Точно така – значението на украинската дума “мрiя е “мечта.

...
Точно така – значението на украинската дума “мрiя е “мечта.
Коментари Харесай

ПОТВЪРДЕНО: Самолетът-носител Ан-225 Мрия на совалката Буран е унищожен от руската войска!

Точно по този начин – смисъла на украинската дума “мрiя ” е “мечта ”. Колкото незабравим е самолетът, толкоз незабравим е и методът, по който получава името си през 80-те години – за пръв път руски летателен уред е кръстен с украинско наименование, резултат от либерализацията на режима на Съюз на съветските социалистически републики по времето на перестройката на Горбачов. 

Причината, заради която Ан-225 “Мрия ” е основан, се корени в необходимостта съветските совалки да бъдат транспортирани от пистите, където кацат, до космодрума Байконур, откъдето се изстрелват. Дотогава галактическата стратегия на Съюз на съветските социалистически републики преценява създаването на своите ракети с транспортните си ограничавания – пожеланият транспорт на съставените елементи към Байконур е чрез трен. Но този път дейците на руската космонавтика получават за задача да копират американските совалки – и се оказва, че нито самолетите Ан-124 “Руслан ”, нито хеликоптерите “Ми-26 ” могат да се оправят с транспорта. 

На фотографията: Ан-225 “Мрия ” транспортира совалката “Буран ”. Фото: галактическата стратегия на Съюз на съветските социалистически републики

Конструкцията на Ан-225 “Мрия ” се оказва извънредно комплицирана задача – на процедура “Буран ” изпреварва самолета. Месец след единственото изстрелване на руската совалка, “Мрия ” се насочва за пръв път в небето. На 13-ти май 1989 година самолетът идва на Байконур и организира пробно политане с прикачения към него “Буран ”, след което двата летателни апарата отпътуват на изложба в Париж. Много от посетилите на изложбата са изумени както от “Мрия ”, по този начин от руската совалка, чудейки се какви ли славни времена предстоят пред космонавтиката. Но нищо сходно не се случва. Съюз на съветските социалистически републики се разпада през 1991 година и “Буран ” в никакъв случай не полита още веднъж. През 2002 година совалката е унищожена след сриването на хангара, в който се обитава. 

Съдбата на “Мрия ” обаче е по-добра. В началото на 21-ви век предприятието “Антонов ” преобразува самолета в комерсиален транспортьор на огромни товари. Като подобен той се потвърждава сполучливо и по времето на коронавирус рецесията придвижва над 100 тона медицински хранителни запаси до Варшава. Макар и към този момент да не е най-големият аероплан в света и да няма нищо общо с космонавтиката (американската компания “Стратолонч ” разполага с по-голям аероплан, от борда на който ракети ще изхвърчат в орбита), украинската “Мечта ” си остава знак до сетния му ден. 

Всичко това е вече в историята. Останките от “Мрия ” тънат в прахуляк и пепел – сходно на доста други жертви на безумната Кремълска експанзия. Путин и неговият зависещ началник на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин унищожиха толкоз доста неща – руско-европейската задача до Червената планета “ЕкзоМарс ”, научната стратегия на телескопа “Спектр-РГ ”, комерсиалното бъдеще на ракетите “Союз ”. 

Остана само Международната галактическа станция. Не знаем докога. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР