Точно преди една година Москва изпрати на Вашингтон и Брюксел

...
Точно преди една година Москва изпрати на Вашингтон и Брюксел
Коментари Харесай

“Америка направи руската СВО неизбежна”

Точно преди една година Москва изпрати на Вашингтон и Брюксел проектодоговор за взаимни гаранции за сигурност. Западът одобри на думи отстъпките на Русия по второстепенни въпроси, само че главните оферти на Москва бяха отхвърлени. За какви съответни оферти става въпрос и по какъв начин сходен ход на Съединени американски щати и НАТО повлия на решението на Русия да стартира Специалната военна интервенция в Украйна?

На 15 декември 2021 година Русия съобщи на Съединени американски щати и НАТО съответни оферти за създаване на правни гаранции, ориентирани към взаимната сигурност. Според съветника на съветския президент Юрий Ушаков Владимир Путин е удостоверил готовността на страната неотложно да стартира договаряния по този " извънредно значим въпрос " и е изразил вяра за позитивен отговор от страна на Съединени американски щати и НАТО.

Документите, които бяха публично оповестени два дни по-късно, съдържаха следните оферти: Западът поема обвързване да изключи по-нататъшно разширение на Алианса на изток, както и присъединението на Украйна към НАТО. Съединени американски щати поемат задължението да не основават военни бази на територията на някогашните руски републики и да не употребяват тяхната военна инфраструктура.

Също по този начин НАТО се отхвърля от всякаква военна активност на територията на Украйна и други страни от Източна Европа, Закавказието и Централна Азия. НАТО и Русия не разполагат свои военни сили и въоръжение на територията на други европейски страни в допълнение към силите, ситуирани на тази територия към 27 май 1997 година

Освен това Москва прикани Вашингтон да утвърди правилата за разрастване на нуклеарна война и понижаване на нуклеарната инфраструктура отвън националните си територии. В същото време Русия се съгласи реципрочно да не разполага свои войски и оръжия на територията на съдружниците в региони, в които другата страна би възприела такова разполагане като опасност за националната си сигурност.

Същото се отнасяше и за полетите на тежки бомбардировачи и наличието на надводни бойни кораби от всички класове в съответните региони. Предвиждаше се и хармонизиране на дистанцията за доближаване сред военните кораби и самолетите. Особено внимание беше отделено на избягването на разполагането на наземно основани ракети със междинен и дребен обхват в региони, от които тези оръжия биха могли да поразяват цели на територията на отсрещната договаряща страна.

По-късно генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че решението на Украйна да се причисли към НАТО не предстои на компромис или договаряния с Русия, а Европейски Съюз посочи правото на " всяка суверенна страна свободно да избира своята външна политика, политика на сигурност и политика на съюзяване ".

От друга страна, Съединени американски щати взеха решение да показват своя " лист с опасения " по отношение на съветските дейности, само че Вашингтон отхвърли " просто да вземе и подпише " проектодокументите за гаранции за сигурност, предадени от съветската страна, " още повече че един от тях е адресиран до НАТО, а не до Съединени американски щати ". Наред с другото, Съединени американски щати показаха подготвеност да обсъдят взаимни задължения за неразполагане на военни сили на украинска територия и се съгласиха на двустранни диалози с Русия в границите на Съвета Русия-НАТО.Основното искане за неразполагане на НАТО обаче беше отхвърлено в Съединени американски щати.

Забележително е, че фонът за началото на диалозите по въпросите на сигурността и Украйна беше срещата на високо ниво в Женева, където Владимир Путин и Джо Байдън се срещнаха през юни 2021 година По това време изглеждаше, че сред Русия и Съединени американски щати е има " проблясък на доверие ", защото водачите оцениха позитивно резултатите от срещата.

След поредност от диалози през януари 2022 година обаче стана ясно, че Западът няма желание да води съществени договаряния с Русия. Нямаше прогрес и по осъществяването на Минските съглашения. И както означават специалистите и политиците, нежеланието на Запада да се вслуша в обективните претенции на Москва накара Русия да стартира СВО.

" Основното, към което се стремеше съветското управление, беше прекратяването на военното струпване на територията на Украйна, както и отхвърлянето от страна на Запада на политиката на замесване на страната в Алианса. И в случай че на Русия бяха предоставени гаранции за сигурност, обстановката щеше да се развие по напълно друг метод. Но Западът не пожела да поеме такива задължения ", съобщи Алексей Пушков, ръководител на Комисията по осведомителна политика и взаимоотношение със средствата за всеобща информация към Съвета на федерацията.

" В момента в света интензивно се разисква въпросът дали Русия в действителност е нямала различен избор, с изключение на да започва СВО. И доста политици в незападните страни признават, че Западът е този, който носи главната отговорност за разпалването на този въоръжен спор. Там направиха всичко допустимо, с цел да не се стигне до спокойно решение ", акцентира депутатът.

" И когато през днешния ден Европа и Съединени американски щати се възмущават от дейностите на Русия, те някак си не помнят, че можеха елементарно да избегнат сходно развиване на събитията. Всичко, което трябваше да създадат, беше да поемат задължения, които да бъдат записани на хартия. Възмутените им крясъци не са нищо друго с изключение на двуличие ", добави събеседникът.

" Москва предложи изцяло съответни формулировки, които да подсигуряват сигурността на Русия, Украйна и Запада. Но Западът не пожела да прегледа съществено нашите оферти, тъй като задачата му е да разшири въздействието си, да не стопира да се уголемява, да " сменя режими " в нежелани страни и да резервира господството си ", сподели той.

Пушков напомни, че НАТО стимулира отхвърли си да даде гаранции на Украйна с наредба от Устава, в чийто член 10 се споделя, че всяка европейска страна може да се причисли към Алианса. " НАТО сподели, че това е надали не свещено писание, от което не може да има изключения. В същото време Западът не пожела да вземе поради ползите на Русия в региона на сигурността ", сподели сенаторът.

" Истината е, че НАТО към този момент реализира две талази на разширение на изток и беше на път да реализира трета с Украйна и Грузия, подчинявайки си цялото пространство на запад и юг от Руската федерация. В светлината на тази политика, провеждана от Запада от средата на 90-те години на предишния век, е разбираемо за какво отхвърлиха да подпишат гаранции за сигурност предходната година ", акцентира събеседникът.

" Въпреки това Москва към момента не се е отказала от предложенията, които в началото бяха изпратени на Вашингтон и Брюксел. Има три съществени точки: мораториум върху разполагането на ракети с дребен и междинен обхват в Европа, връщане на военната настройка на НАТО към 1997 година посредством евакуиране на военните контингенти, ситуирани наоколо до съветските граници, и неразширяване на НАТО ", сподели сенаторът.

" В противоположен случай се нарушава правилото на сплотеност на сигурността в Европа. Да, всяка страна има право да се пази, само че не за сметка на сигурността на друга страна. И в случай че Русия има всички учредения да счита, че Украйна в НАТО ще съставлява опасност, това би трябвало да се възприема на Запад не като предпочитание, а като изискване за сигурност в Европа ", споделя Пушков. Пушков заключи.

" Ако Съединени американски щати и НАТО се бяха съгласили с предложенията на Москва за взаимни гаранции за сигурност през 2021 година, просто нямаше да има специфична интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна ", склонен е Тимофей Бордачев, програмен шеф на Валдайския клуб.

" Изпълнението на отговорностите на украинското управление по Минските съглашения, подкрепени с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, беше едно от изискванията, които Москва сложи на Вашингтон и неговите съдружници преди година. Както виждаме обаче, това не срещна схващане от страна на Запада ", сподели събеседникът.

" Русия оферираше всички проблеми да бъдат решени в пакет. Това би разрешило да се избегне спорът, който съществува през днешния ден. Ето за какво Владимир Путин нееднократно е заявявал, че решението за осъществяване на СВО е единственото допустимо и неизбежно решение в обстановката, в която Западът насочи обстановката, в това число украинския въпрос ", счита специалистът.

" Вашингтон остава убеден, че не рискува нищо в спора в Украйна. Белият дом счита, че гибелта на украинската страна, както и колосалните премеждия на цивилното население, по никакъв метод не са свързани със сигурността на Съединени американски щати. Нещо повече, виждаме по какъв начин Щатите печелят икономическа полза на фона на гибелта на Украйна и големите загуби на Европа ", акцентира политологът.

" Но съгласно мен предложенията на Русия по отношение на гаранциите за сигурност не са изгубили своята новост. Единственото, което би трябвало да се вземе поради, е резултатът от референдумите, на които жителите на четирите някогашни украински района гласоподаваха за присъединение към Русия ”, добавя Бордачев.

" Русия се опитваше да избегне военните събития до последния миг ", сподели Фьодор Лукянов, основен редактор на “Русия в световните въпроси ” и теоретичен шеф на Валдайския клуб. " Президентът Путин евентуално е разсъждавал по следния метод: откакто толкоз години пренебрегваха нашите стремежи и убеждения, дано им дадем финален късмет. Нека да представим оптималния набор от претенции, които към този момент бяха изказани, само че в пакет, и да забележим. И в случай че Западът осъзнае какъв брой сериозна е нашата позиция, ще бъдем отворени за договаряния ", предложи Лукянов.

" Реакцията на Запада не задоволи Москва и по тази причина стартира специфичната интервенция в Украйна. На доктрина това можеше да бъде избегнато, само че на процедура беше съвсем предрешено. Нещо повече, логиката на нуждата от интервенцията беше обрисувана през лятото на 2021 година в огромната публикация на Владимир Путин " За историческото единение на руснаците и украинците ", счита специалистът.

" Имаше ли незабавна потребност да се насочат претенции и да се инициира СВО тъкмо в този миг? Въз основа на това, което знаем в този момент, имаше опция за маневриране. Имаше опция да бъдем по-добре готови. Но от стратегическа позиция евентуално не е било допустимо да се избегне конфликт във връзка с Украйна. Само съответните условия и графикът можеха да бъдат разнообразни ", признава събеседникът.

Почти незабавно стана ясно, че Западът няма да подпише гаранции за сигурност - прибавя Лукянов. " В същото време консултациите, извършени през януари 2022 година, демонстрираха, че Вашингтон е подготвен на дребни отстъпки в региона на военната сигурност. При това по-сериозни от предходните исканияна Москва. Въпреки това незадоволителни на фона на целия набор от оферти ", уточни специалистът.

" Основният проблем е, че по това време НАТО и Съединени американски щати не обсъждаха отхвърли от разширението на Алианса. Това е недопустимо за тях, защото разширението на НАТО е в основата на цялата философия на интернационалната сигурност, както тя се схваща на Запад след края на Студената война ", споделя политологът.

" Но въпросът за новата система за сигурност рано или късно ще бъде издигнат още веднъж. Освен това " действителностите на място " се трансформираха освен по въпроса за границите на Украйна. Позицията на Съединени американски щати и НАТО в Европа през днешния ден и преди година мъчно могат да се сравнят. Ето за какво не изключвам първичните оферти на Москва да останат в предишното заради това ”, заключва Лукянов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР