Точно три години след подписването на договора за първите 8

...
Точно три години след подписването на договора за първите 8
Коментари Харесай

МО ВЗЕТО НА АБОРДАЖ ОТ САЩ. ТРИ ГОДИНИ СЛЕД ДОГОВОРА ЗА ПЪРВИТЕ 8 САМОЛЕТА Ф-16 СЕ РАЗИГРАВА СЪЩИЯ МЕРЗАВСКИ СЦЕНАРИЙ! КОЙ КОЙ Е ОТ „ПРОБИТИТЕ“ В СХЕМАТА ЗА ТОРПИЛИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Точно три години след подписването на контракта за първите 8 самолета Ф-16 в родното министерство на защитата още веднъж се разиграва същия сюжет!

Министър Драгомир Заков тръби наляво и дясно какъв брой е преференциална новата договорка и какъв брой са на сметка самолетите ТОЗИ ПЪТ. Твърди даже, че има и разсрочено заплащане до 2031 година поради основана история в търговията ни със Съединени американски щати?!

Най-вероятно е по този начин, само че никой не му задава и простичките въпроси: Да разбираме ли, че първата договорка е неизгодна и какво е разпределението на сумите по години до 2031г.

Разсъждавайки логичен няма нищо необичайно в процесите, които сега текат в МО. Заков е компромисната фигура, която съдружните сътрудници избраха за министър на защитата след скоротечното освобождение на военачалник Стефан Янев от поста. Другата алтернатива беше кандидатурата на Тодор Тагарев, само че неговата компрометирана персона бързо разбуни духовете и измежду цивилни, и измежду военни. За никой не е загадка, че цялото министерство сега недоволства от очевидната бездейност на министъра даже по обикновени, ежедневни проблеми. Той си знае за какво е такъв… Самият той споделя, че не е политик, а посланик, тъй че още една служба в CV-то е добре пристигнала.

Хората, които в реалност ръководят МО са:

–Станимир Георгиев – някогашен полковник от БА. Уличен в злоупотреби и вместо да бъде уволнен дисциплинарно е прикрит на комфортна служба в Брюксел в изчакване на момента за завръщане на подобаваща позиция в България. Той е реализатор на поръчките на Тодор Тагарев. Особено е деен при подготовката на състезанията за избор на нов военен аероплан и бойна машина за пехотата. След огромни кавги по тези планове Станимир Георгиев и неговият наставник Тодор Тагарев са уволнени от Института по защита. Според специалисти в Министерството на защитата двамата са правили опити за смяна на техническите задачи по двата плана, а Институтът по защита е забавил или манипулирал и други планове за превъоръжаване.

Станимир Георгиев към момента поддържа топли връзки с несъстоялия се министър Тагарев и неговото назначение в МО е точно по тези аргументи – гледа, слуша и рапортува! А решенията вместо Заков взема Тагарев. Този заместител министър е новият Атанас Запрянов в МО и индивидът, който придвижва планът за втората партида Ф-16.

Йордан Божилов – е другият заместител на Драгомир Заков в МО. Завършил е философския факултет на Московския държавен университет „ М. Ломоносов ” и е заемал разнообразни длъжности в МО. И той е прочут евроатлантически ястреб, който постоянно губи посоката на придвижване в безредния си порив към смирение и чуждопоклоничество.

Но какво е забавното за този зам. министър все още. Г-н Божилов до наскоро работеше като съветник на свободна процедура. Има обстоятелства показващи, че той е съветвал компанията MBDA – производител на муниции, ракетно въоръжение и освен. Същата тази компания бе определена да създаде и достави ракети за българския военен флот! Случайно или освен той и менторите му знаят!

Тук е мястото да споменем и един полковник Владислав Шекеров.

Неговото име непроменяемо участва при всяка съмнителна договорка осъществена в МО. Ремонт и рационализация на танкове, покупка на бронирани машини за СКСО, самолети за Военновъздушни сили, радиостанции и така нататък Все покупко-продажби над които се стеле мъглата на нещо нечисто с привкус на спекулация.

Виж тук следствието на АФЕРА:

Полковникът седеше и до министър Заков когато същият беше изслушан пред Парламентарната комисия по финанси. Нормално! Заков не схваща от това, за което приказва! Ролята на полковника е да го приготви, да му споделя единствено това, което е належащо да знае и да го „ завръща “, при положение, че Заков направи опит да кривне от вярната посока!

В коридорите на МО се приказва се, че поради бързането за осъществяване на покупката на спомагателните Ф-16 министърът е прекратил командировката на Шекеров до авиоизложението във Фарнбъроу, заради което полковникът бил доста сърдит. Няма по какъв начин в подобен миг да си правиш екскурзии за държавна сметка, когато си човек набъркан във всички далавери на военното министерство и има потребност от твоята „ помощ “!

Освен всички по редицата се появява и името на един неосъществен политик, само че за сметка на това деен Facebook воин Велизар Шаламанов.

Той неуморно бълва мнения във ФБ, само че обичаните му тематики са модернизацията на родната войска и антируското говорене. И той, като Тагарев, копнее за министерския пост в МО, само че все не му се получава. Но и двамата, както и Божилов ги сплотява едно нещо! Дипломирали са се в Съюз на съветските социалистически републики!

„ ….хората в МО са страхотни специалисти – военни, цивилни, с опит в НАТО “. И е прав господин Шаламанов. Хората, които назначиха те с господин Тагарев или им слугуват безусловно са „ страхотни специалисти “! А в този момент сякаш най-важното е единствено да повтарят „ Ние сме НАТО “! Но кои са те и кои са останалите не е доста ясно! Както и това кой ни постанова това изкуствено разделяне!

Къде в тази ситуация е мястото на сегашния шеф на защитата?!Адмирал Емил Ефтимов пое поста заради обстоятелството, че всички други поканени висши офицери отхвърлиха тази позиция. Неговата кариера е като на всички тези, които раснаха по алените килими и също там получаваха и пагоните си.

Човек, който е прескочил не е една и две съществени длъжности и в никакъв случай не е бил разпоредник на финансови средства, с които да подсигурява качества на БА. Сигурно това е и повода той да се вълнува главно от размера на заплатата си, моделът GSM, който употребява и лимузината която го вози.

В МО интензивно се приказва, че адмиралът желае нов първокласен длъжностен джип за към двеста хиляди лв.. Адмиралът безусловно поддържа бързането около покупката на самолетите. Не че схваща нещо от каквото и да е друго от боен флот, само че явно по този начин му е казано! И няма нищо нелогично в държанието му откакто армията за него в никакъв случай не е била отговорност, а единствено средство за кариерно развиване.

Защо за следващ път се бърза с подписването на контракт за новите самолети???

Министър Заков персонално разгласи, че има време до ноември, с цел да се вземе решение. Ако това не се случи може да се изиска и удължение на периода на офертата, което е законно и допустимо. Но министърът и неговия антураж „ специалисти “ бързат още веднъж да похарчат едни милиарди сякаш разсрочено. Единственият отговор е, че министър Заков желае да го впише в биографията и е поел подобен ангажимент към Съединени американски щати.

Интересно е, че запитването за вторите самолети беше изпратено от длъжностен министър, а договорът бърза да го подпише министър в оставка.

Afera.bg
Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР