Точното място, на което е погребан древногръцкият философ Платон, е

...
Точното място, на което е погребан древногръцкият философ Платон, е
Коментари Харесай

Италиански учени разкриват точното място на гроба на Платон в Атина

Точното място, на което е заровен древногръцкият мъдрец Платон, е открило изследване на Италианския народен съвет за научни проучвания, основано на сведения в папируси, открити в Херкулан край Неапол, заяви АНА-МПА.

Според изследването, водено от откривателя Грациано Ранокия, Платон е заровен на терена на Академията в Атина, която носи името му, в градина близо до „ Храма на музите “.

Откритието съгласно информацията е било осъществено след нов прочит на папирус на философа Филодем Епикурееца, в който се съдържа история на Платоновата академия.

Папирусите са били „ прочетени “ благодарение на бионично око, което е могло да разчете спомагателни сведения в документите, макар че са били овъглени при изригването на Везувий през 79 г. 

Изследването е почнало преди три години и ще приключи през 2026 година Бионичното око е съумяло да разчете хиляди нови думи повече спрямо предходното сходно изследване през 1991 година, вследствие на което познатият текст се е нараснал с 30 %.

Според италианските откриватели в новите сведения се твърди, че Платон е бил продаден в иго още през 404 година прочие Хр., когато спартанците превземат Атина, или, съгласно друга версия, през 399 година прочие Хр., незабавно след гибелта на Сократ. Досега се смяташе, че това става през 387 година прочие Хр., т.е. в интервала, в който Платон се намира в град Сиракуза. 

В Херкулан, град, който сходно на Помпей е опустошен при изригването на вулкана Везувий през 79 година, са открити над 1800 папируса с метафизичен текстове, най-вече на Филодем Епикурееца. Повечето от тях се пазят в Националната библиотека в Неапол и не са изложени обществено, тъй като се считат за доста нежни.

Според формалния списък от 1814 папируса и фрагменти от папируси 1756 са открити през 1855 година Благодарение на напъните на папиролозите досега са разчетени 340, 970 се считат за отчасти разрушени, а към 500 са овъглени фрагменти.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР