Точно преди 15 години 39-годишната Христомира Атанасова - собственичка на

...
Точно преди 15 години 39-годишната Христомира Атанасова - собственичка на
Коментари Харесай

Студени досиета: Убийството на аптекарката Христомира Атанасова вече 15 години остава неразкрито!

Точно преди 15 години 39-годишната Христомира Атанасова - собственичка на 4 аптеки в София, беше взривена в колата си. Единственият упрекнат беше оневинен.

Така и това ликвидиране остана неразкрито и влезе в графата " Студени досиета ". Дир бг. напомня кървавите събития.

На 9 октомври 2002 година Атанасова оставя сина си до 7-о учебно заведение на ул. " Цар Иван Шишман ". Момченцето вижда за финален път майка си. Тя се качва в своето малко " Рено " и потегля, само че секунди по-късно - в 7,57 часа, то избухва. Експлозията раздрусва целия квартал, прозорци се чупят, хвърчат елементи от колата с избит покрив.

Жената зад кормилото, въпреки и грубо ранена, към момента е жива, даже е в схващане. Единият й крайник е откъснат до подбедрицата и тя моли за помощ шокираните минувачи. Викат здравната сестра от учебното заведение, която й оказва първа помощ. Пристига и кола за спешна помощ, само че Атанасова умира на път за болничното заведение.

По-късно проверяващите откриват, че колата е взривена със самоделна бомба. 400 грама тротил са сложени с магнит на дъното на автомобила под седалката на водача. Върху тях е залепен мобилен телефон, който задейства адската машина отдалечено след позвъняване.

Семейството на Атанасова, която е само дете, е в цялостен потрес.

" Тя беше толкоз добър човек, че не мога да си показва, че има човек, който да желае да я убие. Дори нарушителите и наркотрафикантите се предизвестяват преди този момент. А тук непосредствено убиват! Като гръм от ясно небе. Просто един ден, гръмва и край, животът ми се обръща наобратно. Дъщеря ми е на 14 години, синът ми е 3-ти клас , по какъв начин ще виждам тези деца? Знаете ли какво е да живеят без майка? Аз съм сирак и знам какво е. На никого не го поисквам, минимум на личните си деца ", споделя тогава брачният партньор й доктор Антон Атанасов пред медии.

Той недоумява каква е повода за жестокото й ликвидиране. Твърди, че в никакъв случай не са били заплашвани, нямат различен бизнес отвън медицината, в аптеките им не се продават психотропни субстанции, нямат неуредени финансови взаимоотношения.
Атанасов даже счита, че е станала неточност и някой различен е трябвало да бъде погубен.
Един факт обаче опровергава тази версия - става известно, че дни преди гърмежа чиновник на Министерство на вътрешните работи е поръчал информация в осведомителната система за притежателя на реното. Затова полицията е безапелационна, че убийците са знаели под чия кола слагат бомбата.

Само месец по-късно антимафиоти задържат край Троян хипотетичния нападател - 26-годишния някогашен офицер от армията Йордан Колев , прочут като Данчо Офицера. В колата му са открити сходни самоделни бомби, които се задействат с мобилен телефон.

Колев е роден в Калофер и приключва военното учебно заведение " Васил Левски " във Велико Търново, компетентност " Химия ". През март 2001 година той е уволнен от армията след няколко сигнала за нелегално владение на огнестрелно оръжие и муниции. При обиск в дома му в Сливен, органите по сигурността към МО откриват изцяло оборудвана оръжейна работилница (включително и вани за оксидация), голям брой муниции и най-различни оръжия с непостоянен генезис - старинни ножове, саби и револвери.

Основната версия, която свързва него и жертвата, е пари. Разследващите откриват, че Христомира Атанасова и фамилията й държи 4 аптеки в София. През април 2002 година майката й - Ангелина Стефанова, наема сейф в банка " Биохим ", в който оставя 90 801 $ , 231 000 лв. и украшения.

Прокуратурата твърди, че бомбата е съединена и задействана точно от него по поръчка на плевенския сутеньор Марио Иванов-Бокса, убит през 2003 година Той изнудвал за 100 000 лв. аптекарското семейство, което направило опит да му заплати с парите от сейфа три дни преди атентата. Тъй като касетката се води на името на майката, която в това време е изпаднала в кома поради заболяване, и банката не дава единодушие да се отвори. Така той поръчал наказателната акция.

Държавното обвиняване базира обвинителния акт на показанията на трима очевидци. Двама от тях са анонимни и предпазени. Единият твърди, че към година преди убийството Йордан Колев предложил да му направи бомба с мобилен телефон против пари. Другият пък свидетелства за диалог с другар на Колев (Минчо Павлев - обвиняем и оневинен за други два взрива). От него схванал, че двамата с някогашния боен получили поръчка от Марио Бокса да взривят Атанасова, тъй като ръководела лаборатории за амфетамини, само че не се " отчитала " на групировки. Участвал и татко й, който е фармацевт-химик.
Третият очевидец твърди, че лежал в една килия с Колев, който му признал за убийството на дамата.

В съда обаче не са показани никакви доказателства нито, че аптекарката е била забъркана в бизнес с дрога, нито за присъединяване на Колев и сводника. Бащата и брачният партньор на Атанасова отхвърлят да познават Бокса, да са изнудвани и заплашвани.

Това, че някогашният боен е бил в дните към атентата в София, не потвърждава присъединяване му. Съдиите не одобряват и показанията на анонимните очевидци, които са непълни и спорни.

Така, откакто изкарва 5 година в ареста като обвинен и обвиняем, той е оневинен.

" Аз съм някогашен офицер от армията, специалността ми е химия, имам механически знания. Занимавах се с оръжия, имах оръжейна работилница - това са все неща, които ме правеха идеалният обвинен. Но не е ли някак си смешно - на тези условия дават отговор примерно 100 000 души, те терористи ли са ", разяснява към този момент на независимост Йордан Колев.

И твърди, че експлозивите, открити в колата му, в действителност са били подхвърлени и това било част от спектакъла.

Не след дълго обаче, през октомври 2012 година той още веднъж е арестуван поради неуспешен бомбен атентат в Плевен. По подигравка на ориста тъкмо в този ден - 10 септември, в града идва министър председателят Бойко Борисов, с цел да реже лента на ремонтирана улица. Недалеч от там от колата на плевенския предприемач Владимир А. изпада самоделна бомба, която по знамение не се е взривила.

По отпечатъци върху нея ГДБОП задържа Владимир Николов, локален наркодилър.Чрез него стига до поръчителя - Никола Николов - някогашен съучастник на " целта " в транспортна компания. Двамата имали спор за 75 000 евро.

Разследващите бързо стигат и до индивида, продал на дилъра 1,2-килограма тротил, в три разфасовки от по 400 гр., капсул-детонатор и 2 магнита. Това е Йордан Колев. Той му обяснил по какъв начин да сглоби частите дружно със сим карта и GSM, а с магнитите трябвало да прикрепи устройството към колата на набелязаната жертва.
По неразбираеми аргументи обаче, въпреки Николов няколко пъти да опитал да я взриви, бомбата по този начин и не гръмнала.

Антимафиотите откриват, че тя е идентична с тази, взривила аптекарката Христомира Атанасова, само че това не може да потвърди виновността на някогашния боен.

Любопитен щрих в цялата история е, че по време на втория му ареста Йордан Колев е претендент за кмет на Калофер, повдигнат от Национална движение „Симеон Втори" ...
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР