ГЕРБ печели изборите за български парламент. Това стана ясно от

...
ГЕРБ печели изборите за български парламент. Това стана ясно от
Коментари Харесай

ГЕРБ печели изборите за Народно събрание. ПП-ДБ и ДПС са с близки резултати за второто място

ГЕРБ печели изборите за български парламент. Това стана ясно от предварителните данни от екзитпола на " Галъп Интернешънъл " към 20 часа. Това демонстрират и данните на " Алфа Рисърч " и " Маркет линкс " за бТВ към 19 часа.

При разпределението на второто, третото и четвъртото място социологическите организации плануват разнообразни резултати.

На второ място съгласно " Галъп Интернешънъл " и " Алфа Рисърч " са " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), само че съгласно " Маркет Линкс " на второ място е Движение за права и свободи.

Изборите се организираха дружно. На тях ГЕРБ също завоюва първото място. До предварителни парламентарни избори се стигна в кабинета " Денков-Габриел ".

Според " Галъп Интернешънъл " прогнозните резултати към 20 часа наподобяват по следния метод:
ГЕРБ - 26.5%ПП-ДБ - 15,5%ДПС - 15.1% " Възраждане " - 14.7%БСП - 8,3% " ИТН " - 6,6%.
Според " Алфа Рисърч " подредбата към 19 часа е сходна:
ГЕРБ - 26,2%ПП-ДБ - 15,7% " Възраждане " - 14,5%ДПС - 14,3%БСП - 9,1% " ИТН " - 5,8%.  Данните от екзитпола на
" Маркет Линкс " планува друг излаз от изборите към 19 часа:
ГЕРБ - 27,9%ДПС - 15,9%ПП-ДБ - 15,1% " Възраждане " - 12,9%БСП - 8,3% " ИТН " - 6,6%.  Данните от екзитпола на
Това са предварителните резултати от екзитполовете на социологическите организации. След края на изборния ден следва преброяването на бюлетините и от Централната изборна комисия (ЦИК). Окончателните резултати се чакат най-рано в понеделник.

Предсрочните избори за парламент са шестите за последните три години.

До тях се стигна, откакто през март някогашният министър председател Николай Денков от ПП-ДБ подаде оставка. Неговото място трябваше да бъде заето от Мария Габриел от ГЕРБ-СДС по съглашение, което двете обединения подписаха през Според него Денков трябваше да заема поста на министър председател в продължение на 9 месеца, а след него да пристигна Мария Габриел.

Между партиите обаче се появиха различия. Според ГЕРБ те бяха свързани с от страна на ПП-ДБ.

ПП-ДБ, въпреки това, споделиха, че до раздробяване на държавното управление се е стигнало поради отвращение от ГЕРБ за осъществяване на промяна на службите за сигурност и на регулаторните органи.

През март Народното събрание одобри, че първият мандат на ГЕРБ с министър председател Мария Габриел. ПП-ДБ предложи на ГЕРБ, само че от партията на Бойко Борисов. След което и вторият, и третият мандат не бяха осъществени сполучливо. Това докара до провеждането на предварителни парламентарни избори.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР