори, която е с номер 7 в бюлетината. Адвокат е към Варненската адвокатска гилдия. Има две специалности – „ Право ” и „ Финанси ”. Семеен е, с две деца.

Г-н Балабанов, на финалната права на предизборната акция сме, какво вълнуваше хората по време на срещите Ви с тях и какви са упованията им от идната локална власт?
Впечатлен съм от отношението на хората към протичащото се в града ни. Радвам се, че пребивавам измежду будни и дейни жители, които освен питат какви решения предлагаме за тяхната улица, квартал и града като цяло, само че и разясняват, дават хрумвания, проучват. Хората споделят, че вършат отчетлива разлика преди „ Промяната “ и след нея и виждат нейното отражение върху развиването на Варна. На значително срещи трябваше да опровергаваме лъжите, с които съперниците ни са наплашили нашите съграждани. Да се заиграваш със страховете на хората, е меко казано цинично и безсрамно. 

Една от тематиките на диалозите бяха ремонтите по улиците. Хората питат – за какво закъсняха, за какво едновременно. Заради „ Промяната “ на национално и локално равнище. С сътрудниците в Общинския съвет одобрихме и осигурихме финансиране за възобновяване на инфраструктурата още при започване на 2021 година с приемането на бюджета. Заради голямото закъснение на плана на държавното ВиК сдружение за създаване на водопроводи и канализация улиците се ремонтират едвам в този момент, като част от плануваните действия трябваше или да отпаднат, или да бъдат пренасочени другаде поради фрапантно променените по време на „ Промяната “ цени на строителните материали, електрическата енергия, горивата. 

Примерите, за жал, не са един или два –  неотворени европейски стратегии, липса на държавни вложения, отчасти блокиран общински бюджет от страна на някогашния регионален шеф от „ Промяната “ Благомир Коцев, и всичко това за сметка на варненци. А те, проличава си, че към този момент са изтощени от изборните маратони. Изморени са от популизма и хейта, които ни заливат. Хората не желаят замеряне с думи и празни обещания, а действителни дейности.

А Вие какво им отговаряхте?
Заедно с поддръжката и с рецензиите на хората постигнахме доста през последните години, само че можем повече и знаем по какъв начин да го осъществяваме. Представихме в детайли написана управническа стратегия – с съответни планове и ясни цели. Тя освен дава небосвод за развиване на града ни, само че е и напълно в полза на варненци. Неслучайно един от целите в програмата е развиването на Варна като Град за хората.

Не можех обаче да скрия от хората терзанията си по отношение на бъдещия състав на Общинския съвет. Има действителна опасност в зала „ Пленарна “ да се настанят бизнес ползите, което ще бъде рисково за града. В кандидатските листи на изцяло избираеми места попадат персони, които се пробват да градят нов имидж върху остарели бизнес кръгове и частни ползи. 

Кого визирате?
Най-фрапираща е листата на ПП-ДБ, подредена на правилото: „ родственик – полицай... “. Тя е формирана от хора от династията „ Хоризонт “, командван от варненския „ баща Петко “ – Рубин Коцев, бащата на Благомир, и от приватизаторите на Варна и техните деца. Водачът Благомир Коцев е правоприемник на куп компании и офшорки с марката „ Хоризонт “. Вторият в листата – Николай Стефанов, е негов шурей, по-точно някогашен брачен партньор на сестрата на Коцев. Трета е Мария Ангелова, близка на приватизатора на Домостроителния комбинат и магазин „ Валентина “ (сега New Yorker – бел. ред.) Васко Василев от партийната агитка на ДСБ във Варна. Четвъртият в листата още веднъж е от кръга „ Хоризонт “. Няма да изреждам всички, само че е хубаво варненци да опознаят „ новите “ лица на „ Промяната “.

Варна няма потребност от  „ родственик – полицай... “, а от способени, добре готови хора в своята сфера.  Работата в Общинския съвет изисква освен екипни старания, само че и експерти в разнообразни области, каквито не виждаме в листите на нашите съперници.

Листата на ГЕРБ от какви хора е формирана?
Листата ни е формирана от потвърдени експерти, ползващи се с огромен престиж измежду обществото ни. Добре уравновесена е, в нея има учители, лекари, адвокати, архитекти, които с компетенциите си ще могат да надграждат постигнатото. Нова сила внасяме с новите лица в листата, а  мъдрост – с опитните ни сътрудници.  Част от претендентите са досегашни общински съветници, с доста опит, добре познаващи потребностите на града ни и спецификите на администрацията. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, чe не е задоволително да имаш хрумвания, които да хвърлиш в пространството. За да бъде едно предложение подложено на гласоподаване в Общинския съвет и респективно утвърдено, преди този момент то би трябвало да е добре обосновано, подкрепено с финансови планове и така нататък Част от съперниците ни по време на акцията заявяват, че ще сменят системата, без даже да знаят по какъв начин работи. Наскоро прочетох в един пост на претендент за кмет и общински консултант, че ще упорства гласуванията в Общинския съвет да са открити. Гласуванията освен са обществени, само че и поименни и всеки може елементарно да ревизира кой по какъв начин е дал своя вот по избрани точки. Ако отворите протоколите на Общинския съвет, ще можете да видите какъв „ принос “ за развиването на Варна са имали значително общински съветници.

Очертава се идващият Общински съвет да е доста цветен? Как ще работите с другите политически сили, в случай че не получите болшинство?
Местният парламент във Варна постоянно е бил хетерогенен, през последния мандат – 2019 – 2023 година, в него имаше представители на 11 партии и обединения. Въпросът не е в това какъв брой политически сили ще влязат в Общинския съвет, а кой ще поеме отговорността за осъществяването на дадените обещания.

Преди ръководството на ГЕРБ бяхме очевидци на подмолни игри и зависимости, които ние с доста старания успяхме да пресечем. Сега обаче сме изправени пред същата заплаха – към локалната власт са се запътили хора с доста съществени корпоративни ползи, маскирани зад най-различни обединения. Влизането им в огромен мащаб ще докара до бизнес болшинства, които няма да работят в интерес на хората, а на крупния капитал. Има действителен риск груповата отговорност, която наложихме, да  се трансформира в групова безнаказаност.

Не по-малко зловредни са аматьорщината и посредствеността, които ни заляха през последните три години от високите етажи на властта. Не бива да ги позволяваме на локално равнище, тъй като това ще бъде пагубно за града ни.

Защо е значимо да гласуваме в неделя?
Изборите на 29 октомври ще дефинират бъдещето на Варна през идващите четири години. От вота ще зависи дали градът ни ще остане на ръчна спирачка, или ще тръгне по пътя на ускореното развиване. Изпълнението на амбициозната стратегия, която сме си сложили, обаче е немислимо без поддръжката на Общинския съвет. Затова апелът ми към хората е, с изключение на за кмет, да гласоподават и да поддържат листата ни за общински съветници. Само тогава ще имаме опцията да сме виновни за поетите задължения и да ги изпълняваме в цялостния им размер. Варна е град, който заслужава да има сполучлив кмет със устойчиво болшинство в Общинския съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР