Точно преди 10 години куршум в главата сложи край на

...
Точно преди 10 години куршум в главата сложи край на
Коментари Харесай

Осама бин Ладен - преди 10 г. трупът му потъна в Арабско море, но тероризмът не умря

Точно преди 10 години патрон в главата постави завършек на живота на най-издирвания човек в света - трансформирал се в легенда, която дълго въодушевяваше международния джихадизъм. На 2 май 2011 година Съединени американски щати отмъстиха на " мозъка ", замислил атентатите от 11 септември 2001 година, при които починаха 3000 души. Лидерът на Ал Кайда - най-голямата терористична организация по това време, най-сетне беше премахнат и човечеството си отдъхна при новината, че митичният Осама бин Ладен към този момент не е жив. И въпреки удар с сходен мащаб в никакъв случай да не се повтори, хилядите нови жертви на поредност атентати в целия свят през идващите години демонстрираха едно - очакванията, че тероризмът е пречупен остават напразни. Дори се счита, че през днешния ден джихадистите са повече от преди 20 години.

 Снимка: Getty Images

Саудитецът Бин Ладен беше водачът, който осъзна силата на пропагандата, вдъхна на генерации непоклатима религия и до през днешния ден остава образец за доста почитатели на радикалния ислям, макар че самият той трябваше да се крие до края на живота си. В началото се появяваше с дълга брада, бял тюрбан и саудитска тога - въздържан и преклонен в своите вярвания, по-късно обаче той възприе различен жанр - с по-демонстративната военна куртка и постоянно с автомат до себе си .

 Снимка: Getty Images

" Осама бин Ладен деликатно обмисляше обществения си имидж, с цел да завоюва почитатели за идеята си. Неговият обществен облик беше по този начин образуван, че да обрисува духовния и боен водач на джихада ", разяснява пред Франс прес Катрин Цимерман - изследователка по плана " Критични закани " към мозъчния концерн Американски предприемачески институт (American Enterprise Institute).

 Снимка: Getty Images

" Това беше сполучлива тактика, съдействала по-специално за набирането на бойци. Въпреки че от време на време Осама бин Ладен бе подложен на критика поради слабостта си към медиите, той беше задоволително предвидлив, с цел да разбере какъв брой значими са по-големите платформи за разпространение на посланието на Ал Кайда ", добавя Колин Кларк - началник на проучванията в Центъра " Суфран ".

Бин Ладен беше схванал какъв брой е значимо да се трансфорат военните зони в места за подготовка на джихадисти и влага благосъстоянието си във финансиране на образование на бойци за Афганистан - в Чечения, Босна, Сомалия. Все негови предани прислужници, които след това подхраниха неговите мрежи.

 Снимка: Getty Images

Осама бин Ладен е водач на Ал Кайда ( " Основата " ) през цялото време. Той й дава това име. Терористичната формация се появява за първи път по телевизионните екрани в края на 80-те години - по време на войната против частите на руската войска в Афганистан , когато арабски бойци се притичват на помощ на мюсюлманските си събратя. През 1997 година Бин Ладен и неговият заместител Айман ал Зауахири трансформират Ал Кайда в групировката, която изпълва със боязън и смут света, организирайки подготвителни лагери за джихадисти и изграждайки строга йерархична конструкция.

 Снимка: Getty Images

Само 4 години по-късно Бин Ладен показва пред света своята мощ - на 11 септември 2001 той извърши най-ужасния атентат против Съединени американски щати и унижи Запада, както никой до тогава. Тогава във видеопослание терористът съобщи: " Бог повелява краят на Съединени американски щати да настъпи. И аз го апелирам да одобри при себе си тези младежи като мъченици. Те направиха огромно дело. Те накараха нас, мюсюлманите, да се почувстваме горди и дадоха урок на Америка, който тя няма да не помни ".

 Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отмъщението обаче не закъсня - още същата година Вашингтон изпрати войски в Афганистан и стартира битка против талибаните. Бин Ладен и хората му бяха принудени да се отдръпват в Северен Пакистан, загубвайки свои значими замъци , а по този начин и доходи. Човекът, чието име смразяваше целия свят, се трансформира в цел №1 и трябваше да мине в конспиративност, а управлението на Ал Кайда да поеме Зауахири.

 Снимка: Getty Images

А още незабавно щом го унищожиха, Съединени американски щати се погрижиха за нещо доста значимо - тялото му беше хвърлено в Арабско море , с цел да не им сътвори проблеми погребението, а гробът да се трансформира в място за поклонение на джихадисти. Вашингтон оправда публично това с мюсюлманския закон, който изисква тялото да бъде заровено до 24 часа след настъпване на гибелта.

През 2012 година имейли сред американски офицери, до които АП стигна с помощта на закона за свободата на информацията, хвърлят светлина върху някои детайлности.

Съобщение на върховен офицер от Военноморски сили от 2 май разказва по какъв начин тялото на Бин Ладен било измито, увито в бял чаршаф, сложено в чувал с баласт , а след това хвърлено в морето от самолетоносача " Карл Винсън ". Мюсюлманските обичайни погребални церемонии били спазени.

" Офицер прочете квалифицираната религиозна молитва, преведена на арабски. Сред това тялото беше сложено върху дъска, с която беше плъзнато в морето ", написа адмирал Чарлз Гаует.

А Пентагонът призна, че не разполага със смъртен акт, резултати от аутопсия или идентифициране на Бин Ладен посредством ДНК-анализ, нито с документ.

Тайната спецоперацията

Експертите дефинират спецоперацията по обезвреждането на най-опасния терорист като ювелирна. Тя завършва без нито една жертва от американска страна.

Всичко стартира малко след среднощ, когато 23-ма командоси от елитния спецотряд на тюлените към военноморските сили съумяват да кацнат с два хеликоптера в Аботабад, Пакистан. Градът - известно курортно място, в което живеят към 1 млн. души - най-вече пенсионирани военни, се намира едвам на 50 км северно от столицата Исламабад.

Целта на спецчастите обаче е единствено едно добре укрепено имение, което има 5-6 метрови стени с телена мрежа на върха. Мястото се намира покрай подготвителен център на пакистанската войска.

 Скрийншот: YouTube/Al Jazeera English

 Скрийншот: YouTube/Al Jazeera English

Фотограф на Ройтерс в Аботабад тогава описа, че достъпът до региона, в който се намира обширното убежището за Бин Ладен, е бил блокиран.

" След среднощ внушително количество командоси обкръжиха имението. Във въздуха се виждаха 3 хеликоптера. Изведнъж те започнаха да стрелят по нещо на земята ", спомня си пък Насир Кан - гражданин на града.

При офанзивата жителите откриват огън, само че не съумяват да се оправят с тюлените - петима умират в 40-минутна престрелка с тях.

Сред убитите са Осама бин Ладен, един от синовете му, брат му, куриерът му, и една жена.





Оказва се, че най-издирваният човек в света живее в изолираност в имението си като фамилен човек, а не като водач на най-голямата терористична организация. Вместо да се крие в пещери в планините или в граничните с Афганистан региони, както се допуска година наред, той е обитавал дома си, оборудван за минимум 1 млн. $.

Бин Ладен е оголен мъчно - след следствието на диря, почнало към 4 години по-рано, когато посредством показанията на пандизчия в Гуантанамо се стига до неговия пощальон .

" След години работа, предишния август бях осведомен за допустима диря към Бен Ладен. Не беше по никакъв начин несъмнено. Много месеци още бяха нужни, с цел да получим удостоверение. И най-после предходната седмица бях уверен, че имаме задоволително информация, с цел да действаме ", разяснява тогавашният президент на Съединени американски щати Барак Обама.

Той отбрани и решението на Вашингтон да резервира интервенцията напълно в загадка: " Осама бин Ладен щеше да избяга, в случай че Съединени американски щати бяха поискали разрешението на Пакистан преди интервенцията по ликвидирането му ".

 Снимка: Getty Images

 Снимка: Getty Images

 Снимка: Getty Images

Стрелецът, който се разкри. Той ли умъртви Бин Ладен?

През ноември 2014 година английският вестник " Дейли Мейли " разкри името на морския пехотинец, ликвидирал Осама бин Ладен. Това се случи, откакто 38-годишният Роб О`Нийл реши да излезе на ярко като основен воин на документалния филм " Човекът, който умъртви Осама бин Ладен " на Fox News.

Година по-рано той описа в анонимно изявление за списание " Ескуайър " какво се е случило в онази нощ. Заедно с още един командос, чиято идентичност не разкри, се качили по стълбите до третия етаж на къщата в Аботабад и видели Бин Ладен, който си посочил главата през една от вратите. Неназованият тюлен, който водел останалите, стрелял, само че не улучил, твърди О`Нийл. След това самият О`Нийл влезнал в стаята.

" Той изглеждаше комплициран . И по-висок, в сравнение с чаках. Не изглеждаше да е ранен, най-малко стоеше на краката си и се движеше ", разказа О`Нийл първото си усещане от терориста.

Видял, че до Бин Ладен има три автомата " Калашников ", а самият той незабавно хванал най-младата си брачна половинка за раменете.

" Не знам дали тя имаше бронежилетка или беше изблъскана, с цел да бъде пожертвана. Той имаше оръжие в обсега си и беше опасност. Трябваше да го прострелям в главата, с цел да няма опция да се взриви. В същата секунда го гръмнах два пъти в челото . В идната секунда той се свлече на земята. Падна на пода пред леглото си и аз още веднъж го прострелях на същото място. Той беше мъртъв, не се движеше. Беше с изплезен език ", добави командосът.

 Скрийншот: YouTube/ABC News

В същото изявление той показа, че след интервенцията армията му е предложила да му откри работа като снабдител на бира . Вместо това той избрал да стане мотивационен преподавател и в последна сметка решил да се разкрие, макар предизвестията на висши военни, че това е в несъгласие с разпоредбите.

Решението му е подбудено от обстоятелството, че губи част от привилегиите и финансовите бонуси, когато напуща отряда на тюлените след 16 години работа - вместо изискваните по контракт 20 години. За това време обаче той е взел участие в над 400 секретни задачи на четири континента - в това число Ирак и Афганистан.

Има 52 войнски награди и оценки - измежду които две Сребърни звезди, четири бронзови звезди с лента, Медал за войнска героизъм с лента, три президентски грамоти за смелост, два медала на военноморските сили. Баща му обаче се учудва, по какъв начин след всички подвизи на сина му той не е получил най-високото войнско отличие - Пурпурното сърце. Неговото пояснение е, че синът му в никакъв случай не е взел участие в интервенция, в която е имало погубен командос - безусловно всичките му задачи приключват сполучливо и без нито една жертва .

Роб е първият командос, качил се на товарния транспортен съд Maersk Alabama, покорен от сомалийски пирати и чиято орис е в основата на наградения с Оскар екшън " Капитан Филипс ".

Той взе участие интензивно в спасяването на командоса Маркъс Лътрел, изпратен на задача да убие пълководец на Ал Кайда и попаднал в клопка. Тази героична задача е разказана във кино лентата " Самотният оживял ".

Третият му героизъм пък е разказан в номинирания за Оскар филм " Враг номер едно " , отдаден на интервенцията за убийството на Осама бин Ладен.

Сред разкриването му, в взаимно обръщение висшият шеф на Морските тюлени Майкъл Магарачи и на главнокомандващият контраадмирал Райън Лоузи показаха отвращение от публичността му и му подсетиха, че се е заклел да пази цялостно безмълвие до края на живота си и се е заклел " да не се хвали с естеството на своята работа и да не търси самопризнание за своите подвизи ". Те го предизвестиха, че, в случай че разкрие елементи от секретните задачи, в които е взел участие, рискува да бъде изправен пред боен съд.

Бащата на Роб обаче отбрани обществено решението му: " Той нямал право да приказва! А какво вършат те в този момент - надуват огромния рог и тръбят наляво и надясно, с цел да му затворят устата. Че какво да прави той в този момент, откакто към този момент не е командос - може би да стане пазач в кварталния супермаркет ".

Самият Роб О`Нийл не съжалява и споделя, че не се опасява: " Хората ме питат, дали не се безпокоя, че откакто съм се разкрил, ще дойдат от " Ислямска страна ". Аз им споделям: Ще си обрисувам голяма цел на вратата, дано ми дойдат по-наблизо ".

В оня миг той той живее в едноетажен дом с гараж, цялостен с препарирани животни - измежду които мечка, лос, американски северен елен, дива овца - всички негови ловни титли. В спалнята си държи неповторим образец на мечка Кодяк - един от най-големите хищници в света.

По-късно консервативният ефирен канал Fox News заяви, че е наел О`Нийл, който " ще дава своята военна експертна оценка и разбор на няколко излъчвания денем и в прайм тайма ".

 Скрийншот: armytimes.com

Роб О`Нийл обаче стана вторият командос , взел участие в интервенцията по ликвидирането на Осама бин Ладен, който разкри самоличността си - през 2012 година това направи Матю Бисонет, който издаде документалната книга " Няма лесни дни ", въпреки и под псевдонима Марк Оуен. В нея той описа, че е бил един от двамата тюлени, ликвидирали терориста, без да посочва името на другия и без да прецизира кой тъкмо е създал съдбовните изстрели.

След като О`Нийл направи своите разкрития, Бисонет съобщи в изявление: " Двама разнообразни мъже описват две разнообразни истории заради две разнообразни аргументи ". Той отхвърли да разяснява версията на някогашния си сътрудник, съобщи единствено, че в нея има огромни несъответствия.

По-късно Мaтю Биcoнeт, който стана обект на следствие поради разкритията си за военните интервенции на Съединени американски щати, върнa хaрд диcк, кoйтo cъдържa фoтoгрaфии от натрупа на Бин Ладен, нa aмeрикaнcкитe cлeдoвaтeли в зaмянa нa cпoрaзумeниe, чe нямa дa бъдe прecлeдвaн зa нeзaкoннo притeжaниe нa клacифицирaн мaтeриaл. Той беше заставен и да изплати 6,8 млн. $ обезщетение на управляващите, поради нарушаване на съглашението да не разгласява секретна информация - сума, изчислена като равна на дотогавашните и бъдещите му доходи от книгата.

Разсекретените архиви

4 години след гибелта на Осама бин Ладен Вашингтон разгласява повече от 100 писма и документи, открити при спецоперацията, в която беше премахнат. Списъкът с документи, открити в дома му, включва стотици писма до членове на фамилията и сътрудници, както и оценки за антиправителствените демонстрации в Египет, войните в Афганистан и Ирак и други тогавашни събития.

Преведени от арабски език, те демонстрират, че водачът на Ал Кайда е спазвал строга нелегалност, страхувал се е от спецслужбите на Съединени американски щати и по тази причина е проявявал изключителна нерешителност, изключително при контакти със своите сподвижници.

Той ги призовавал да не разискват в интернет никакви въпроси, свързани с активността на групировката, и да употребяват за тази цел единствено куриери. Тези условия важели за най-близкото обграждане на Бин Ладен, в това число за неговите дами и деца.

 Снимка: Getty Images

От архива излиза наяве, че Бин Ладен е готвел терористични атентати в Съединени американски щати и Европа до последния миг. В писмата непрекъснато призовавал своите съидейници " да съсредоточат напъните си върху убийствата на американци " и отбелязвал, че не вижда различен метод да бъде изменена външната политика на Съединени американски щати.

В същото време възнамерявал и персонално е направлявал създаването на терористични интервенции в Европа. Например в едно от посланията си той приказва за подготовката на нахлуване против " евреите в Дания " . От документа проличава, че става дума за американски евреи.

" Ние изпратихме там група от трима души, чиято цел трябваше да станат американци, само че връзката с тях беше изгубена ", написа Бин Ладен.

Заедно с това водачът на Ал Кайда се обръщал към мюсюлманите по целия свят с апели да водят " свещена война срещу неверниците ", преди всичко против американците.

А в " Писмо до американския народ " той непосредствено приказва за " война против Съединените щати " . За задачата даже предлага на своите съдружници, настоящи на Арабския полуостров, да реализират помирение с държавното управление на Йемен, с цел да имат опция да се " концентрират върху Америка ".

От писмата излиза наяве още, че той се е надсмивал над " войната с тероризма ", оповестена през 2001 година от президента Джордж Буш-младши, и се удивлявал за какво американските войски търсят оръжие за всеобщо заличаване в Ирак, когато там няма такова.

В други възвания към " сунитите в Сирия ", " мюсюлманските братя в Ирак " и " моджахедите в Сомалия " той излагал примерно същите проекти за основаване на ислямски халифат на обширни територии от Близкия изток и Южна Азия, какъвто по-късно опита да реализира групировката " Ислямска страна ".

След убийството му обаче, последователно структурата на организацията понесе тежки удари, а и вътрешните спорове ставаха от ден на ден. Днес Ал Кайда е по-скоро мрежа, а не стройна организация. Нейните клонове в Сахел, Сомалия, Йемен и Сирия не нанасят удари на Запад. Дори влезе в спор с " Ислямска страна ".

Убийството на обичания наследник

На 14 септември 2019 година американският президент Доналд Тръмп удостовери, че синът на Осама бин Ладен - Хамза, е бил погубен. За гибелта на обичания наследник на Бин Ладен, представян за негов правоприемник отпред на Ал Кайда, бе обявено още в края на юли от американски медии.

" Високопоставеният началник на Ал Кайда и наследник на Осама бин Ладен - Хамза бин Ладен, е бил погубен при контратерористична интервенция на Съединени американски щати в района на Афганистан/Пакистан ", се споделяше тогава в официалното съобщение на Тръмп, в което не бе упомената датата на акцията.

 Снимка: Дир.БГ/Архив

" Загубата на Хамза бин Ладен освен лишава Ал Кайда от престижа му и символичната връзка с неговия татко, само че и осуетява значими оперативни действия на групировката. Хамза бин Ладен е правил проекти и работил с разнообразни терористични групировки ", посочи тогава американският президент.

Хамза бин Ладен беше в черния лист на Съединени американски щати на хората, упрекнати в тероризъм и няколко месеца преди гибелта му Вашингтон предложи премия, достигаща 1 милион $ , за всяка информация, която би разрешила залавянето му.

Малко по-късно Хамза бин Ладен - петнадесетото от общо двадесетте деца на Осама бин Ладен, бе лишен от саудитското си гражданство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР