Точно на 24 май България се събуди на световния литературен

...
Точно на 24 май България се събуди на световния литературен
Коментари Харесай

Наградата „Букър“ за Господинов: България се събуди на световния литературен връх

Точно на 24 май България се разсъни на международния книжовен връх. Георги Господинов и романът му „ Времеубежище “ в превод на Анджела Родел завоюва премията  „ Букър “. Господинов е първият българин с това влиятелно отличие .

Наградата беше връчена на гала в Лондон

„ Честит празник! Честито знамение на езика! “ С тези думи той се обърна към публиката по време на церемонията в Лондон. И през днешния ден не пропусна да честити чудото на българския език: „ За мен е огромна наслада. Това, което съумях нощес да кажа на български по време на словото си, желая в този момент да го пожелая на цяла България. Честит празник, честито знамение на езика! “

„ Всичко това може да бъде реализирано с 30-те букви, които употребяваме от епохи “, сподели писателят

Наградата „ Букър “ се връчва от 1969 година за разказ, написан на британски език. От 2005 година се дава и Международна премия „ Букър “, за която могат да се състезават създатели от целия свят.

В първите часове след признанието книгата беше изкупена от книжарниците в София.

Снимка: btvnovinite.bg

За международния триумф заслуга има и Анджела Родел, която превежда романа на британски. Когато романът влезе в късия лист на номинираните, пред bTV тя съобщи: „ Пожелавам това да е единствено началото, да покорим всички огромни ранглисти и състезания в света “.

Снимка: btvnovinite.bg

Родителите на Георги Господинов посрещнаха новината за премията в ямболското село Окоп, където живеят от години. Сред първите, които им се обаждат, са учителите на Георги от главното учебно заведение „ Атанас Кожухаров' “ в Ямбол. 

„ Разплакахме се... той нали сподели нощес в словото си – от Югоизточна България ще има едни хора, които да плачат от наслада, аз нощес такава възбуденост имаше, че до 4 часа не можах да заспя. Изведнъж насладата пристигна доста, много… “, сподели пред bTV бащата на писателя Господин Балчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Той като се обади, споделих – Гошко, доста сме ти признателни, огромна еуфория е тук, огромно самопризнание, всички се обаждат, звънят ни.  Той не сподели завоювах, или нещо такова, сподели единствено - майко разбрахте какво стана “, добави макака му Радка Балчева.

Признанието за „ Времеубежище “ провокира реакции и в обществените мрежи. Христо Стоичков написа: „ Още една " Златна топка " за България!   Исторически миг - Благодарности от името на всички българи! Честит двоен празник! “

Снимка: btvnovinite.bg

Новината стигна и до Холивуд. „ Уау!!! Чакахме го! Поздравления! ” Така звездата Сара Джесика Паркър разяснява огромния триумф на Господинов под пост в формалния профил в Инстаграм на премията „ Букър ”.

Снимка: btvnovinite.bg

Актьорите от плана „ Поетите ” също претърпяха доста прочувствено успеха.

По материала работиха Бесте Сабри и Дани Атанасова.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР