Точно в полунощ настъпва нова година, но по стар стил.

...
Точно в полунощ настъпва нова година, но по стар стил.
Коментари Харесай

Кукери и клади гонят злите сили в пернишкото с. Люлин

Точно в среднощ настава нова година, само че по остарял жанр. Празникът се отбелязва в село Люлин, Пернишко, с кукерски игри, и се назовава Сурва, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Харесва ми, когато виждам усмихнати лица, щастливи хора и най-много здраве. Чакаме с неспокойствие нашите кукери и се надяваме тази година да станат още по-успешни ”. Това съобщи за БГНЕС Младен Георгиев, гражданин на селото.


Николета и Калоян Спасова за първа година идват тук, другояче посещават Сурва в Перник.


“Наш другар е кукер още от 4-годишен. Традиция е в фамилията му, родителите му са били кукери, в този момент и той ”, изясни Калоян.


“Кукерите скачат за триумф ”, съобщи с необятна усмивка и дребният наследник на фамилията Спасови.


Групи от сурвакари и мечкари обичайно излизат по обитаемоте места в Пернишко, с цел да прогонят злото и да благословят дома за здраве и благодат. Те излизат облечени в специфични обичайни костюми, като се вършат и скотски маски.

За край се извършва и ритуалът “Сурвакарска женитба ”.

В Пернишка област за всяко обитаемо място костюмите имат своите специфики, като в село Люлин те са направени от естествени материали, като акцент в тях са звънците, посредством които се прогонват злите сили.

Утре сутринта сурвакарите ще влязат във всеки дом, с цел да поздравят притежателите, а пък те от своя страна ще ги дарят с блага. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР