Точно след година в Токио ще бъдат открити Летните олимпийски

...
Точно след година в Токио ще бъдат открити Летните олимпийски
Коментари Харесай

Специално за БНТ: Интервю с един от архитектите на Олимпийския стадион в Токио

Точно след година в Токио ще бъдат открити Летните олимпийски игри, които Япония дава обещание да бъдат извънредно впечатляващи.

Как ще наподобява стадионът - нашият кореспондент Надежда Василева, която беше в Япония, направи особено изявление за Българска национална телевизия с един от неговите архитекти.

Игри на бъдещето, носещи духа на предишното. Олимпиада в сърцето на Токио. Там, където големите небостъргачи съжителстват с красивото завещание от японската история. А част от надпреварите даже ще се организират в непосредствена непосредственост до императорския замък.
Тацуо Огура - Организационен комитет на Олимпийските игри в Токио: Наистина се вълнуваме, че ще бъдем домакини на олимпийските игри. Най-голямото предизвикателство при организацията на игрите са точно огромните упования към нас. Надяваме се те да се оправдаят и всички да останат удовлетворени.
В Токио тече засилена подготовка за олимпийските игри, а стадионът зад мен би трябвало да бъде подготвен до края на ноември тази година. Определят този стадион като същинско знамение на архитектурата. Кенго Кума е един от архитектите на плана.
Кенго Кума - проектант: Разгледах доста здания, предопределени за осъществяване на олимпийски игри, само че не открих такава постройка от естествени материали като тази обратно в историята. Този стадион може да покаже нов модел на строителство на спортни обекти.
Архитект, който познава мощта на технологиите, само че има вяра в магията и особената мощ, която носи в себе си дървото. И по тази причина залага на този материал в доста от своите планове по света.
Кенго Кума - проектант: Преди хората желаеха да строят високи монументални здания, като че ли откъснати от средата на самия град. Сега желаят да се върнат назад към по-близкото до индивида пространство, към пешеходните улици. Трябва да изправим предходните неточности и да намерим по-добри решения в съдействие с инженери, учени и дизайнери, които да работят дружно за реализиране на естествена среда.Кенго Кума - проектант: През XX век доста от постройките бяха правени от бетон. В XXI век множеството хора не желаят да живеят в такива здания. Живеем в голям стрес, породен от високите технологии, стопанската система... Хората желаят да усещат успокоение. Засега дървените градове са фантазия, само че в бъдеще могат да се трансфорат в нов вид технология и дизайн.
Голяма част от материалите за градежа на националния стадион са екологично утвърдени. А той, заобиколен от парк, наподобява като стадион в гората. За построяването му е употребен и доста дървен материал.
Кенго Кума - проектант: Работихме с инженери, с цел да намерим най-хубавото решение за конструирането на тази постройка от стомана и дърво. Този стадион може да сътвори напълно друго усещане за феновете на олимпиадата, с този план желаеме да покажем дългата история на дървените здания в Япония.  © БГНЕС
Грижата за околната среда е във фокуса на организацията на игрите. Залагат на спестяването на сила, потреблението на възобновими източници, преработването на боклуци. За първи път почетните стълбички за награждаване на спечелилите ще бъдат направени от рециклирана пластмаса, събрана от елементарните японци и предадена на специфични места. От рециклирани метали ще бъдат направени и всички медали за спечелилите, споделят уредниците.
Тацуо Огура: Медалите за олимпиадата в Токио са направени 100% от рециклирани материали. Благодарим на всички, които се включиха в тази чудесна самодейност и подариха старите си мобилни телефони. Има и спортисти, които се включиха в този план. Така спомените на доста хора са вложени в тези медали и това е нещо особено за тях.
Рециклиран алуминий е употребен за олимпийския факел. Пътят на огъня в Япония ще стартира от местата, най-силно потърпевши от бедствието през 2011 година, с цел да поддържа хората, работили за възобновяване. С посланието " Надеждата осветява нашият път ". За националния стадион пък са взети всички нужни ограничения при положение на злополучие.
От първостепенно значение е сигурността на човешкия живот при положение на изключителна обстановка. Стадионът може да се употребява безвредно, без да се постанова да бъде ремонтиран даже след огромно земетресение.
За следващата година японците се приготвят за най-впечатляващите олимпийски игри до момента.
Тацуо Огура: Ще бъде доста забавно. Искаме да покажем японската просвета и метод на мислене на света. По-възрастните хора, които си спомнят игрите през 64-та година, са доста разчувствани, че ще видят втори олимпийски игри. За младите това е нещо за първи път в живота.
Над 110 000 доброволци ще оказват помощ при игрите. А над 1 900 000 са работните места, свързани с тяхното осъществяване. И тъкмо след година спектакълът на олимпийските игри ще заблести в сърцето на Токио.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР