Точно преди десет години Panamera “видя светлината на деня и стана

...
Точно преди десет години Panamera “видя
светлината на деня и стана
Коментари Харесай

Porsche Panamera празнува рождения си ден

Точно преди 10 години Panamera “видя ” светлината на деня и стана първият спортен седан на Porsche. Германският производител на спортни автомобили започна страхливо с плана - планираше в началото 20 000 единици годишно производство. Скоро обаче Panamera надмина всички упования и към този момент осъществя 235 000 продажби в целия свят.

"Като софтуерен драйвър за иновации, които по-късно бяха прехвърлени на други модели, Panamera е оформи последните 10 години от историята на марката ", споделя Майкъл Щайнер, началник на производствената линия на серията и сегашен член на борда за проучвания и разработки. Днес, моделът е и на първо място пионер за електрическа подвижност в Porsche. Сегашният модел от второ потомство се създава в три разнообразни стила на каросерията единствено в завода на Porsche в Лайпциг.

Седан е замислян от Porsche преди десетилетия само че в началото без конкретен резултат. През 1950-те дизайнерите предложиха удобен четириместен автомобил, основан на модела 356. Тип 530 имаше удължено междуосие, разширени порти и повдигнат покрив откъм гърба. Последва го първообраз с четири порти, основан на 911, а през 80-те години бяха издигнати разширени варианти на 928. Един от тях използваше лично Ferry Porsche (1909-1998).

През 1988 година Porsche направи ново начало с Type 989. Купето с четири порти оферираше място за две седалки в цялостен размер откъм гърба. Задвижването се поемаша от V8 мотор. Елементите на дизайна на 989 бяха реализирани по-късно с поколението 993. Но 989, като всички сходни концепции пред него, си остана първообраз.

В началото на новото хилядолетие Porsche проведе пазарни изследвания, анализира конкуренцията и реши да създаде хечбек с четири порти. Стъпката в първокласния клас се случи не на последно място по искане на някогашния основен изпълнителен директор Венделин Вайдекинг. Спецификациите на новия модел предлагаха изключителна динамика на шофиране, просторно пространство и характерен за Porsche тип.

Майкъл Мауер, началник на Porsche, споделя: "Искахме да построим четириместен спортен автомобил с бърза покривна линия, огромна задна врата и хечбек. " В процеса на планиране се появяват трите понятия "Mirage ", "Meteor " и "Phantom ". Мускулестият Мираж беше най-близо до по-късния производствен модел. В последна сметка бяха използвани елементи от трите разновидността - и беше избрано ново име: Panamera, въодушевена от мексиканската конкуренция на дълги разстояния "Carrera Panamericana ".

Сега Panamera е към този момент и хибрид - "В G2 успяхме да прехвърлим хибридната тактика, ориентирана към продуктивността от 918 Spyder към първокласния сегмент ", казва Гернот Дьолнер, началник на Panamera от 2011 до 2018 година, който сега дава отговор за разработването на продуктовите концепции на Porsche. Тази стратегия проработи добре с клиентите и в края на краищата, през 2018-а година 67% от всички реализирани модели на Panamera в Европа имаха хибридно задвижване.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР