Точно преди година в родното интернет пространство се сдоби с

...
Точно преди година в родното интернет пространство се сдоби с
Коментари Харесай

10-те най-четени рецепти в сайта „Вкуси ме“

Точно преди година в родното интернет пространство се снабди с ново кулинарно попълнение. „ Вкуси ме “ – уебсайт за феновете на кулинарията, вкусната храна и изисканите питиета! На 01 август 2013 година приветствахме с „ Добре пристигнали при нас “ всички, които обичат да се развихрят в кухнята и да подготвят всякакви в действителност приятни (както за очите, по този начин и за небцето) неща…

Всички, за които времето към готварската печка носи същинско задоволство, а насладата, която подаряват на близките е най-големият подарък… Всички, които обичат да се любуват на живота – с невероятните благосъстояния от усети и непознати чувства, които той предлага.

„ Вкуси ме “ даде обещание да бъде уеб сайтът за хората с усет – към храната, напитките и живота като цяло! Сайтът, в който дружно да споделяме кулинарни мисли и вкусни прозрения. Сайтът, който да дава опцията на всеки собствен четец да показа най-големите си открития в кухнята и да направи обществено притежание своя обичана рецепта, съпроводена със снимка(и), направена(и) персонално от него. Избрахме за наш лозунг думите „ Когато усетът е на първо място “ и сме уверени, че с ваша помощ ще успеем да превърнем „ Вкуси ме “ в място, в което положителният усет ще господства.

Всеки ден с вкусни предписания, истински хрумвания, любопитно от кухнята, забавни конкурси… Това е „ Вкуси ме “! Вече цяла година 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата на www.VKUSI.me. В чест на празника взехме решение да създадем равносметка и да подредим рецептите, провокирали максимален читателски интерес през тези 365 дни. Ето 10-те най-четени предписания в уеб страницата „ Вкуси ме “.

1. Солен кекс със сирене от Диана Статева

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Виж цялата рецепта

Историята на кекса е толкоз остаряла, че чак звучи като нещо не напълно действително. Предците ни са ги приготвяли още е най-древни времена. Остатъци от кексове са открити в неолитни селища – те се състоят от натрошени зърна, които били заливани с вода и мед, притискани, с цел да се получи сходна на пита форма, и изпичани върху нагорещени плоски камъни. В антична Гърция сходни сладки пити се наричали „ плакус “(„ плосък “). Римляните пък приготвяли различен тип плосък кекс, които се наричал „ сатура “ – той се състоял от пшеничено брашно и зехтин и бил доста по-вкусен и изобилен. Със сирене се приготвяли два типа печива: „ плацента “ – солен пирог и „ либум “ – сладкия му аналог, от който е произтекъл днешният чийзкейк.

2. Зелеви сарми с кайма и ориз от Ирина Андреева

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Виж цялата рецепта

Сармите са още един от знаците на българската Коледа. Те са ядене от завита в листа оризова плънка, което е част от националната кухня на доста европейски и азиатски нации. Има доста разнообразни разновидности според от типа на листата и от метода на подготвяне на плънката. Някои нации преглеждат личния си народен вид и непознатите като разнообразни ястия. Плънката съвсем постоянно е с месо – свинска или смесена (свинска и телешка) кайма, или кълцано месо. Сармите се варят в примес от зелева супа и вода. Възможно е в следствие да се пекат с така наречен „ бял сос “ – гъста примес от течността от варенето, кисело мляко, яйце и брашно. Поради огромния размер (80-100 г на сарма) се сервират единствено като главно ядене.

3. Бързи банички на сач (гюзлеми) от Десислава Митева

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Виж цялата рецепта

За турската кухня може да се приказва доста – за неповторимите усетите и аромати, за любопитните комбинации и дъхавите подправки. Едно от обичайните ястия в нея са гюзлемите. Това са банички на сач, които се вършат извънредно елементарно и са необикновено вкусни. Плънката може да е напълно по ваш усет – кайма, сирене, кашкавал, варени картофи, извара. Ако нямате сач, може да ги извършите и в грил тиган. Според истинската рецепта, с цел да приготвите гюзлеми ви е належащо тесто, което се разточва на тънки кори. В тях се поставя плънката и готовите банички се изпичат от двете страни за няколко минути. Рецептата, която ви предлагаме тук обаче е в пъти по-лесна, а превъзходния резултат ще е подготвен за сервиране безусловно за минути.

4. Торта с пандишпанов блат и сметанов мус от Радка Стоянова

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Приготвянето на пандишпан е може би най-лесната и в същото време най-трудната рецепта за блат. Причината е, тъй като разчитаме блатът да се надигне от въздуха, който се образува при разбиването на белтъците, а не толкоз на бакпулвера, в случай че въобще сте употребявали подобен. В британския език наименованието на този блат се назовава „ angel food cake “ или в недодялан превод – храна за ангели. И не случайно… Ако се изпече вярно, той е гальовен, лек и бухнал, тъкмо като за ангелска софра. Пандишпановия блат се използва необятно в сладкарството. Той служи за основа на доста торти, кексове и сладкиши. Блат от пандишпаново тесто може да се подготви авансово и да се замрази за интервал до 3 месеца.

5. Лесна бисквитена торта с шоколад от Вихра Георгиева

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Шоколадът е богата на калории храна. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Произвежда се от какао, което се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao, отглеждано в Южна Америка. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едвам през 16 век, без значение, че неговото потребление като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години. Превръщането на какаовите зърна в прекрасен шоколад изисква знание, пристрастеност и артистичност. Това е завладяващ развой, започващ в тропическите джунгли и завършващ в шоколадовата фабрика, където всеотдайните майстори на шоколадите основават това обичано прелъщение.

6. Коледни джинджифилови сладки от Русиана Михайлова

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Още старите гърци и римляни са ползвали джинджифила като фалшификация и лекарство. Джинджифилът е коренище, което се добива от тропическо растение. Корените му са плоски, белезникави, със мощен и прелестен мирис и пикантен усет. Съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди, етерично масло зингиберон и други На зингиберона се дължи парливият (лют) усет на джинджифила. Коренището на джинджифила и етеричното масло подтикват стомашните жлези, работят противомикробно и служат като тонизиращо средство. Използва се като фалшификация, за възстановяване на храносмилането, изключително в ястия, съдържащи повече целулоза. За лечебни цели джинджифиловото коренище се слага в билкови чайове.

7. Оригинална испанска сангрия

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Виж цялата рецепта

Вариантите на подготвяне на обичайния испански коктейл сангрия са толкоз, колкото плодове, положително вино и аромати на спиртни питиета има по земята. Според историята първи за това да комбинират вино и плодове се сещат жителите на област Андалусия, най-горещата част от Иберийския полуостров. При обичайна сангрия се избира младо вино с кондензиран червен цвят. Оттам идва и името. Вкусът се усъвършенства с капки бял или кафяв ром, бренди, шери, френски ликьор от червен грейпфрут или испански ликьор от билки. Бялата сангрия пък има различен финес. Тази с шампанско има също от ден на ден почитатели, само че е по-непредвидима. За детско празненство алкохолът се изключва и вместо вино основата е от естествен гроздов сок.

8. Козунак „ Галя “ от Галя Парашкевова

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Виж цялата рецепта

Въпреки че постоянно асоциираме козунака с празника Великден, факт е, че той много постоянно участва на трапезата ни и без специфичен мотив. За приятна неделна закуска, за десерт към апетитен обяд или вечеря, за леко следобедно ядене, козунакът постоянно е добре пристигнал. Любопитно е, че първите козунаци в България са били донесени у нас от румънци. Според излизалото от началото на ХХ век списание „ Икономика и домакинство “ това са сторили румънски търговци. Още тогава е била тиражирана обичайна родна рецепта за ритуален самун, който наложително се меси с масло и яйце. Днес от специфичното козуначено тесто се подготвят и други сладкиши като рула и кифли.

9. Сладкиш „ Агнеса “ от Силвия Тодорова

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Виж цялата рецепта

Един от най-популярните, бързи и не доста комплицирани за подготвяне в домашни условия сладкиши носи женственото име „ Агнеса “. Това прелестно сладко прелъщение има многогодишна история и се радва на международна известност. Сладкишът е кръстен на Света Агнеса, родена в Рим през III в. Съвсем млада Агнеса, взема решение да посвети напълно живота си на Бога. Когато навършва дванадесет години, стартира следващото гонене на християните, проведено от римските управляващи. Изправена пред съда по несправедливи обвинявания, тя е подложена на мъчения и унижения поради вярата си, само че е опазена от всичко по чудноват метод. Накрая е посечена с меч. Знак на Света Агнеса е агнето – знак на непорочност и жертва.

10. Класическа овчарска салата

 10-те най-четени предписания в уеб страницата

Виж цялата рецепта

Овчарската салата е ядене, особено за България. Тя е обогатена трансформация на шопската салата. Приготвя се от краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, бяло саламурено сирене и е овкусена със сол и олио. По предпочитание се прибавят и мариновани гъби. Овчарска салата е относително нова. Тя се появява в заведенията за хранене през 90-те години на предишния век и бързо добива известност. Нейното авторство е неразбираемо, само че сигурно няма нищо общо с трапезата на тогавашните или сегашните овчари. Независимо от нежната си историческа възраст, овчарската салата е доста сполучлива като комбиниране на усети, заради което е възприета като нещо типично и изконно българско.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР