Точно преди 50 години, на 23 октомври 1970 г., се случи

...
Точно преди 50 години, на 23 октомври 1970 г.,
се случи
Коментари Харесай

Точно преди 50 години падна бариерата 1000 км/ч с кола - видео

Точно преди 50 години, на 23 октомври 1970 година, се случи значимо събитие в историята на автомобила - за първи път той проби бариерата за скорост от 1000 км / ч. Днес се навършва половин век от деня, в който американският водач на състезателни автомобили Гари Габелич сподели 1001.766 км / ч в две пробягвания от една миля в двете посоки на известното солено езеро Бонвил в Съединени американски щати. А на разстояние 1 км върхът беше 1014,294 км / ч.

Състезателят пилотира уникалната състезателна кола за върхове Синият пламък. Името не беше инцидентно, така като проектът беше финансиран от един от най-големите концерни в Съединени американски щати и Канада, American Gas Associated, който се занимава с производство и продажба на природен газ. Освен това моторът на автомобила се задвижва от полутечен природен газ и водороден прекис.

Колата беше реактивна единица - миниатюрно копие на задвижващия агрегат от... галактическата ракета Аполон. Сравнително дребен - с външен диаметър само половин метър и тегло 350 кг - той развива мощ на тягата си до 10 000 кгс.но за рекорда тази цифра беше понижена до 5900 кгс.



Машината, дълга 11,61 м, имаше стеснен, заострен фюзелаж, увенчан с вертикален кил и мощно наподобяващ по тип на реактивен изтребител. Само че вместо крила са му монтирани тръбни ферми в профил, в края на всека от които е закрепено колело. Тези ферми играеха ролята и на торсионни решетки. Отпред колелото е двойно, така че колата в действителност беше четириколесна. Всички колела са с гумен протектор, специално създаден от Goodyear и гарантирано издържащ на скорости до 1127 км / ч. За прекъсване се употребява парашут.

Тестовите пробези стартират през септември 1970 година С всеки от тях състезателят усилва скоростта си и накрая на 23 октомври е записан дългоочакваният връх с прекрачване на1000-километровата преграда.

American Gas Associated използваха това достижение, за да популяризират своите артикули с голяма мощ. Те, обаче, не сметнаха за необходимо да финансират построяването още по-бърза кола за Габелич, с която състезателят искаше да преодолее скоростта на звука. И водачът се връща към предходното си занятие - състезания с драгстери.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР