Точно преди 10 години България се превърна в световна новина.

...
Точно преди 10 години България се превърна в световна новина.
Коментари Харесай

10 години от атентата в Сарафово. Задочно осъдените терористи остават в неизвестност

Точно преди 10 години България се трансформира в международна вест. Атентатор камикадзе взриви бомба в рейс с израелски туристи. Последва дълъг правосъден развой, приключил с две задочни присъди за съучастници на терориста. Десетилетие след атентата обаче към момента няма диря от виновните за него.

На 18 юли 2012 година в България беше осъществен терористичен акт, който остана в международната история. Атентатор камикадзе взриви бомба в рейс с израелски туристи на летище Сарафово край Бургас. Загинаха петима израелци, българският им водач и самият терорист. 38 души бяха ранени.

Още на идната година от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че зад атентата стои подкрепяната от Иран ливанска формация Хизбула . В обвинителния акт обаче нейното име не беше упоменато и такива доказателства по делото не бяха открити.

През есента на 2020 година двама обвинени като съучастници на самовзривилия се терорист получиха задочно най-тежките присъди в България. Десетилетие след терористичния акт наказаните към момента са в неопределеност и надали в миналото ще бъдат хванати, макар че Интерпол ги търси през цялото време.
Атентатът
Бомбата избухва към 17:30 часа, когато паркингът на летището е цялостен със туристи, чакащи да бъдат закарани с рейсове до хотелите им. Мощната детонацията се възпламенява в миг, когато група от към 50 израелски жители, пристигнали на отмора в Слънчев бряг , се качват в единия от автобусите.

Години по-късно оживялата при атентата екскурзоводка Донка Ганова споделя: "Почти всички се бяха качили, имаше единствено няколко пушачи до предната врата на рейса. От двете страни на возилото останаха още няколко души, които качваха последните куфари с багаж. Казах им да се качват. Потърсих и водача. До този миг си припомням. Когато се съвзех, бях на земята. "

Първоначално на летището царува цялостен безпорядък . Телевизиите демонстрират онлайн по какъв начин над останките от взривения рейс се издигат огнени пламъци и големи кълба гъст черен пушек. Една след друга идват полицейски коли, коли за спешна помощ и пожарни. Районът е отцепен, а всички полети от и до Сарафово са анулирани или пренасочени към Варна. В оня миг обаче към момента никой не подозрия, че става дума за атентат.

Едва няколко часа по-късно управляващите оповестиха, че проверяват версията за терористичен акт . Тогава стана ясно, че охранителните камери на летището са снимали евентуалния нападател - млад мъж с раница, бейзболна шапка и дълга коса, която по-късно се оказа перука. Намерена беше и подправена американска шофьорска брошура, която той е употребявал.
 Разпространеният от Министерство на вътрешните работи кадър с хипотетичния нападател на летище Сарафово.
Първата информация, свързваща атентата с ливанската формация Хизбула, беше публикувана от тогавашния премиерна Израел Бенямин Нетаняху . Той разгласи, че страната разполага с доказани разследващи данни, че атентатът е осъществен точно от Хизбула. Очаквано, Иран изрично отхвърли съществуването на такава връзка.
Жертвите
На идната заран стана ясно, че са починали седем души, измежду които и самият нападател.

На място при гърмежа бяха убити петима млади израелци. Сред тях бяха приятелите от детинство Маор Харуш (25 г.) и Елиор Приес (26 година ), пристигнали дружно на море в България.

Загина и Ицик Коленги (28 г.), който беше дошъл дружно със брачната половинка си, с цел да отпразнува рождения си ден. Двойката беше оставила 4-месечната си щерка в Израел. Младата майка оцеля, само че беше една от най-тежко потърпевшите.

Приятелят на Коленги Амир Менаше (28 г.) също беше измежду жертвите. Убита беше и бременната Кошава Шрики (42 г.), чийто брачен партньор оцеля и описа, че двамата дълги години са опитвали да имат дете с изкуствено забременяване.

Шестата жертва беше 36-годишният водач на взривения рейс Мустафа Кьосов от якорудското село Юруково, който скоро преди този момент беше сключил брак.
 Жертвите бяха заровени с почести в родината си Терористите
Две години след атентата ДАНС заяви, че самоличността на камикадзето е открита посредством ДНК-експертиза. Заключението беше, че същинското име на атентатора е Мохамад Хасан Ел Хюсейни , роден в Ливан на 27 май 1989 година

Разследващите прецизираха, че той е употребявал подправена шофьорска брошура на името на Жак-Фелипе Мартен. Беше оповестено и, че Хюсеини има ливанско и френско поданство.

Година по-рано Министерство на вътрешните работи популяризира фотосите на двамата му съучастници, разпознати като австралийския жител Мелиад Фара , роден на 5 ноември 1980 година, и канадския жител Хасан Ел Хадж Хасан , роден на 22 март 1988 година И двамата - от ливански генезис.

По време на атентата Фара беше употребявал подправена шофьорска брошура на името на Браян Джеремая Джеймисън, а Хасан - такава на името на Ралф Уилям Рико.
 Делото
След комплицирано и огромно следствие, четири години след атентата Окръжната прокуратура в Бургас внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан за тероризъм.

Двамата бяха упрекнати в това, че в интервала сред от 28 юни и 11 юли 2012 година в Русе, Варна и село Равда са помогнали на причинителя на атентата Мохамед Хасан Ел Хюсейни.

Делото стартира всъщност в началото на 2018 година след няколко фалстарта. Причината за забавянето беше невъзможността да бъдат постоянно призовани по едно и също време всички оживели и родственици на жертвите при атентата, както и някои от техните бранители.

На 21 септември 2020 година Специализираният углавен съд разгласи допустимо най-тежките присъди в българското законодателство - пожизнен затвор без право на подмяна и за двамата терористи.

Спецсъдът почете множеството от гражданските искове на оживелите и роднините на убитите за неимуществените вреди и отхвърли исковете за имуществените. Присъдени бяха рекордни компенсации за общо над 155 275 000 лв.. Отделно ливанците бяха наказани да платят такси и разходи по делото за към 6 млн. лв..

През юни 2022 година Апелативният профилиран углавен съд удостовери присъдите. Предстои Върховният касационен съд да произнесе окончателното решение по проблема.
Връзката с Хизбула
В обвинителния акт обаче на никое място не се загатва териристичната формация Хизбула , която беше посочена като причинител от българските управляващи още през 2013 година

Тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов разгласи, че двама от обвинените "са принадлежали към военното формирование на Хизбула ", както и че финансирането на офанзивата "е било проследено до Ливан ".

Настоящият основният прокурор Иван Гешев също сподели, че "за никого не е загадка ", че зад този терористичен акт седи като логистика и финансиране Хизбула и че тримата атентатори са били част от военното ѝ крило.

По делото обаче по този начин и не бяха събрани доказателства за връзката на групировката с атентата, въпреки че за нея приказваха и посланици, а Европейският съюз разгласи военното ѝ крило за терористична организация.

Израелският юрист на жертвите категорично настоя в пледоарията си спецсъдът да спомене в присъдата си, че Хизбулла е виновна за атентата. Защитникът Яков Рант сподели, че околните на починалите ще бъдат доста натъжени, в случай че организацията не бъде посочена категорично. При прочитането на присъдата обаче арбитър Аделина Иванова не загатна името ѝ.
Убитият ген. Солеймани и евентуалното отмъщение
В началото на януари 2020 година по заповед на президента Доналд Тръмп беше погубен иранският военачалник и главнокомандващ на елитните елементи "Ал кудс " в състава на иранската революционна армия - Касем Солеймани .

Редица международни медии настояват, че точно той е бил забъркан в атентата в България през 2012 година Седмица след ликвидирането му, израелският в. The Jerusalem Post разгласи офанзивата в Сарафово за една от най-значимите, в които Иран има присъединяване. Същото оповестиха The Guardian, Business Insider, France24 и Business Standard.

За връзката на ген. Солеймани с терористичния акт приказваха и български анализатори като някогашният външен министър и създател на Атлантическия клуб Соломон Паси и журналистът от иракски генезис Мохамед Халаф.

Тогавашният министър председател Бойко Борисов обаче отхвърли: "За мен няма такава връзка. Това е по отношение на една отново журналистическа обява в непозната медия, където се препраща към тази връзка и към този момент се ретранслира тук в България. Така че, колкото по-тихи сме, колкото по-внимателни сме в изрече... Страшно са засегнати, доста хора починаха. Гледат малките екрани, уеб сайтове четат, просто мир и дипломация – това е нашият апел. "

Близките на жертвите обаче имат вяра на информацията за връзката на Хизбула и ген. Солеймани. Всъщност ликвидирането му към този момент остава единственото евентуално отмъщение по случая.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР